Tik portalo DELFI skaitytojams – dar niekur nepublikuota pirmosios A. Jagelavičiūtės knygos ištrauka.

Sutik, labai dažnai į drabužių parduotuvę eini tiesiog praleisti laiko, ne dėl konkretaus tikslo, ir tai nėra nusikaltimas. Geriau pagalvojus, jei mėgsti šį „sportą“, jį galima paversti net privalumu. Vaikštinėdama po parduotuves, gali atlikti objektyvų tyrimą, kurioje tau tinkamiausia kaina, kokybė, galiausiai suprasti, kuris daiktas tau labiausiai tinka. Dabar, kai pramonė gamina milijonus daiktų, kiekviena parduotuvė turės bet kokį tau reikalingą daiktą.

Man labai patinka stebėti gražias ir stilingas moteris. Net kai mokiausi mokykloje, vėliau studijavau, jausdavau ypatingą malonumą leisdama laiką kokioje kavinėje, kurios vieta patogi stebėti praeivius. Galėjau valandų valandas praleisti žiūrėdama į moteris ir galvodama apie jų išvaizdą, apie tai, ką ji sako. Nes ji pasako VISKĄ. Tiesą sakant, pagal tai, ką moteris vilki ir kaip ji TAI daro, galima nusakyti ne tik tai, kiek ji išsilavinusi ar ką ji dirba. Iš jos aprangos galima nuspėti net faktą, kad ji šiuo metu įsimylėjusi. Arba skiriasi. Visada norėjau padėti moterims atskleisti savo asmenybę, ją paryškinti ir savo apranga pasakyti būtent tai, ką jos ir trokšta. Nes stiliaus esmė – visai ne gražūs deriniai. Tai – deriniai, kurie pritaikyti būtent tau.

Kartais jaučiuosi kaip peliukas „Disney“ kompanijos filme „La Troškinys“, kuris su didžiausiu užsidegimu pasakoja broliui, kokie nuostabūs dalykai nutinka, jei suderini tai, kas iš pirmo žvilgsnio visiškai nedera. Jis tai daro su braškėmis ir sūriais, tačiau šis metodas puikiai tinka audiniams, formoms ir aksesuarams. Kiekvienos mūsų spinta – tikras lobynas. Tai – lyg mūsų pirštų atspaudai. Kad ir kaip norėtum, dviejų vienodų nerasi. Ir jei kasdien po ranka turime asmeninį, unikalų identiteto koncentratą, kodėl kartais taip sunku atskleisti save?

Atsakymas paprastas. Nes gyvenime neįmanoma visko ir visada žinoti, mokėti ir būti talentingam visose srityse. Mes nesivaržome, kad nemokame dainuoti, surinkti automobilio ar pagydyti lūžio. Aš net nesu girdėjusi, kad kas nors gėdytųsi, kad nemoka piešti, o nemokėti apsirengti stilingai – tarsi kažkokia stigma. Šiukštu, nepripažinsime, kad šio talento neturime, geriau nuolatos kartosime, kad stilius yra nesvarbu, nes tai – tuštybė. Ir vis dėlto tai nėra tuštybė. Tai – vidinės būsenos raiška.

Atrask save. Atrask save iš naujo. Atrask save ir savo asmenybę savo suformuotoje spintoje. Tau nereikia tam specialiai ruoštis. Tiesiog. Paimk pirmą pasitaikiusį daiktą. Pagalvok, kas prie jo tinka. Tada pagalvok, kokių batų dar niekada prie to nederinai. Paeksperimentuok. Pažiūrėk, kokius derinius su panašiu daiktu siūlo „Pinterest“. Nusifotografuok. Taip elkis su kiekvienu daiktu, kuris kelia abejonių. Tu tikrai turi ką apsirengti, gal tik ne visada žinai, ką su kuo. Bet ir neprivalai to žinoti. Tam esame mes.

Nešvaistyk laiko. Tau nereikia įsigyti krūvos naujų daiktų, kad būtum stilinga. Žinoma, kažką pirksi, nes nori, kažką, nes to daikto reikės, tačiau kiekybės laikas baigėsi. Welcome to kokybė. Praėjo tas laikas, kai merginos didžiuodavosi sakydamos, kad turi šimtą porų batų. Šiandien moteris, vartojanti be saiko, atrodo kvaila, tuščia ir be nuomonės. Todėl būk atidi. Kam laukti kitų metų, kad būtum geriausia savo versiją? Pirmyn!

„Bet juk ji labai graži“, – glostydama akivaizdžiai per trumpą ir per siaurą suknelę nutęsia mano draugė. Blogai. „Bet mes su Liole susitarėm būtinai rengtis ilgas, antraip ji su manim neis“, – sako man mama. Blogai. „Tai juk nieko blogo ta rinkė. Va, kai stoviu taip, nieko nematyti“, – girdžiu aš iš gretimos matavimosi kabinos. Blogai.

Spintos net braška nuo įvairių grožybių, o mes kaip visada neturime ką apsirengti. Kodėl? Atsakymas paprastas. Mes labai norėjome tas grožybes įsigyti, nors dar parduotuvėje nujautėme, kad čia, taip sakant, „ne mano stilius“.

O kas yra tas „mano stilius“? Tai elementari nuojauta, kad tavo formų moterims tai netinka, o tai tinka. Bet velnias aferistas, sėdintis ant peties, tyliai pradeda varyti savo: „Pagalvok, ar ne tu esi savo gyvenimo šeimininkė, kaip nori, taip atrodai, ką nori, tą perki“, o tu ir pagalvoji: „Tai žinoma“… Ir suklumpi. Keliaudama namo giliai širdyje jauti, kad iškrėtei kvailystę, bet savigarba neleidžia apsisukus ant kulno drožti atgal ir grąžinti kvailą prekę. Taip spintos ir spintelės užkišamos įvairiomis „įdomiomis“ suknelėmis, keistais žiponėliais, kvailomis maikutėmis , per trumpais megztiniais, per siauromis kelnaitėmis. Kartais tai būna tikrai nuostabūs, bet tau visiškai netinkantys drabužiai.

Agnė Jagelavičiūtė

Tai ką daryti? Labai paprasta. Nustoti veidrodyje matyti iškreiptą vaizdą ir pradėti puošti ne įsivaizduojamą žmogų, o save. Kad ir kokią gražią suknelę išsirinktum, kojos nepailgės trisdešimčia centimetrų. Kad ir kokio nuostabumo būtų palaidinė, krūtinė nepadidės, o užpakalis nesumažės. Įsispraudusi į tą maudymosi kostiumėlį, netapsi Gisele Bündchen, kuri parduotuvės reklamoje taip nerūpestingai ir seksualiai vilki šį drabužėlį. Tačiau tu tikrai gali atrodyti stilingai ir puikiai – ne kaip Gisele, o kaip Jurga, Alina, Virga, Jolanta… Ypač tuomet, kai vieną kartą sau pripažinsi, kad gyvenime YRA nepakeičiamų dalykų, susitaikysi su tuo ir judėsi toliau.

Jei tavo ūgis – metras šešiasdešimt, o svoris – šešiasdešimt, tau teks pamiršti žemę šluojančias „cavalli“ tipo sukneles. Jei tavo ūgis – metras penkiasdešimt penki, o svoris – keturiasdešimt penki, taip pat turėsi jas pamiršti. Jei neturi užpakalio, krūtinės, tavo stuburas nėra tiesus, o liemuo neišlakus, tau niekada neteks ištarti TAIP mini suknelei ar komplektams aukštintu liemeniu. Jei esi „bandelė“ iš prigimties, teks pamiršti specifinius kirpimus ir dėvėti modernią klasiką. Ir mat juos velniai, tuos kirpimus! Juk yra milijonai kitų kirpimų, kurie tau padės atrodyti pritrenkiamai. Taigi, mieloji, C U T T H AT : „Noriu, nors netinka, – SHIT “. Nuo šiandienos.

Gruodžio 4 dieną, Vilniaus „Siemens“ arenoje autorė rengia Lietuvoje dar niekuomet nematytą stiliaus šou, kuriame pristatys pagrindines knygos temas, sujungiant jas su muzikos, choreografijos ir net magijos elementais.

Agnė Jagelavičiūtė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)