„Dėl šių klaidų moterys nenešioja drabužių, kuriuos turi, ir perka vis naujus, tikėdamosi susikurti tobulą garderobą. Tai skatina išteklių švaistymą.“

Stilistė išgrynino 8 klaidas, kurias mes darome.

1. Perkame drabužius per išpardavimus tik todėl, kad jie nupiginti

Nesigundykite nuolaidomis ir neprisipirkite vasarinių drabužių per išpardavimus vasarai baigiantis. Dauguma parduotuvių perka drabužius, kad juos pigiai parduotų – dažniausiai tai nėra kokybiški ankstesnio sezono likučiai.

Be to, juk ne veltui tų nupigintų drabužių neišpirko – tam yra priežasčių. Esu matavusi nupigintų drabužių ant įvairių klienčių – nė vienai jie netiko. Esu tikra, kad pamatysiu tuos drabužius ir per kitą išpardavimą.

Gerą daiktą išperka labai greit, jis neužsiguli parduotuvėje. O nupigintas drabužis po to kabo spintoje kaip priekaištas (juk vargu ar kada jį dar apsivilksite).

2. Per daug juodos spalvos

Dauguma moterų turi per daug juodos palvos drabužių manydamos, kad juoda spalva lieknina. Tai mitas, nes dauguma moterų liekniau atrodo su margais drabužiais. Iš tiesų juodus drabužius moterys pasąmoningai renkasi norėdamos pasislėpti, nes ryškių spalvų ar raštų drabužiai traukia akį ir dėmesį.

Vis dėlto nebijokite raštų – dažnai jie veikia tarsi filtras ir vizualiai sumažina apimtis. Tačiau juodos spalvos nereikėtų visiškai atsisakyti – ji yra neutralus akcentas, tik svarbu ją pagyvinti kitomis spalvomis.

3. Optimistiškai neatsikratome per mažų drabužių

Tai didelė klaida. Kai atsidarę drabužinę matome per mažą drabužį, kuris kadaise mums tiko, kaskart pajuntame nusivylimą. Būkime realistės – vargu ar artimiausiu metu pavyks stebuklingai sulieknėti. Nebent vienu-dviem kilogramais. Spintoje turi kabėti tik tie drabužiai, kurie jums tinka dabar, o ne tada, kai vėl būsite tobulai liekna. Atidariusi spintos duris jūs kaskart galėsite išsirinkti tinkamą derinį.

Jei jūsų svoris išties svyruoja (galbūt dėl sveikatos problemų), galite pasilikti kitokio dydžio drabužius, bet ne spintoje, o vakuuminiame maiše antresolėje.

4. Neturime bazinių drabužių, prie kurių derinami visi kiti

Būtent dėl to ir sakoma: „Spinta lūžta, bet neturiu kuo apsirengti.“ Kai drabužius perkame neplanuotai, spontaniškai, kada užeina noras, nesuformuojame kapsulinio garderobo – drabužinės, kurioje visus drabužius galima derinti vieną su kitu.

Ko gero kiekvienai pažįstama tokia situacija: nusiperkate ryškiais raštais margintą sijoną, bet parsinešusi namo suprantate, kad neturite prie ko jo priderinti.

Baziniai drabužiai yra tie nuobodieji, pro kuriuos parduotuvėje dažniausiai praeiname – tai marškinėliai, liemenės, megztiniai.

Šie drabužiai tarsi klijai sulipdo visą derinį į vieną visumą. Bazinius baltus marškinėlius, pavyzdžiui, galima dėvėti su džinsais, su kostiumėliu, susikišti į klostuotą sijoną arba kombinezoną. Vieni balti marškinėliai – 4 deriniai! Baziniams drabužiams nereikia leisti daug pinigų – dažniausiai geriausi būna pigiausi.

Shutterstock nuotr.

5. Neturime pakankamai batų, tinkančių prie visų derinių

Visada patariu klientėms pradėti rengtis nuo apačios. Ieškokite neutralių spalvų batų – prie jų galėsite priderinti daugiau drabužių.

Raudoni sportbačiai gal ir atrodo ryškus akcentas ir smagus pirkinys, bet vargu ar galėsite dažnai juos avėti. O balti ar metalinio atspalvio sportbačiai derės praktiškai prie visų drabužių – ir prie raštuotų suknelių, ir prie kelnių, ir prie kombinezonų. Tai nereiškia, kad jums reikia 20 porų batų – tiesiog reikia batų, kurie tiktų prie daugiau turimų drabužių.

6. Dėvime maišo formos drabužius

Nors su maišo formos drabužiais mes jaučiamės patogiai, jie dažniausiai storina ir visiškai paslepia siluetą. Esu turėjusi klienčių, kurios buvo įpratusios dėvėti dviem ar trimis dydžiais didesnius drabužius – tokiuose drabužiuose jų figūra paskęsdavo, neišryškėdavo.

Rinkitės savo dydį, nebijokite, kad drabužis jus aptemps. Jei laisvesni drabužiai jums patinka, nes su jais jaučiatės patogiai, galite derinti labiau aptemptus drabužius su laisvesniais. Pavyzdžiui, aptempti džinsai ir liemenė išryškins siluetą, bet kimono kirpimo palaidinė suteiks saugaus laisvumo pojūtį. Atrodysite stilingai ir jausitės patogiai.

7. Taupome kai kuriuos drabužius ypatingoms progoms

Gyvenkite taip, tarsi kiekviena diena būtų ypatinga. Taupyti suknelę pasimatymui, jei į juos einate tik kartą per metus, yra labai neprotinga. Pasimatymo suknelę puikiausiai galima dėvėti dieną su sportbačiais ar sunkesniais pusbačiais – jausitės pakylėtai. Moterys man prisipažįsta, kad kasdien dėvėdamos džinsus jaučiasi įstrigusios kasdienybėje, nejaučia polėkio. Juk nuobodžius džinsus galite apsivilkti prie romantiškosios suknelės!

8. Laikome drabužius tik dėl to, kad jie mums kelia sentimentus

Jei metų metus niekaip negalite atsisakyti drabužio, kuris primena malonius laikus arba ypatingą žmogų, kuris tą drabužį jums padovanojo, bent jau nelaikykite jo spintoje – atidėkite į atskirą dėžę, skirtą sentimentams. Spintoje turi kabėti tik drabužiai, kuriuos dėvite kasdien. O prisiminimai tegul lieka jūsų mintyse ir širdyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)