Tai paskutinė stotelė mados savaičių maratone: nuo didžiausių mados namų, tokių kaip Louis Vuitton, Chanel, Celine ir Dior kolekcijų iki lenkų kilmės dizainerės Magdos Butrym nuostabaus grožio prezentacijos, kurioje teko būti.

Praėjusių metų rugsėjis, kai buvo pristatytos 2020 m. pavasario ir vasaros kolekcijos, džiugino nuostabiu oru Paryžiuje. Mados savaitės metu čia visada apsilanko rekordinis būrys garsenybių, atskridusių iš viso pasaulio pamatyti įspūdingų mados šou ir ne mažiau ekstravagantiškų vakarėlių po jų. Gatvėse netrūksta įspūdingai apsirengusių žmonių, kuriems mada yra daugiau nei kasdienybė. Kartais net abejoji, ko jie labiausiai nori – pamatyti madą ar ją pademonstruoti?

Tačiau Paryžiaus lengvai ant menčių nepaguldysi. Subtiliai liesdamas aštrias temas jis vis tiek lieka prie klasikinių tematikų. Vienos svarbesnių temų, atsispindėjusių 2020 metų pavasario ir vasaros kolekcijose, – tvarumas, atsakingas vartojimas, klimato kaita bei rasės, amžiaus ir kūno formų skirtumai. Žodžiu, neapsieita nei be socialinių temų, nei be politinių aktualijų. Tačiau taip prancūziškai. Nepervargstant su savo tiesos įrodinėjimu. Visas pasaulis ir taip žino, kad prancūzai žino geriau.

View this post on Instagram


Komfortas @mango #BEanICON#mango#mangogirl#newcollection
A post shared by Stilistė • Irina (@irina_cybina) on Oct 11, 2019 at 11:43pm PDT

1. Moderni klasika

Netylant kalboms apie visuomenės vartotojiškumą ir jo keliamas problemas planetai, dizaineriai prisiima atsakomybę kurti tokius drabužius, kurių nesinori išmesti po pusmečio ar dar greičiau. Vis daugiau jų atsigręžia į laikui nepavaldžią eleganciją bei klasikinius modelius. Iš vienos pusės liūdna, kad gatvėse matysime mažiau abejotinų derinių, iš kitos – kaip gera, kad aplinkui bus subtili tvarka ir mažai vietos klaidoms. Valio spintos kapsulei – ji dar kartą įrodė, kad be jos – niekur.

CHLOE 2020 m. pavasario kolekcija, mados namų nuotr.

2. Stipri moteris

Padidinti pečiai, švarkai, griežtos drabužių linijos, odiniai drabužiai ir juoda spalva – tai, kas šiandien vilioja ne vienus mados namus. Dizaineriai pamėgo tęstinumą, tad nenuostabu, kad panašių tendencijų jau buvo galima matyti ir šių metų rudens ir žiemos kolekcijose.

BALENCIAGA 2020 m. kruizinė kolekcija, mados namų nuotr.

3. Spalvos

Nors sezoniškumas šiais laikais ir nyksta, ryškios spalvos neatsiejamos nuo pavasario. Kitais metais verta atkreipti dėmesį į mėlyną, oranžinę ir baltą.

LOEWE 2020 m. pavasario kolekcija, mados namų nuotr.

4. Minimalizmas

Tarp spalvų, raštų ir stilių įvairovės šįkart daug ir minimalizmo. Pavasario sezonas žada elegantiškų suknelių, santūraus stiliaus kelnių, sijonų bei palaidinių. Regis, kai kurie madą diktuojantys prekės ženklai jau pavargo nuo perkrauto blizgučiais ir detalėmis stiliaus, todėl jų kolekcijose atsispindėjo tik tai, ko reikia, ir nė žiupsnelio daugiau.

Truputį gaila blizgučių, bet juk mums neprivalomas Paryžiaus diktatas, kaip ir jam neprivaloma šokti pagal kitų mados savaičių dūdas.

JIL SANDER 2020 m. kruizinė kolekcija, mados namų nuotr.