DELFI Stilius publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Elegancijos gidas“.

Viena tikrai aišku – elegantiška moteris, net jeigu ji dievina papuošalus taip kaip ir aš, jokiu būdu negali pasiduoti savo silpnybei iki tokio lygio, kad taptų panaši į žaisliukais apkarstytą Kalėdų eglutę.

Dieną daugiausia, ką galite sau leisti, yra po žiedą ant rankos (ant bevardžio arba mažojo pirštelio, o ant kitų – šiukštu; vestuvinis ir sužadėtuvių žiedas skaičiuojasi kaip vienas), laikrodis, perlų ar karolių vėrinys ir, jeigu vilkite visiškai paprastą, be jokių papuošimų suknelę, – sagė arba įsmeigiamas papuošimas. Pastarąjį visada galite įsisegti į palto arba kostiumėlio apykaklę ar ties petimi, tačiau jeigu renkatės vėrinį, jis turi būti po švarku, o ne ant jo, ir matomas tik ties kaklo linija.

Jeigu jau pasipuošėte sage, žiedu, laikrodžiu ir vėriniu, geriau būtų susilaikyti nuo auskarų, nebent jie labai paprasti, o ne su kabančiu akmenuku. Be to, nederėtų segėti kabančių auskarų kartu su kaklo vėriniu, nes toks derinys nukreipia visą dėmesį į apatinę veido dalį, kurią vėrinys su auskarais ir taip vizualiai sutrumpina ir praplatina. Taip pat atrodysite daug gražiau, jeigu, jau pasipuošusi vėriniu ir auskarais, sagę segsitės toliau nuo veido.

Dailiais mažmožiais ir pusbrangio akmens pakabučiais papuoštos didelės auksinės apyrankės atrodo gana įdomiai ir stilingai, tačiau tik tada, jeigu nusisegėte visus kitus papuošalus.

Vakaras. Jeigu pasirinkote puošnų ansamblį, laikrodį iki kito ryto galite paslėpti viršutiniame komodos stalčiuje, nebent jis papuoštas deimantų apyranke, kas šiuo metu jau nėra labai madinga. Ar reikia dar kartą priminti, kad žiedų ir apyrankių niekada negalima mautis ant ilgų vakarinių pirštinių? Nors kai kurios labai garsios karalienės ir princesės galbūt ir mėgsta laužyti šią taisyklę, tačiau tai tik įrodo, kad karališkasis protokolas ne visada žengia koją kojon su elegancija.

Geneviève Antoine-Dariaux

Gryno aukso papuošalai vakare neatrodo labai elegantiškai ir nereikėtų jų derinti su kituose tauriuosiuose metaluose inkrustuotais brangakmeniais. Kai kurie nepakartojamo grožio papuošalai yra pagaminti iš aukso ir brangakmenių, pavyzdžiui, turkio, safyro ir aukso derinys, arba auksas su perlais, deimantais ir smaragdais, tačiau vėlgi – jų negalima nešioti kartu su iš platinos pagamintais papuošalais.

Prie labai formalios, karoliukais nenusagstytos ir niekaip kitaip nepadailintos vakarinės suknelės galima pasirinkti sagę, vėrinį, auskarus, žiedus, apyrankes ir net tiarą, jeigu tik viskas dera tarpusavyje.

Jeigu savo papuošalų kolekciją kaupėte tikrai ilgą laiką, pačias seniausias dovanas gali tekti šiek tiek perdaryti, nes dauguma papuošalų (išskyrus žiedus su briliantais ir perlus) maždaug kas dvidešimt metų išeina iš mados. Kita vertus, jeigu jums pasisekė ir paveldėjote savo močiutės papuošalų kolekciją, tie papuošalai, panašiai kaip antikvariniai baldai, su laiku tapo tik vertingesni ir stilingesni, taigi su didžiausiu malonumu ir elegancija galite juos nešioti tokius, kokie yra.

Anksčiau kai kurie akmenys, tokie kaip ametistai, karneoliai, topazai, kamėjos, kristalai ir t. t., buvo populiaresni negu dabar, galbūt todėl jie atrodo stilingiausiai, kai yra apipavidalinti antikiniu stiliumi. Išskirti reikėtų cirkonį. Šie blizgūs akmenukai karalienės Viktorijos laikais dažnai būdavo naudojami vietoj deimantų, todėl jie gali būti įvardijami kaip imitacija ir jiems tikrai ne vieta elegantiškos moters papuošalų dėžutėje.

Kalbant apie papuošalus, tikrai opi problema yra transportavimas. Be jokios abejonės, puikuotis įspūdinga papuošalų kolekcija keliaujant labai neatsargu ir įžūlu. Moteriškos rankinės dugne įsitaisiusi aksominė dėžutė yra kiekvieno vagies svajonė ir gerai papietavusio apsauginio košmaras. Į kelionę patartina pasiimti vos kelis tikrus papuošalus, o likusį turtą palikti banko saugykloje. Tačiau jeigu pagrindinis jūsų kelionės tikslas yra savaitė kaime, neturėtumėte nerimauti, nes neapsikarstyti papuošalais kaime yra gero skonio ženklas.

Stilius

Brangakmenio kaina ir dydis ne visada lemia jo grožį, na, nebent tai žiedas su briliantu arba perlų vėrinys. Dailiai ir įdomiai įsodintas paprastas brangakmenis atrodo gerokai elegantiškiau už nuobodžiai sulipdytą didžiulių deimantų krūvą, skirtą pasipuikuoti finansine savo padėtimi.

Skirtingų brangakmenių deriniai yra labai madingi ir, mano nuomone, stilingiausiai atrodo balti ir geltoni deimantai, safyrai ir smaragdai bei turkis ir deimantai. Kalbant apie ne tokį formalų stilių, su kitais prabangiais mineralais puikiai dera koralas, pavyzdžiui, su nefritu, turkiu ar net deimantais.

Yra daugybė priežasčių, kodėl verta rinktis pačius geriausius juvelyrus. Negalima nesutikti, kad, nors ir sumokėsite 20 procentų daugiau, bet atidaryti aksominę „Cartier“, „Van Cleef & Arpels“ ar „Tiffany“ dežutę ir bus 20 procentų maloniau nei paprastoje papuošalų parduotuvėje pirktą dovanų dėžutę. Be to, užsiėmęs ir pasimetęs vyras ten turi gerokai didesnes galimybes išrinkti skoningą papuošalą.

Sužadėtuvių žiedas dažnai būna vienintelis tikras moters papuošalas. Todėl, kalbant labai atvirai, jis neturėtų būti pernelyg mažas, tarkim, ne mažiau kaip trijų karatų, nes, nors tauriojo metalo jūroje paskandintas mažutis deimantas ir atrodo labai jaudinamai, bet kartu ir šiek tiek apgailėtinai. Bus be galo sumanu ir mažiau tikėtina, kad sužlugdysite savo vyrą pačioje santuokinio gyvenimo pradžioje, jei išsirinksite mažais deimančiukais ir safyrais papuoštą, tačiau labai gražaus dizaino ir padoraus dydžio sužadėtuvių žiedą. Dar galima visiškai atsisakyti tradicinio sužadėtuvių žiedo ir savo santaupas investuoti į vestuvinį žiedą su pailgu šlifuotu deimantu.

Išdidi ir laiminga nuotaka tada galės patenkinti savo aistrą brangakmeniams, pirkdama... Bižuteriją. Pirmiausia būtina pabrėžti, kad aukštos kokybės dirbtinai išaugintų arba dirbtinių perlų vėrinys yra vienintelė išimtis, pateisinama kalbant apie padirbtus papuošalus. Nėra nieko, kas būtų mažiau stilinga, nepatrauklu ir pragaištinga, negu klastotė, kurią bandoma pateikti kaip originalų papuošalą. Tokie papuošalai priklauso tai pačiai kategorijai kaip audinės kailiniais apsimetantis nailoninis paltas. Šie dalykai yra nedovanotinas nusikaltimas elegancijai.

Stilius

Na, o bižuterija, kuriai ne gėda būti savimi, dažnai atrodo tikrai žavingai ir stilingai ir gali deriniui suteikti nemažai elegancijos. Dizaineriai kiekvieną sezoną šalia drabužių pristato ir papuošalų kolekcijas, o dalis turtingiausių pasaulio moterų mėgaujasi pirkdamos ir nešiodamos tuos svajonių brangakmenius.

Kaklo vėriniai (ypač ryškiaspalviai ar vasarai skirti baltos spalvos karoliai), įveriami ir įsegami auskarai mėgaujasi didžiausia sėkme, mažiau populiarios apyrankės, o visiškai nepopuliarūs yra žiedai.

Bižuterija, be jokios abejonės, turi būti rūpestingai parenkama, paprastai reikėtų puoštis tik viena ryškesne detale. Visų šių puošmenų privalumas tas, kad jos gali būti vienadienės ir parinktos konkrečiam deriniui užbaigti. Taip pat jos gali keliauti, nesukeldamos širdies skausmo, ir netgi suteikia neįprasto žavesio ar egzotikos dvelksmą moters išvaizdai. Vis dėlto bižuteriją turėtų rinktis moteriškos ir rafinuotos moterys, nes puoštis nemėgstančios natūralistės retai sugeba atskleisti tikrąjį papuošalų grožį.

Yra tik vienas papuošalas, kuris vienodai gerai atrodo visoms moterims, puikiai dera su beveik visais ansambliais, tinka beveik visomis progomis ir yra nepakeičiamas kiekvienos moters garderobe... Tegyvuoja perlų, tikrų ar dirbtinių, vėrinys nuo pirmojo pasimatymo iki paskutinio atodūsio!

Jacqueline Kennedy
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)