Įvaizdžio specialistė įsitikinusi – jei galvojate, kad apranga darbo aplinkoje nėra svarbi, smarkiai klystate. Apie savo įvaizdį susimąstyti reikėtų visiems, ypač siekiantiems karjeros ir norintiems tinkamai save reprezentuoti. Sutikite, darbinėje aplinkoje neretai išvystame netinkamo stiliaus pavyzdžių, tačiau kiek iš mūsų išdrįsta pasakyti taktišką pastabą kolegoms?

„Savo praktikoje esu turėjusi atvejį, kai įmonės vadovė darbuotojai pasakė: „mes norime jus paaukštinti, prašau, susitvarkykite savo įvaizdį“. Yra buvę ir, kai komanda savo vadovei dovanų nupirko stiliaus konsultaciją. Yra gražių pavyzdžių, bet, deja, kur kas dažniau mes ne padedame, o žlugdome vienas kitą.

Jeigu labai puošitės į darbovietę, natūralu, sulauksite ir daug replikų. Ypač, jei esate jaunas. Visi mato tik jaunystę, grožį, kai kurie žmonės nori tuo pasinaudoti. O jei dar ir labai patraukliai atrodote, vyrai pagano akis, o moterys ima laidyti kandžias replikas, pavyzdžiui, „įdomu, ar toje gražioje galvelėje yra kas nors“. Liūdna, bet toks stereotipinis mąstymas išlikęs iki šių dienų. Šiandien moterys turi valdžią ir galią, bet yra reiklios. Ir, kitą kartą, neteisingai reiklios.

Jei esate prezidentė ar direktorė, natūralu, rengsitės šiek tiek prašmatniau. Bet jei esate administratorė, galbūt nereiktų pranokti savo vadovės, reikėtų rengtis šiek tiek kukliau. Aprangai yra laikas ir vieta, ji reprezentuoja jus ir jūsų veiklą“, – sako A. Jasilionytė.

– Dešimtbalėje sistemoje, kiek svarbus žmogaus įvaizdis?

– Dešimt balų. Apranga visada buvo ir išliks labai svarbi. Klausiate, kodėl? Todėl, kad mes esame medžiotojai – gražios pakuotės medžiotojai ir visada pastebėsime gražiai atrodantį žmogų.

– Kalbant apie pirmojo įspūdžio svarbą – į ką pirmiausia atkreipiame dėmesį?

– Pirmas įspūdis gali būti įvairus ir priklauso nuo aplinkybių. Skirtingu laiku žiūrėsime į skirtingus dalykus. Pirmojo pasimatymo metu moterį ar vyrą, tikriausiai, vertinsime visai kitais kriterijais nei darbo pokalbio metu. Dalykinio susitikimo metu, pavyzdžiui, stebėsime, kaip žmogus eina, koks jo žingsnio ritmas, kaip pasisveikina ir, be abejo, kaip atrodo. Stebėsime bendrą tvarkingumą: plaukų ir kūno higieną, tai, kaip suderinti drabužiai ir koks stilius yra pasirinktas.

Alvyda Jasilionytė

– Kokie yra pagrindinės dalykinio įvaizdžio aprangos kodai?

– Pagrindinis, oficialiausias aprangos stilius – tradicinė dalykinė apranga, kai tiek vyrų, tiek moterų aprangoje dominuoja kostiumai.

Kasdienis klasikinis aprangos kodas – kai dėvimas švarkas, prie jo derinamos kelnės, sijonas, tačiau , jokiu būdu, ne džinsai.

„Smart casual“ arba kitaip – kasdienis puošnus. Moterys gali rinktis sukneles, tik jokiu būdu ne trikotažines. Suknelė neturi išryškintų klubų, dekoltė zonos – tai svarbu išlaikant protokolinius reikalavimus. Kodėl svarbu išlaikyti protokolinius reikalavimus? Pažvelkime į tai šitaip: jei esate labai profesionali, bet vaikštote trumpu sijonu, tai ko siekiate? Dėmesio į savo kojas? Ar demonstruojate savo profesionalumą? Jokiu būdu. Priešinga lytis,visų pirma, pastebės kojas, o iš kolegių dar ir replikų sulauksite. Reikia įvertinti situaciją.

Na, ir yra kasdieninis stilius, kurį be reikalo dėvime biuruose. Beformiai džemperiai, megztiniai be apykaklės, su užrašais, rėkiančių, papūgiškų spalvų – tokių dalykų darbinėje aplinkoje neturėtų būti.

– Kokia yra verslo garderobo bazė, t.y., kokių drabužių privalu turėti savo spintoje?

– Dalykiniame įvaizdyje absoliutus prioritetas yra kokybiškas klasikinis kostiumas. Žinoma, jei biudžetas leidžia, kas sezoną galite įsigyti vis naują komplektą. Bet ar to reikia? Juk dabar pasisakome už atsakingą vartojimą. Anksčiau ir aš, galbūt, buvau kitokia pirkėja, kol nesidomėjau, kur gaminamas drabužis, koks atlyginimas mokamas jį pasiuvusiems žmonėms, kokie chemikalai naudojami. Kai iš arčiau pasidomi, kaip išnaudojami žmonės, imi galvoti – kodėl turiu remti šį verslą? Natūralu, apie vartojimą pradedame galvoti kitaip.

Dar vienas būtinas drabužis kuriant dalykinį įvaizdį yra švarkas, tai vienas pagrindinių drabužių garderobe.. Toliau įsigykite marškinių ar palaidinių, glaustinukių, golfų, kuriuos galėsite derinti prie pagrindinio drabužio.

Vyrai, jei perkate kostiumą, galite pirkti jį su dvejomis kelnėmis. Nepamirškite ir dar vieno dalyko – audinio. Tos pačios elegantiškos kelnės gali būti iš medvilnės arba plonos vilnos. Be abejo, pastarasis variantas dėvėsis ir atrodys kur kas geriau.

– Ar yra amžius, kurį pasiekus tam tikrais drabužiais rengtis nedera?

– Įdomus klausimas, bet teisingas. Kartais mes rengiamės išaugtiniais drabužiais, kurių vilkėti neturėtume. Kad ir kaip mėgstate kažkokį konkretų drabužį, turite suvokti, kai jūsų laikas jam jau praėjo. Yra drabužių, kurie nebeatitinka kūno formų – tie drabužiai, kurie kažkada mums tiko, nebūtinai tinka šiandieną.

Kai kurios moterys stengiasi atrodyti jaunatviškiau, pirkdamos jaunatviškus drabužius. Jos mano, kad atrodys moderniau ir šiuolaikiškiau. Bet ne visai taip. Moteris su amžiumi turi žinoti, kas yra kokybė, elegancija, kokioje aplinkoje ir koks stilius jai tinka, kada reikia oficialumo, kada – puošnumo.

Vyresnė moteris gali demonstruoti ir prabangesnius papuošalus, ko, pavyzdžiui, jaunesnės daryti dažnai neturi galimybių. O jeigu esi pradedanti karjerą ir darbe visada demonstruoji savo deimantus, gali sukelti apkalbų.

– Esu girdėjusi mintį, kad vykstant į pokalbį su klientais, reikėtų rengtis šiek tiek laisviau, ne taip formaliai, kaip įprasta darbinėje aplinkoje – esą taip sukuriamas artimesnis ir jaukesnis kontaktas.

– Paklauskime savęs, ką mes parduodame ir atstovaujame? Jei parduodu brangų nekilnojamąjį turtą, tuomet ir mano įvaizdis turi kalbėti apie kokybę, prabangą. Jei parduodu draudimą ir mano klientai – fiziniai, ne juridiniai asmenys, natūralu, turėčiau sukurti griežtą įvaizdį su, tarkime, griežto kirpimo švarkeliu, išryškinančiu pečių liniją. Draudimas juk susijęs su finansais, tad kaip atrodančiam žmogui norėtumėte patikėti savo pinigus?

Noriu pabrėžti, kad elegancija ir patikimumas turi išlikti bet kokiu atveju, negalima ateiti su sportinio stiliaus megztiniu ir tikėtis, kad sukursite pasitikėjimo jausmą savo klientui.

Didelę svarbą turi ir švarūs, išlyginti drabužiai. Jei jau nemėgstate lyginti, įsigykite neglamžių audinių drabužių.

– Ar greitosios mados parduotuvės įmanoma rasti geros kokybės drabužių, skirtų darbui biure?

– Nežinau, kaip jums, bet kiek esu pirkusi greitosios mados parduotuvėse – drabužiuose greitai atsiranda nedidelės skylutės, ypač po skalbimo. Tai reiškia, kad audinys yra išplonintas. Drabužis taip pat lengvai praranda formą, o tai reiškia, kad buvo netinkamai kirptas. Aš labai linkėčiau, kad greitosios mados era baigtųsi ir mes grįžtume prie individualaus siuvimo.

– Minėjote, kad pasisiūti gerą, kokybišką kostiumėlį kainuoja tiek pat, kiek įsigyti vardinį.

– Taip, bet drabužis yra pritaikytas būtent tau. Daugelis mūsų, įsigiję drabužį parduotuvėje, turėtų iškart nešti jį taisyti – kelnes trumpinti, rankoves. Tačiau, kad drabužis iš parduotuvės tiktų idealiai... tokių atvejų yra vienetai.

Alvyda Jasilionytė

– Kokiomis dar įvaizdžio detalėmis galėtume atkreipti į save dėmesį?

– Kai stoviu prieš didelę auditoriją, visada naudoju raudoną kaip akcentinę spalvą, pavyzdžiui, įsisegus į švarką raudoną segę. Vyrai šiuo atveju gali rinktis akcentinį kaklaraištį ar fantaziją. Esant labai didelėje auditorijoje, galima dėvėti ir raudoną kostiumą, nes raudona spalva koncentruoja dėmesį, o skaitant pranešimą tai labai svarbu. Didelėje minioje raudonas moters kostiumas, kaip ir tamsi vyriška eilutė, atrodo autoritetingai. Štai, pavyzdžiui, geltona spalva – atvirkščiai, nesukuria patikimumo įspūdžio.

Nepamirškite atkreipti dėmesį į savo spalvinį tipą, kurį lemia odos, plaukų ir akių spalva. Pagal spalvinį tipą ir turėtumėte rinktis sau tinkamas drabužių spalvas. Klaidingai žmonės sako, kad jiems netinka viena ar kita spalva. Kiekviena spalva turi daug atspalvių, tad, būkite malonūs, išsirinkite sau tinkamą atspalvį.

– Kalbama, kad viename derinyje neturėtų būti daugiau trijų spalvų. Tiesa ar šios kalbos laužtos iš piršto?

– Ko gero, tai saugiausia, ką žmogus gali suderinti. Tik tas, kuris yra įgudęs, gali į savo eilutę įnešti daugiau spalvų.

– Kas nutinka, jei mūsų garderobe apstu ir mums tinkančių, ir netinkančių atspalvių drabužiai?

– Jokiais būdais neskubėkite netinkamos spalvos drabužių išmesti. Svarbiausia, kad jums tinkanti spalva būtų kuo arčiau veido. Tarkime, turite kostiumą, kuris nėra jūsų spalvinio tipo, tokiu atveju suraskite skarelę, kuri jums spalviškai tinka, ir pasiriškite ją ant kaklo. Tai išspręs spalvinę problemą.

Taip pat noriu priminti, kad kiekvienas drabužis, kurį atsinešate į namus, turi derėti (taip pat ir savo spalva, – aut. past.) mažiausiai su 2-3 kitais jūsų turimais drabužiais. Spintoje neturėtų būti drabužių-našlaičių, kurie prie nieko nedera.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)