„Bright Side“ surinko informaciją apie įvairius sintetinius audinius:

1. Poliesteris

Poliesteris – viena dažniausiai naudojamų sintetinių medžiagų. Į poliesterį gali būti įpinama medvilnės, kad medžiaga būtų tvirtesnė ir mažiau glamžytųsi, bet vis tiek poliesteris kenksmingas sveikatai. Poliesteris trukdo odai kvėpuoti, nuo kūno šilumos iš medžiagos išsiskiria chemikalai, kurie vėliau susigeria į odą, todėl galimos įvairios odos problemos – bėrimai, niežulys, netgi egzemos ir dermatitas. Patartina nepirkti drabužių ir patalynės užvalkalų iš poliesterio.

2. Viskozė

Viskozė gaminama iš celiuliozės, kuri cheminiu būdu išgaunama iš medienos. Ši medžiaga pavojinga, nes viskozė išskiria toksines medžiagas, galinčias sukelti pykinimą, vėmimą, galvos skausmą, raumenų skausmą, nemigą. Be to, ši medžiaga stipriai teršia aplinką.

3. Nailonas

Iš nailono gaminamos kojinaitės, pėdkelnės, apatiniai drabužiai ir įvairūs kasdieniai drabužiai. Nailonas patvarus, jo gamyba nebrangi, todėl jis populiarus. Ir vis nailonas nėra sveika alternatyva odai – iš nailono pagaminti drabužiai nesugeria iš odos išsiskiriančio prakaito, taigi gali atsirasti nemalonus kvapas, odos infekcijų. Nailoną balina arba nudažo įvairiais dažais, nuo jų oda irgi gali sudirgti.

4. Akrilas

Akrilo medžiagas gamina iš akrilonitrilo, kuris yra kancerogenas ir mutogenas. Ši medžiaga gali sukeli įvairių sveikatos sutrikimų, kaip antai, galvos skausmą, pykinimą, galvos svaigimą, dusulį, galūnių silpnumą ir kt. Jei dėvite akrilo drabužius, yra rizikos, kad kažkiek akrilonitrilo įsigers į odą. Be to, akrilo gamyba stipriai teršia aplinką.

5. Elastanas arba laikra

Šios medžiagos tamprios, todėl su jomis gaminama daugybė drabužių: sportinės liemenėlės, tamprės, marškinėliai, figūrą formuojantys apatiniai, bikiniai ir pan. Elastanas ir laikra, kaip ir kitos sintetinės medžiagos, gaminami iš kenksmingų cheminių medžiagų, kaip antai, poliuretano, kuris laikomas kancerogenu. Nuo ilgo kontakto su šiomis cheminėmis medžiagomis gali atsirasti dermatitas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)