– Vis kalbame ir kalbame apie šaltojo sezono drabužių tendencijas, o kuo teks apsiauti – tarytum nesvarbu. Tad kokia avalynė madinga šį rudenį ir žiemą?

Batai su platforma. Taip, tie patys, kurie buvo avimi prieš 20–30 metų, tik šį sezoną jie grįžta sumoderninti ir įvairiausių stilių. Visiškai nesvarbu, ar atviri, ar uždari, – tokio stiliaus batus galima derinti su kojinėmis ir pėdkelnėmis. Avėkite juos tiek prie romantinio stiliaus suknelių, tiek prie plačių džinsų ar sijonų. Svarbu nepamiršti, jog jie užbaigs jūsų aprangos eilutę ir atspindės šaltojo sezono tendenciją.

Auliniai su grandinėmis. Ne paslaptis, kad masyvios grandinės jau ne pirmą sezoną yra tendencingas aksesuaras, tačiau šį šaltąjį sezoną bus galima pamatyti ir avalynę su grandinėmis. Avint tokio tipo aulinius, svarbu neperkrauti įvaizdžio nereikalingais elementais, nes pagrindinė jūsų įvaizdžio detalė – būtent masyvi grandinė ant batų. Jeigu esate minimalistė, rinkitės neutralių ar žemės spalvų paletes, jeigu mėgstate ekstravagantiškumą ir dėmesį – ryškių, sodrių spalvų aulinius.

Kerziniai batai. Klasika tapę ir jau nebe pirmus metus aktualiausių batų viršūnėje įsitaisę kerziniai batai. Galima rinktis tiek iš trumpų, tiek kelius siekiančių – svarbiausia, kad jie būtų masyvūs ir suteikiantys sunkumo įspūdį. Derinant kerzinius batus prie drabužių, labai svarbu žinoti, jog juos galima miksuoti su lengvo audinio ir smulkių raštų suknelėmis, treningais, įvairių stilių džinsais, klasikinėmis tiesaus kirpimo kelnėmis.

Sodininko guminiai. Mada nenuspėjama – taip, kaip naktiniai ir pižamos ėmė ir užvaldė gatvės madą, taip ir guminiai batai atsiranda tendencingų batų gretose. Aktualiausio ilgio guminiai batai – šiek tiek virš čiurnos arba ilgi, iki kelių. Tokio stiliaus batai puikiai derės su klasikos elementais, tokiais kaip tiesūs džinsai, taip pat – su laisvo stiliaus drabužiais, pavyzdžiui, oversized džemperiu.

– Dažnu atveju ne viskas, ką matome ant podiumo, yra praktiška realiame gyvenime. Jei reikėtų pasirinkti vieną avalynės variantą, kurį pirktumėte pati?

– Vienareikšmiškai „Gucci“ basutes su platforma. Kadangi labai mėgstu eksperimentuoti ir madą bei stilių suprantu kaip savęs realizaciją ir žaidimą, basutes avėčiau su ilgomis, spalvotomis kojinėmis. Taip įvaizdžiui suteikčiau žaismingumo ir modernumo.

– Aulinukai yra vienas populiariausių šaltojo sezono avalynės modelių. Trumpai pakalbėkime apie juos – vis dar renkamės grubaus modelio ar pirmenybę teikiame elegantiškesniems variantams?

– Kaip ir praėjusį šaltąjį sezoną, taip ir šį liekame prie grubaus modelio aulinių. Nepanašu, kad jie žada trauktis iš madingiausių batų viršūnės, todėl įsigyti geros kokybės masyvius aulinius tikrai verta.

– Ar juoda – vienintelė „teisinga ir saugi“ avalynės spalva? Jei ne, kokias alternatyvas siūlote?

– Pripažinkime, kad juoda spalva yra klasika, tačiau norint paįvairinti įvaizdį ir suteikti jam naujų spalvų siūlyčiau rinktis rudos, baltos ir tamsios vyno spalvos avalynę – su tokia spalvų palete tikrai neprašausite.

– Ilgus metus buvo aktualu batus derinti prie rankinės, dabar ši taisyklė iš mados puslapių tarytum išsitrynė. Tad prie ko deriname batus ar nederiname apskritai?

– Derinti batus prie rankinės – neaktualus ir nusibodęs variantas. Batai gali būti vienas iš svarbiausių jūsų įvaizdžio akcentų, todėl galite jų nederinti arba derinti su mažomis detalėmis. Pavyzdžiui, raudonos spalvos avalynė + raudonos spalvos lūpdažis, kreminės spalvos batai + tokios pat spalvos skrybėlė, baltos spalvos avalynė + balta skarelė ant kaklo. Svarbiausia – dėmesys detalėms.

– Jūsų, kaip stilistės, pasirinkimas – oda ar dirbtinė oda? Matinė ar lakuota? (Čia, žinoma, galima įrašyti ir daugiau variantų, ne tik odą.)

– Mano pasirinkimas vienareikšmiškai yra oda. Geros kokybės odinė avalynė tarnaus ilgiau nei vieną sezoną. Vis dėlto perkant brangią avalynę reikėtų rinktis klasikinį, iš mados neišeinantį modelį arba tokį, kuris jums emociškai nepabos keletą kartų apsiavus.



Jomantė Vaitkutė, asmeninio archyvo nuotr.

– Kokia šaltojo sezono avalynė tinkama dirbti biure? O gal vis dėlto vienintelis pasirinkimas atėjus į darbą – tiesiog... persiauti?

– Dirbti biure rinkitės kuo laisvesnę ir patogesnę avalynę, pavyzdžiui, žemakulnius batelius, vadinamuosius kitten heels, jie atrodys elegantiškai ir nevargins jūsų taip, kaip aukštakulniai.

– Ar yra taisyklių, pagal kurias batus reikėtų derinti pagal figūros tipą? Pavyzdžiui, ar ilgaauliai tinka žemaūgėms, o aulinukai iki čiurnos – moterims su stambiomis blauzdomis?

– Yra keletas niuansų, ko reikėtų vengti atsižvelgiant į figūros tipą. Pavyzdžiui, turinčioms kriaušės tipo figūrą reiktų atsisakyti ilgaaulių batų virš kelių, nes su jais figūra atrodys neproporcingai. Jei sudėjimas – stačiakampio tipo, reikėtų vengti batų su stambiais kulnais. Jei figūra smėlio laikrodžio formos – platformų. Jei obuolio tipo – avalynės su smulkiais kulnais.

– Ar šį rudenį ir žiemą vis dar avėsime ugly sneakers?

Ugly sneakers – jau praeitis, grįžtame prie įprastų, klasikinių modelių.

– Svarbus klausimas: kadaise gatvėse karaliavusi ir dviprasmiškai vertinama UGG avalynė arba itin šiltai atrodantys snow boots – už ar prieš? Kodėl?

– Buvo laikai, kai UGG išgyveno savo aukso amžių, tačiau dabar juos reikia visiškai pamiršti. Jei vis dar turite juos savo spintoje, atidėkite į šalį ir avėkite pas močiutę kaime.

Straipsnyje panaudotos „Vida Press“ nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)