Jana Jaruti

Stilistė, įvaizdžio kūrėja

Brangumas

Net gatvės mada dabar ne visada prieinama paprastam studentui. Taip yra todėl, kad atsirado bendradarbiavimas su liukso klasės prekės ženklais, kuriant ribotas kolekcijas. Kokybė išlieka tokia pati: drabužiai siuvami Kinijoje, o kaina pakyla iki dangaus. Perpirkėjai nusirenka grietinėlę, kad po to perparduotų už dvigubai ar trigubai didesnę kainą.

Padirbinių kokybė

Šiuo metu dauguma prekės ženklų gamybą perkėlė ten, kur mažas darbo apmokėjimas. Pavyzdžiui, 2018 m. labai daug triukšmo sukėlė vieno aukštosios mados prekės ženklo kedai. Jų gamyba iš Italijos buvo perkelta į Kiniją. Pirkėjai, įsigiję jau Kinijoje pagamintus kedus, pastebėjo kokybės skirtumą, nors paklojo tokią pat sumą, kaip už pagamintus Italijoje. Dauguma klientų pasidarė išvadas. Kam mokėti 90 proc. brangiau, jei kokybė nesiskiria, o gaminama toje pačioje šalyje – Kinijoje.

Noras pademonstruoti savo statusą ir pasipuikuoti turtais

Ši taisyklė galioja ne visada. Statistika tokia, kad žmonės, kurie uždirba dideles sumas, nesureikšmina smulkmenų. Jie lengvai derina aukštąją madą su masinės gamybos daiktais ir nesigėdija išsitraukti ne naujausio modelio išmaniojo telefono. Juk juo puikiausiai galima skambinti ir rašyti.

Padirbiniai dažniausiai kaip tik atskleidžia, kad žmogus nepasiturintis – juk nusipirkę falsifikatą su brangios prekės logotipu jūs pasmerkti atrodyti pigiai. Žmonės nori nešioti prekės ženklą, neturėdami jam pinigų. Bet kuo labiau jūs save gerbiate ir mylite, nebandote nieko įrodyti aplinkiniams, tuo mažiau pagundų apsikarstyti statusą neva didinančiais padirbiniais.

Rankinės

Kaip atskirti originalą nuo padirbinio

1. Įvertinkite kokybę, kirpimą ir siūles.

Visi garsūs gamintojai brangina savo reputaciją ir gamina daiktus iš kokybiškų medžiagų, užtikrina siūlių kokybę, kad siūlai nestyrotų, o gaminio logotipas būtų ne tik ant etiketės, bet ir ant sagų ar užtrauktukų. Taigi klastotę galima pažinti iš detalių. Jei perkate rankinę, atkreipkite dėmesį į siūles, iš šonų styrančius siūlus ir apdailos elementus. Mados namai, prieš paleisdami į prekybą, patikrina kiekvieną rankinę, kad nebūtų broko. Visi užsegimai ir užtrauktukai bus su užrašais ir logotipais. Negali būti jokių nutrynimų ar nubrūžinimų. Patikrinkite, kaip pagamintos rankenos – jos labiausiai demaskuoja klastotę. Padirbinių sudūrimai užlipdomi guma.

2. Spalva.

Itin sunku suklastoti tokius atspalvius, kaip kanarėlių geltonumo, turkio ar purpurinę. Būtent šios spalvos gali padėti atskirti klastotę nuo originalo.

3. Šalies gamintojos brūkšninis kodas.

Tai paprastai pirmieji skaičiai: Prancūzija (30-37), Italija (80-83) ir Kinija (690-693). Rinkitės patys.

4. Kaina.

Garsių prekės ženklų nuolaidos gali siekti ir 50 proc., bet tikrai ne 90 proc. Vargu ar aukštosios mados suknelę įmanoma įsigyti už 50 eurų.

5. Pakuotė.

Dažniausiai ant jos taip pat nurodomas gaminio serijos numeris. Jei tai kopija – serijos numeris bus tik ant etiketės. Ir dar. Pirkdami gaminį antrinėje rinkoje būtinai paprašykite pirkimo čekio. Net jei jis neišsaugotas, butikai visuomet pardavėjui pateikia jo kopiją.

Mila Tkačenko

Psichologė, Geštalto terapeutė

– Toks reiškinys, kaip logomanija, remiasi į bazinius kiekvieno žmogaus poreikius. Visų pirma, žmonėms svarbu jaustis dalimi kažko didesnio, jausti savo priklausymą kažkam. Pirkdami garsių prekės ženklų daiktus, pasijuntame prisijungę prie kažko didesnio, nei mes patys. Visų antra, ir tai svarbiausia – kiekvienas žmogus turi poreikį jaustis reikšmingu ir svarbiu. Tai savo vertės pajautimas. Ir nors savivertė – vidinė charakteristika, kurios šaknys glūdi vaikystėje, kartais mums pritrūksta stabilaus vidinio pagrindo. Ir tada žmonės bando jį sustiprinti išoriniais atributais. Galimybių apsupti savęs iš tiesų brangiais daiktais stoka tik pablogina situaciją. Ir tada tegul geriau būna klastotė, nei bevardė prekė. Tai suteikia pagrindo iliuziją. Galima sakyti, kad tai savotiškas savireguliacijos ar savęs palaikymo būdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)