Statusas: Patvirtintas

Paaiškinimas: Drabužiais išreiškiame, kas mes esame ir kuo norime būti, todėl dažnai savo aprangą siejame su sėkme (angl. „dress for success“), tik ar šis moto tinka fitneso pasauliui? Trumpas atsakymas – taip.

Drabužiai, kuriuos vilkime, daro įtaką mūsų elgsenai ir mąstymui (angl. „enclothed cognition“). Dėvėdami tam tikrus drabužius mes patiriame psichologinių pokyčių, net tada, kai tai susiję su mūsų motyvacija treniruotis. Viename „Experimental Social Psychology“ pateiktame tyrime teigiama, kad drabužiai daro įtaką mūsų elgesiui ir nuostatoms, nes jie turi simbolinę prasmę. Įsigiję sau patinkančius sporto drabužius netruksite pradėti mankštintis, nes ši apranga privers jūsų smegenis tikėtis ir norėti būsimos veiklos. Jūsų sportinių drabužių spinta gali ne tik motyvuoti judėti, bet ir fiziškai paskatinti labiau pažinti savo kūną. Tinkami treniruočių rūbai leidžia nevaržomai judėti, o tai suteikia malonumo pojūtį. Tai reiškia, kad tai, ką vilkėsite sporto salėje, gali iš tikrųjų paveikti jūsų treniruotę ir pasirodymą joje. Jei apranga jums asocijuojasi su greitesniu bėgimu ar sunkesnių svorių kėlimu, jūsų smegenys signalizuoja, kad įkūnysite tas savybes, suteikdami psichologinį postūmį dirbti šiek tiek daugiau, greičiau ar sunkiau. Viename tyrime buvo nustatyta, kad žmonės vilkėdami „SUPERMAN“ marškinėlius, save įvertino fiziškai stipresniais nei žmonės, vilkintys paprastais marškinėliais, tai parodo, kad mes įsijaučiame į savo aprangai būdingas savybes. Todėl tai, ką dėvite, iš tikrųjų nesąmoningai keičia jūsų veiksmus ir pasitikėjimą savimi.

Sportinė apranga

Rezultatas: Mėgstami ir puikiai tinkantys sportiniai drabužiai skatina mus dėvėti juos dažniau, o tai reiškia, kad mankštinamės taip pat dažniau. Visa tai yra kulminacija to, ką norite ir siekiate daryti kiekvieną dieną. Labai dažnai tie, kurie pasiekia geriausius rezultatus, nebūtinai būna patys talentingiausi, bet beveik visada labiausiai motyvuoti. Tinkamos sportinės aprangos turėjimas yra esminis žingsnis siekiant savo sportinių tikslų, nes tai daro tiesioginę įtaką jūsų treniruotės našumui. Profesionaliai pagaminti drabužiai gali motyvuoti ir padėti išnaudoti visas savo galimybes treniruotėje. Kartais tereikia apsivilkti nuostabiai tinkantį sportinį drabužį, kuris suteikia pasitikėjimo savimi, motyvuoja išeiti iš namų ir žengti lemtingą žingsnį į sporto klubą ar studiją.

Pastaba: Per pastaruosius metus pastebime sporto ir mados kultūros pokyčius. Tarp išsireiškimų „working out“ ir „going out“ nebėra ryškaus skirtumo, nes sportiniai drabužiai funkciškai balansuoja kartu su mada. Socialiniuose tinkluose vis labiau pabrėžiamas aktyvus ir pozityvus gyvenimo būdas, o sportinė apranga kuriama taip, kad tai atspindėtų. Fitneso mada neabejotinai išgyvena pakilimą, statistiniai duomenys rodo nuolatinį jos populiarumo augimą. Dailios, prailgintu liemeniu tamprės, pabrėžiančios kojų siluetą, formuojančios, bet judesių nevaržančios sportinės liemenelės – tapo mėgstamiausiais moterų sporto mados aksesuarais. Nenuostabu, kad viena iš pagrindinių priežaščių, dėl ko žmonės grįžta į sporto klubą, yra besikeičiančios kūno formos ir dailūs sportiniai drabužiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)