„Delfi“ pradeda praktinių patarimų ciklą „Kaip išsirinkti?“, tad kiekvieną savaitę dalinsimės stilistų įžvalgomis apie tai, kaip parduotuvėje išsirinkti tinkamą drabužį. Šį kartą pradedame nuo vieno universaliausių garderobo elementų – marškinių.

– Marškinių universalumui ir derinimo galimybėms, regis, nėra ribų. Kiek porų marškinių kiekvienai moteriai reikia turėti savo garderobe?

– Kiekvienai moteriai reikalingas skirtingas marškinių skaičius, priklausomai nuo jos profesijos ir laisvalaikio praleidimo būdo. Tačiau, manau, kad standartiškai kiekviena moteris savo spintoje turėtų turėti bent jau 2-3 poras marškinių.

– Sakykime, ateinu į parduotuvę su tikslu išsirinkti marškinius. Į kokį modelį, kirpimą reikėtų atkreipti dėmesį? Ir ar būtina turėti skirtingų modelių marškinių?

– Renkantis marškinius labai svarbu įsivertinti, kur ketiname juos dėvėti. Jeigu darbe jus varžo oficialesnis aprangos kodas, o ir pati linkstate link klasikos, siūlau rinktis klasikinius, tiesius marškinius. Jei mėgstate apsirengti šiek tiek laisviau ir darbe nebūtina atitikti protokolinį įvaizdį, tuomet rinkitės „oversized“ tipo marškinius.

Siūlau įsigyti bent keletą skirtingų marškinių modelių tam, kad nereikėtų jų keisti kas antrą dieną ir, be abejo, galėtumėte sukurti įvairesnių derinių.

– Kokio ilgio turėtų būti marškiniai, kad būtų nei per ilgi, nei per trumpi?

– Siūlyčiau rinktis marškinius, kurie šiek tiek dengia klubus, tam, kad galėtumėte juos lengvai susikišti į džinsus arba palikti plevėsuoti. Mano spintoje „karaliauja“ vyriško modelio marškiniai, su jais galima kurti įdomius įvaizdžius – pradedant klasikiniu ar kasdieniu, baigiant vakariniu.

Jomantė Vaitkutė, asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip parduotuvėje atskirti kokybiškus marškinius nuo nekokybiškų? Kiek preliminariai gali kainuoti geros kokybės marškiniai?

– Atskirti kokybiškus ir nekokybiškus marškinius nėra sunku. Kokybiškų marškinių medžiaga turėtų būti standi ir tvirta. Prieš perkant marškinius rekomenduoju atkreipti dėmesį į drabužio priežiūros etiketę ir audinio sudėtį, suspausti audinį rankoje, taip patikrinant jo glamžumą.

Sunku nusakyti, kiek preliminariai gali kainuoti geros kokybės marškiniai, kadangi didelė kaina dar negarantuoja kokybės. Tačiau, tikėtina, kad nusipirkus marškinius, kurių kaina prasideda nuo 50-60 eurų, galima tikėtis bent jau kokybiško audinio.

– Balti marškiniai yra vieni populiariausių pasirinkimų. Tačiau galbūt verta dairytis ir kitokių spalvų?

– Balti ir tamsiai mėlyni marškiniai – klasika. Jeigu norisi alternatyvų, siūlyčiau rinktis šviesios kreminės ar kitokių pastelinių spalvų marškinius. Jeigu mėgstate dėmesį ir siekiate išskirtinio įvaizdžio – užsidėjusios raudonos spalvos marškinius po „oversized“ tipo švarku tikrai neliksite nepastebėta.

Balti marškiniai

– Atkreipkime dėmesį ir į audinio sudėtį: kokie audiniai yra patys universaliausi, kalbant apie marškinius? Ypač svarbu, kad būtų neglamžūs.

– Universaliausias audinys marškiniams yra šilkas, kuris vasarą vėsina, o žiemą šildo. Šilkas praktiškai neglamžus, audinys yra lengvas ir gražiai gula ant kūno, suteikia prabangos pojūtį.

Jei nemėgstate šilko gaminių, marškiniams tiks ir vienas populiariausių – medvilninis – audinys, geros kokybės medvilnė švelni ir nežymiai glamži. Linas yra vienas iš labiausiai kūną vėsinančių ir lengvos tekstūros medžiagų, tačiau yra ypač glamžus.

– Kaip reikėtų prižiūrėti marškinius, kad jie tarnautų ilgesnį laiką: nenusiskalbtų ir nepakeistų spalvos, pažastys nepageltonuotų?

– Marškinių priežiūra reikalauja nemažai dėmesio, kadangi nuo dažno dėvėjimo jie pakankamai greitai praranda prekinę išvaizdą, nusidėvi. Norint, kad marškiniai tarnautų ilgesnį laiką, reikėtų juos skalbti tik su tos pačios spalvos drabužiais, gaminio priežiūros etiketėje nurodytoje temperatūroje, kuri, dažniausiai, nurodoma ne aukštesnė nei 40 laipsnių.

Nereikėtų pamiršti ir marškinių lyginimo niuansų, kadangi per daug įkaitęs lygintuvas gali sugadinti audinį. Saugiausias pasirinkimas yra garinti rūbą drabužių garintuvu.

Jeigu norite, kad marškiniai tarnautų maksimaliai ilgai, neškite juos į valyklą. Taip išvengsite papildomo streso dėl galimo marškinių sugadinimo ir neišvalomų dėmių, tačiau atminkite, kad marškinių kaina su kiekvienu valymu vis augs.

Balti marškiniai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)