Tinklaraštis „StyleInn“ pateikia stilistų ir interjero dizainerės Jovitos Jankauskienės patarimus:

Drabužių laikymo metodikos šiek tiek skiriasi priklausomai nuo spintos ar drabužinės dydžio, tipo, moters gyvenimo būdo. Atėjus naujajam sezonui, visada yra naudinga surūšiuoti rūbus ir avalynę, taupant vietą ir laiką. Tuos garderobo elementus, kurie netinka esamu metų laiku, reikėtų sudėti į sunkiau pasiekiamas spintos ar drabužinės vietas (pavyzdžiui, į aukščiausiai esančias lentynas), o sezonui tinkančius rūbus ir avalynę laikyti lengvai pasiekiamose vietose.

Spintos tvarkymą visada geriausia pradėti, iškraustant absoliučiai visą jos turinį. Tada reikėtų kritiškai apžiūrėti visus turimus daiktus ir paklausti savęs: Ar rūbas, aksesuaras tinka dabartiniam sezonui? Ar dažnai dėviu ir naudoju šį garderobo elementą? Ar jis man tinka?

Spinta, drabužinė

Atrinkite daiktus, kuriems pasakysite visus tris „taip“. Tuomet juos reikėtų sugrupuoti, pavyzdžiui, diržus dėti prie diržų, palaidines – prie palaidinių ir pan. Įvertinusios turimos spintos ar drabužinės specifiką, galite rūbus kabinti ir dėlioti į lentynas.

Galimi du variantai, kaip palaikyti tvarką: laikyti surūšiuotus daiktus arba laikyti pagal derinius.

Pastarasis būdas, kai greta kabinami ar komplektuojami kartu derantys drabužiai, naudojamas rečiau, bet jei rytais labai skubate ir sunkiai apsisprendžiate, ką rengtis, ką su kuo derinti, toks būdas, ypač pasitarus su stilistu, galėtų būti labai naudingas, padedantis sutaupyti daug laiko.

Jei nusprendžiate rūbus grupuoti, tai galima daryti įvairiai (pagal sezoną, pagal rūbų tipą, ilgį ir pan.). Taip pat reikėtų įvertinti, kokius rūbus dėvite dažniausiai ir kokių turite daugiausiai. Paprastai dauguma spintų ir drabužinių yra pritaikytos pakabinamiems ilgiems rūbams, trumpoms palaidinėms ar marškiniams bei sulankstomiems rūbams.

1. Pirmiausiai reikėtų atskirti tuos drabužius, kuriuos reikia kabinti.

2. Kabinamus ilgus rūbus atskirti nuo trumpų.

3. Reikia atidėti sulankstomus drabužius.

4. Savo vietą turėtų atrasti aksesuarai ir avalynė.

5. Retai dėvimus, puošnius rūbus rekomenduojama kabinti tolimiausiame spintos kampe, nes jų prireikia rečiausiai. Šventinius aksesuarus taip galima susidėti ne tokiose patogiose, greitai pasiekiamose vietose.

Jeigu spintoje nėra daug lentynų ar stalčių smulkesniems rūbams, aksesuarams, naudokite krepšius ir daiktų laikymo dėžes, ant kurių galima užrašyti, kas yra viduje. Tuomet spinta bus tvarkingesnė.
Kad visada būtų kuo apsirengti, stilistai rekomenduoja pirkti kokybiškus, tinkamo dydžio rūbus, vadovautis bazinio garderobo formavimo patarimais, kai įsigyjami tarpusavyje derantys rūbai, iš kurių nesudėtinga sukurti įvairių skirtingų įvaizdžių. Tai yra sprendimas, kaip visada atrodyti puikiai neturint perpildytos drabužinės.

Megztiniai

Svarbu, kad rūbai tiktų moteriai tiek dydžiu, tiek pagal darbo etiketo reikalavimus ir gyvenimo būdą apskritai. Be to, nereikėtų kaupti per mažo dydžio arba nusidėvėjusių rūbų. Atsisakius netinkamų drabužių nebebus jausmo, kad spinta – pilna, o nėra kuo apsirengti. Geriau turėti mažiau, bet kokybiškų, puikiai tinkančių rūbų. Geriau vengti itin madingų daiktų, nes tendencijos keičiasi labai greitai. Gali būti, kad kitą sezoną nesinorės dėvėti tokių rūbų, tačiau bus gaila juos išmesti.

Interjero dizainerė Jovita Jankauskienė siūlo atkreipti dėmesį ir į drabužinės apšvietimą, nes labai svarbu, kad daiktai būtų gerai matomi. Dizainerė pabrėžia, kad dar prieš projektuojant drabužinę ar spintą būtina išmatuoti vidutinį pakabintų rūbų ilgį ir plotį per pečius, o lentynose, kur bus laikomi batai – išmatuoti didžiausios batų poros ilgį ir dviejų batų plotį, kad „sudėjus nesigautų pusantro bato lentynoje“.

Kiti Jovitos Jankauskienės patarimai:

  1. Stalčius geriausia daryti be rankenų, o su palikta ertme pirštams, nebent stilistiškai reikia kitokio sprendimo.
  2. Drabužinėje geriausia medinės grindys arba plytelės, nes jų priežiūra paprasčiausia.
  3. Apšvietimas turi būti ryškus, nekeičiantis rūbų spalvų, geriausia – natūralios dienos spalvos.
  4. Veidrodis drabužinėse dažnai planuojamas ant durelių, kad pridengtų mažiau norimus eksponuoti daiktus, gana dažnai veidrodžiais vizualiai didinama patalpa, klijuojant jį per visą sieną ar pan.
  5. Šiuo metu dominuoja medžio tekstūra, derinta su dažytomis medžio drožlių plokštėmis, madingi minimalūs filingai, stiklo intarpai.
  6. Spalvinė gama priklauso nuo interjero, tačiau dažnai derinama su sienos spalva.
  7. Taigi susitvarkyti spintą ar drabužinę tikrai verta! Net ir psichologai pritaria, kad tai puiki terapija, o ką jau kalbėti apie kitus privalumus: lengviau randamus rūbus, sutaupytą laiką ryte ir kt. Sėkmės tvarkantis!
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)