Gera žinia: daugumą įbrėžimų, dėmių ir žymių gana lengva pašalinti, tik reikia turėti tinkamų priemonių. Bloga žinia: tos priemonės yra būtinos. Galima rasti kažkokių jų pakaitalų namuose, tačiau geriausių rezultatų pasieksite tik naudodami priemones, skirtas būtent zomšos valymui.

Štai, ko jums prireiks:

• Zomšos valymo šepečio

• Mikropluošto ar flanelinės šluostės

• Zomšos trintuko

• Baltojo acto

Kelios svarbios taisyklės:

1. Niekada nevalykite zomšos, kol ji drėgna. Visada leiskite batams visiškai išdžiūti, prieš juos valydami, kitaip rizikuojate dar labiau paryškinti dėmę, ją bus sunkiau pašalinti.

2. Visada valykite paplaukiui. Arba bent jau taip valykite dažniausiai. Jei dėmė giliau įsigėrusi, gali tekti pabraukti šepečiu ir prieš plauką, ir paplaukiui, kad nešvarumai pasišalintų, tačiau dažniausiai stenkitės nevelti zomšos paviršiaus.

3. Kuo greičiau imsitės dėmių, tuo lengviau jas pašalinsite. Štai kodėl reikėtų visas dėmes ir nešvarumus bandyti pašalinti dabar, prieš atidedant batus iki rudens. (Tiesą sakant, tokią pačią taisyklę reikėtų taikyti ir tvarkant kitus batus, rūbus ir aksesuarus, nes dėmės su laiku tik dar labiau susigers, jas bus daug sunkiau išvalyti).

1 žingsnis: naudokite zomšos šepetį, juo pašalinkite prilipusius nešvarumus

Pradėkite nuo švelnių judesių (atminkite – paplaukiui!), o tada, jei reikia, paspauskite labiau. Zomša yra gana atspari medžiaga, todėl ji istoriškai ir buvo populiari tarp kaubojų, tad galite nesijaudinti, kad neatsargiu judesiu sugadinsite batus. Mikropluošto ar flaneline šluoste pasistenkite pašalinti kuo daugiau dėmę sudarančių dalelių. Jei dėmė šviežia, šito gali užtekti – kruopščiai išvalius naują dėmę šluoste, batai atrodys kaip nauji.

2 žingsnis: įsisenėjusias dėmes valykite zomšos trintuku

Štai dabar atėjo laikas sulaužyti antrą taisyklę ir valyti zomšą prieš plauką. Jei dėmė įsigėrusi giliai į plaušelius, ją lengviau pašalinsite, jei brauksite abiem kryptimis. Patrinkite batus zomšos trintuku, tada dar pavalykite zomšos šepečiu ir mikropluošto šluoste, kad pamatytumėte, ar yra progresas. Kartokite, kol dėmės neliks.

3 žingsnis: pašalinkite sunkiai pasiduodančias dėmes naudodami actą

Gali atrodyti nelogiška naudoti skystį zomšos valymui, juolab perskaičius patį pirmą patarimą „niekada nevalykite zomšos, kol ji drėgna“. Vis dėlto, kadangi acto sudėtis rūgštinė, jis labai veiksmingai iškelia nešvarumus į paviršių ir retai pats palieka dėmių.

Jei valymas šepečiu nepadėjo, sumirkykite šluostę nedideliu acto kiekiu. Iš pradžių patartina naudoti mažiau acto, nei manote, kad reikia. Visada galėsite sudrėkinti papildomai. Įtrinkite actą į dėmę švelniai braukydami pirmyn atgal, tada palikite, kad visiškai išdžiūtų. Pakartokite pirmą ir antrą žingsnį, ir tik tada, jei dėmės neišnyko, papildomai sudrėkinkite actu. Taip, šis procesas užima laiko, tačiau jį verta išbandyti, jei norite, kad mėgstamiausi batai vėl atrodytų kaip nauji. Kartokite tol, kol dėmių nebeliks.

4 žingsnis: jei kyla abejonių, kreipkitės į profesionalus

Jei daug kartų bandėte išvalyti batus, taikėte visas įmanomas priemones ir gudrybes, tačiau niekaip nepavyksta atsikratyti įsisenėjusių dėmių, ko gero atėjo laikas nunešti savo batus batsiuviams ar zomšos specialistams. Jie turi reikalingų įgūdžių, priemonių ir produktų, taip pat kantrybės, kuria dauguma mūsų nepasižymi.

Profesionalai turėtų sugebėti jūsų batus atnaujinti daug veiksmingiau, nei tai galite padaryti savarankiškai namų sąlygomis.

Kaip apsaugoti zomšinius batus nuo dėmių?

Dabar, kai ėmėtės visų priemonių ir batai vėl atrodo kaip nauji, ko gero norėsite, kad jie tokie būtų kuo ilgiau. Išpurkškite juos specialia impregnuojančia priemone arba zomšos apsauga – tai reikia padaryti iškart, vos tik nusipirkus naujus batus, arba iškart, vos tik juos išvalius ir kruopščiai išdžiovinus.

Šie produktai daro stebuklus ir gali apsaugoti jūsų zomšinius batus nuo poreikio juos išvalyti profesionaliai (nors prieš atidedant batus iki kito sezono, visai patartina būtų juos nunešti išvalyti profesionalams). Taip pat nepamirškite kruopščiai skaityti etikečių ir nurodymų, nes gali būti, kad impregnatoriumi batus reikia purkšti kas pusmetį arba kas metus, priklausomai nuo priemonės sudėties.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)