– Kalbėdami apie mados tendencijas, dažniausiai kalbame apie rūbus, avalynę ir kitus pirmo plano aksesuarus, pavyzdžiui, rankines. O kaip gi yra su tokia įvaizdžio detale kaip kojinės – ar mados kas sezoną taip pat keičiasi?

– Labai teisingas pastebėjimas, kad tokiam aksesuarui kaip kojinės yra skiriama per mažai dėmesio. Kojinės yra lygiavertės madingo bei stilingo įvaizdžio dalyvės, todėl ir jų nederėtų pamiršti. Į klausimą, ar ši įvaizdžio detalė turi savo tendencijas, atsakau, kad tikrai taip: jų raštai, ilgiai, struktūros ir kitos detalės kiekvieną sezoną skiriasi bei vyrauja skirtingos tendencijos. Tuo galime įsitikinti pasižvalgę po garsiausių dizainerių ir mados namų 2020/2021 metų rudens ir žiemos kolekcijas, kuriose gana stipriai yra diktuojamos artėjančio sezono tendencijos.

– Kokias kojines patartumėte įsigyti artėjančiam rudens sezonui?

– Ant podiumo buvo galima išvysti įvairiausių sudėčių, ilgio, spalvinės gamos kojinaičių bei pėdkelnių.

1. Nailonas, liūreksas, vilna, šilkas ir kitos sudėtys buvo drąsiai dėvimos kartu su atviromis aukštakulnėmis basutėmis, sandalais ar tiesiog lygiapadžiais batais (o kartais net ant batų).

2. Dizaineriai neapsiribojo ir ilgių įvairove: nuo kojinačių, kurios siekia kiek virš pėdos kulniuko arba rėžiančių blauzdos vidurį, iki kelius siekiančių kojinaičių bei pėdkelnių.

3. Pėdkelnių tendencijose matosi labai aiškios dvi spalvinės gamos stovyklos: tiesiog plonos arba storos vienspalvės pėdkelnės (ypatingai juodos ir spalvotos) bei pėdkelnės margintos įvairiausiais raštais.

Mano asmeninės simpatijos šį rudenį keliauja juodoms pėdkelnėms su taškiukais (taškiukai man labai rezonuoja su „Chanel“ modeliais, kurie podiumu žingsniavo mūvėdamos pėdkelnes su dvigubomis C monogramomis) bei trumpoms, plonoms kojinaitėms, kurias galime derinti kaip subtilų akcentą prie atvirų ar uždarų batelių.

Vida Press nuotr.

Nepamirškite, kad visus akcentus visada reikia vertinti labai individualiai. Nors „Gucci“ podiumu paleido savo modelius su suplėšytomis pėdkelnėmis, tačiau reta iš mūsų norėtų jas dėvėti gyvenime, todėl siūlyčiau atsižvelgti į savo spintos turinį ir pasižiūrėti, kas dera prie jau jūsų turimo asmeninio įvaizdžio.

Vida Press nuotr.

– Kokiu atveju ir prie kokių batų reikėtų mūvėti trumpas kojines (vadinamąsias pėdutes), kuriuo – kojines iki kulkšnies, o kada – ilgas, iki ar virš vidurio blauzdų?

– Reikėtų atkreipti dėmesį į trys aspektus. pirmiausia, jei jūs esate žmogus, kuriam svarbu vadovautis mados tendencijomis ir sugebate tinkamai suderinti savo aprangą su jomis, tai nei ilgis, nei spalva jums neturėtų būti itin svarbūs. Svarbu tarpusavyje darnus derinys.

Antra, jei jūs nežinote mados tendencijų ir jums jos neaktualios, tai kojinių ilgį reiktų rinktis pagal dėvimus rūbus bei avimus batus.

Pėdutes dėvėkite prie batų, kurie jas pilnai paslepia. Kojines iki kulkšnies dėvėkite su aulinukais. Venkite jų išlindimo iš batų arba jų ilgis turi būti toks, kad jos liktų nepastebėtos ir iš po kelnių. Geriau matykime nuogą koją arba tik kojinę, bet ne abu iškart. Vidutinio ilgio kojines dėvėkite po kelnėmis ir venkite jų dėvėjimo prie sijono.

Trečia, reikėtų atsižvelgti ir į jūsų darbo pobūdį. Jeigu darbas yra reikalaujantis griežtesnės profesinės aprangos, tuomet mados tendencijų interpretacijoms su ilgiais ir spalvomis vietos lieka mažiau, o klasikinio tipo kojinės bei pėdkelnės tampa privalomos.

– Amžina dilema, iškylanti vyrams – baltos ar juodos kojinės? Apskritai, kaip tinkamai pasirinkti kojinių spalvą prie batų?

– Pagrindinė taisyklė: baltos kojinės prie sportinės ir laisvalaikio aprangos, o juodos ar kitos tamsios kojinės tinkamos prie oficialesnės aprangos. Tačiau neapsiribokime tik šiomis dvejomis kojinių spalvomis. Dabar kojinės yra labai puikus vyrų aksesuaras, todėl tikrai drąsiai galime žaisti su spalvomis bei raštais.

Vienos taisyklės, ar derinti prie batų, ar prie kelnių, nėra. Viskas tarpusavyje turi derėti. Mano nuomone, pagrindinė taisyklė, kuria turėtų būti vadovaujamasi derinant klasikinį kostiumą, kad kojinės turi būti ne daugiau kaip vienu tonu tamsesnės arba šviesesnės nei kelnės. Taip pat dar viena taisyklė, kuri neretai padeda – plonos ir lengvos tekstūros kojinaitės yra tinkamos dėvėti prie kostiumo, o storos, grubaus mezgimo kojinės derinamos prie laisvalaikio aprangos.

Shutterstock nuotr.

– Spalvotos, raštuotos kojinės – kokiu atveju mūvėti galima, o kada šis aprangos akcentas yra tabu?

– Kojinių spalvos bei raštai turi derėti prie laiko bei vietos. Pavyzdžiui, jei tai yra griežtos aprangos reikalaujantis susitikimas – neekspermentuokime. Mūvėkime tiesiog paprastas tamsias kojines: juodas, tamsiai mėlynas ar rudos spalvos. Jeigu, vis dėlto, norisi kojinių, kurios būtų solidžios, tačiau su savo išskirtinumu, tai rinkitės vienspalves kojines su įdomesne struktūra, pavyzdžiui, megztas stulpeliu. Dar vienas saugus variantas vyrams, kurie nori įdomesnio akcento savo aprangoje, tai taškuotos, rombuotos ar dryžuotos neutralių spalvų kojinės.

Į ką reiktų atkreipti dėmesį norint pasirinkti spalvotas kojines ar pėdkelnes tiek vyrams, tiek moterims? Kad ir kaip norisi pagyvinti savo aprangą spalvomis, tačiau neretai spalvos gali atnešti chaosą į aprangą, jei jos parenkamos nederant su apranga. Pirmiausia, pažiūrėkite, kokia jūsų visos aprangos bendra arba dominuojanti spalva ir tada kojines derinkite prie jos. Jei jūsų aprangoje jau yra tam tikrų raštų, siūlau rinktis vienspalves kojines arba tokio pačio rašto (tačiau tai turi būti tikslus atitikmuo), kad išvengtumėme per didelio apkrovimo aprangoje.

Reikia nepamiršti, kad tai yra tradicinės rekomendacijos. Jei kalbame apie itin madingus įvaizdžius ar laisvalaikio aprangą, tai labai griežtų taisyklių nėra.

J. Trudeau kojinės

– Ar yra batų, prie kurių kojinių mūvėti apskritai nereikia? O galbūt kojinių nemūvėjimas – tai prasto skonio ir elementarios higienos nepaisymo ženklas?

– Kojinės turėtų būti dėvimos dėl praktiškumo ir higienos: siekiant apsaugoti koją nuo nutrynimo, nuo nemalonaus kvapo bei prakaitavimo, todėl dėvėti kojines patartina visais atvejais, kai tik galite. Basutės yra bene vienintelė avalynės rūšis, kurią drąsiai galime dėvėti be kojinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)