Jane Birkin ir „Hermès Birkin“ rankinė

„Hermès“ mados namų sukurta „Birkin“ rankinė – tai trokštamiausia visų laikų rankinė, laikoma prabangos ir profesionalumo viršūne, todėl už ją reikia ne tik sumokėti nemažą sumą, bet ir palaukti ilgoje eilėje. Pasak legendų, „Birkin“ rankinės idėja gimė 1983 m., skrydyje iš Paryžiaus į Londoną, kai prancūzų aktorė Jane Birkin netyčia išvertė visus šiaudinėje rankinėje turėtus daiktus ant šalia sėdėjusio „Hermès“ mados namų generalinio direktoriaus Jeano-Louiso Dumas’o.

Ji paaiškino direktoriui, kad labai sunku rasti gerą aukštą rankinę su rankenėlėmis viršuje, kurią galėtų pasiimti į dažnas keliones lėktuvu. Po metų J.Dumas’as sukūrė rankinę, kurią pavadino Birkin vardu – taip gimė rankinių pasaulio legenda.

Šiais laikais „Birkin“ rankinė mados namuose „Hermès“ laikoma išskirtine. Jų pagaminama labai mažai, todėl „Birkin“ rankinės laikomos gera investicija – nuo 1980 m. iki 2015 m. jų vertė kasmet pakildavo apie 14,2 proc. Šios rankinės gaminamos kelias dienas ir išsiskiria ypatingomis balną primenančiomis siūlėmis, skirtingomis metalinėmis detalėmis ir įvairių odos apdirbimo gamyklų išdirbta oda.

2017 m. krokodilo odos „Himalajų kalnų“ tipo „Birkin“ rankinė su deimantinėmis detalėmis „Christie’s“ aukcione Honkonge parduota už 379 261 dolerių – nepalyginamai brangiau už 1984 m. pasirodžiusias pirmąsias „Birkin“ rankines, kainuodavusias tik 2 tūkst. dolerių.

Audrey Hepburn ir „Speedy 25“ rankinė

1930 m. legendiniai prancūzų mados namai „Louis Vuitton“ pristatė didelį kelioninį krepšį, skirtą keliaujančiai visuomenės grietinėlei. Vadinamasis „Keepall“ krepšys susilaukė didžiulės sėkmės, tad netrukus „Louis Vuitton“ pristatė dar vieną šio krepšio versiją, pavadintą „Speedy“. Nors iš pradžių tokios rankinės būdavo 30 cm pločio, aktorė Audrey Hepburn paprašė įmonės sukurti mažesnę rankinę, kurią galėtų nešiotis kasdien. „Louis Vuitton“ aktorės paklausė ir sukūrė legendinę rankinę „Speedy 25“.

„Louis Vuitton“ rankinė „Speedy 25“ tapo nepaprastai populiaria rankine, būtina visoms miesto moterims, norinčioms rankinės visiems būtiniausiems daiktams. Dabar galima įsigyti įvairiausių šios klasikinės rankinės dydžių – „nano“, „Speedy 25“, „Speedy 30“, „Speedy 35“ ir „Speedy 40“. Kiekvieną sezoną išleidžiamos vis naujos šios rankinės versijos, be to, ji dažnai naudojama bendradarbiaujant su kitais kūrėjais – pavyzdžiui, buvęs kūrybos direktorius Marcas Jacobas sukūrė žymiąją rankinę su Stepheno Sprouse'o grafičiais.

Gabrielle „Coco“ Chanel ir „2.55 Reissue“ rankinė

Gabrielle „Coco“ Chanel nuolat prieštaraudavo XX a. pradžioje vyravusiems moterų drabužių idealams. Ji nemėgo laikmečio rankinių ir teigė, kad subtilios rankose laikomos rankinės paprasčiausiai netinka moterų gyvenimo būdui. Ji norėjo sukurti pirmąją madingą per petį persimetamą rankinę, todėl 1929 m. pristatė žymiąją „2.55“, kuri galutinai užbaigta tik 1955 m. Rankinės pavadinimas atsirado iš jos pristatymo datos – galutinis „2.55“ rankinės modelis pasirodė 1955 m. vasarį.

Burgundiško vyno spalvos pamušalą įkvėpė uniformos, kurias jaunoji Chanel dėvėdavo Aubazino vienuolyne, kur gyveno netekusi tėvų. Vienuolynas taip pat įkvėpė ir rankinės grandinėlę – ji perimta iš prižiūrėtojų nešiotų grandinių su raktais. Šį motyvą galima rasti ir kituose Chanel kurtuose modeliuose.

1983 m. „Chanel“ mados namus perėmus Karlui Lagerfeldui, „2.55“ rankinės gamyba laikinai sustabdyta, tačiau tuo metu išpopuliarėjo garsiosios rankinės „sesuo“ – klasikinė užverčiama rankinė su „CC“ formos sagtimi, kuri pakeitė kuklią stačiakampę pirmųjų „2.55“ rankinių „madmuazelės“ sagtį. 2005 m., minint 50 ąjį klasikinės rankinės gimtadienį, pasirodė rankinė, pavadinta „Reissue 2.55“.

K. Lagerfieldas rankinę pavertė modernesne ir naudodamas skirtingų rūšių odą bei tamsinto metalo detales sudarė panešiotos rankinės įvaizdį. Chanel kartą buvo pasakiusi: „Paprastumas – svarbiausia tikros elegancijos dalis.“ Kalbant apie populiariąją „2.55“ rankinę, šie žodžiai atrodo ypač tinkami.

Grace Kelly ir „Hermès Kelly“ rankinė

Pirmoji „Kelly“ rankinės versija sukurta 1892 m. Tada dėl aukštų rankenų ji vadinta „Haut à courroies“. Ši rankinė įkvėpė ir vėlesnes mados namų kolekcijų rankines, tarp jų ir „Birkin“ rankinę bei „Kelly“ rankinę. Aktorei Grace Kelly ši trapecijos formos rankinė duota nešioti Alfredo Hitchcocko filme „Pagauti vagį“ („To Catch a Thief“).

G. Kelly rankinė iškart labai patiko, o po kelių mėnesių, 1956 metais, besilaukianti aktorė nufotografuota su šia rankine nuo paparacių dengianti suapvalėjusį pilvuką. Nuotrauka labai išgarsėjo, nes aktorė buvo laikoma žavinga moterimi ir tikra stiliaus ikona. Rankinė imta vadinti „Kelly“ rankine, o 1977 m. pavadinimas pakeistas ir oficialiai.

Pirmoji prie balno kabinama „Kelly“ rankinės versija sukurta 1892 m. Vėliau, 1923 m., Émile’is-Maurice’as Hermè’sas kartu su Ettore Bugatti sukūrė paprastą rankinę Hermè’so žmonai Julie. Norėta, kad rankinė būtų tokia maža, kad tilptų įstatyti į automobilio durelių dėtuvę. Ketvirtajame dešimtmetyje ji perkurta ir pagamintas kelioninis krepšys, labai skyręsis nuo tuometinių plokščių voko formos krepšių.

Sophia Loren ir „Ferragamo Sofia“ rankinė

Iš Neapolio kilusi Sophia Loren septintajame dešimtmetyje išgarsėjo kaip Holivudo italų gražuolė. Aktorė buvo italų dizainerio Salvatore Ferragamo draugė ir ištikima jo klientė, todėl dažnai avėdavo šio prekės ženklo batus. 2009 m. „Ferragamo“ pavasario-vasaros kolekcijoje aktorės garbei pristatyta rankinė, pavadinta „Sofia“.

„Sofia“ rankinės vis dar laikoma firminiu šio prekės ženklo gaminiu. Svarbiausi šios rankinės dizaino požymiai – tai iš priekio užverčiamas viršus ir sagtis su „Palladio Gancino“ emblema. Šiais laikais rankinė gaminama ir iš naujomis technologijomis sukurtų medžiagų, pavyzdžiui, lazeriu pjaustytos odos ir austos medžiagos.

Jacqueline Kennedy Onassis ir „Gucci Jackie“ rankinė

Jacqueline Kennedy Onassis laikoma viena stilingiausių per visą istoriją Baltuosiuose rūmuose gyvenusių pirmųjų ponių. Jos klasikinį elegantišką stilių pamėgo visa Amerika. „Gucci“ buvo vienas pirmųjų (iš daugelio) pirmosios ponios stilių pagerbusių mados namų. „Hobo“ stiliaus rankinė „Constance“ italų mados namuose pirmą kartą pristatyta 1950 m. Pasakojama, kad J. Kennedy „hobo“ stiliaus rankines labai mėgo, todėl šia rankine tiesiog susižavėjo ir nuolat buvo su ja nufotografuojama. 1961 m. J. Kennedy’iui pradėjus eiti prezidento pareigas, rankinė pavadinta „Jackie“ vardu.

Nors klasikinė „hobo“ stiliaus rankinė sukurta šeštajame dešimtmetyje, labiausiai ji išgarsėjo, kai su ja viešumoje ėmė rodytis J. Kennedy. Tuo pačiu metu „GG“ logotipas imtas piešti ant drobės ir naudoti rankinėms, lagaminams, odos dirbiniams ir drabužiams puošti.

Princesė Diana ir „Lady Dior“ rankinė

Mylimiausia britų karališkosios šeimos atstovė princesė Diana iki tragiškos mirties 1997 m. buvo laikoma pasauline mados ikona. Ji palaikė artimus santykius su mados pasaulio bendruomene ir dažnai būdavo pastebima dėvinti naujausius sezono modelius bei bendraujanti su žymiausiais dizaineriais, nuo Johno Galliano iki Gianni’io Versace. „Lady Dior“ rankinė pirmą kartą pasirodė 1994 m., sukurta vadovaujant Gianfranco Ferré, kuris rankinę pavadino „Chouchou“ („mėgstamiausia“).

1995 m. rankinę kaip prancūzų kultūros simbolį princesei padovanojo tuometinė Prancūzijos pirmoji ponia Bernadette Chirac. Sakoma, kad tada princesė užsisakė įvairiausių spalvų rankinės modelių ir dažnai buvo su jomis pastebima. Norėdami pagerbti žmonių mylimą princesę mados namai rankinės pavadinimą pakeitė iš „Chouchou“ į „Lady Dior“. Vėliau ji tapo žymiausiu jų gaminiu.

„Lady Dior“ rankinę sudaro 144 dalys, o kiekviena detalė įkvėpta aukštosios mados. Rankinė papuošta mados namams priklausančiu grafiniu kodu – „cannage“ raštu. „Cannage“ raštą įkvėpė Napoleono III iojo laikų kėdės, ant kurių Christianas Dioras 1947 aisiais savo ateljė surengtame pirmajame madų šou sodino svečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)