Dažnai minimas 2008 m. atliktas tyrimas, kuriame teigiama, kad 80 proc. moterų dėl netinkamo dydžio liemenėlių patiria nepatogumą arba nugaros, galvos ar pečių skausmą. Šis tyrimas buvo atliktas tik su 30 moterų, tačiau iš savo pačios su savimi atlikto tyrimo puikiai žinau, kad liemenėlės kartais tikrai būna labai nepatogios.

Tačiau to galima išvengti. Jei skirsite truputį laiko, tikrai galite rasti jums tinkančią liemenėlę.

Liemenėlių dydžių ekspertė ir knygos „Liemenėlių knyga: mados formulė tobulai liemenėlei rasti“ („The Bra Book: The Fashion Formula to Finding the Perfect Bra“) autorė Jené Luciani teigia, kad visų pirma reikia suprasti, kad liemenėlių dydžiai – „tai ne tikslusis mokslas“. „Net viską išmatavus reikės daug bandyti ir klysti, be to, perkant skirtingų prekės ženklų (o kartais net to paties prekės ženklo, bet skirtingų stilių) liemenėles, jūsų dydis gali skirtis“, – teigia ji.

Štai viskas, ką, pasak liemenėlių dydžių ekspertės, reikia žinoti norint nustatyti savo liemenėlės dydį.

Ko reikia norint pradėti?

„Įrankiai“ labai paprasti – pasak J. Luciani, tereikia matavimo juostelės, tačiau rinkitės tokią, kokią naudoja siuvėjai, nes iš statybos įrankių dėžės paimta juostelė netiks. Kai turėsite juostelę, J. Luciani pataria užsisegti geriausiai tinkančią liemenėlę ir išmatuoti du dalykus:

• Apimtį aplink šonkaulius. Tvirtai prispauskite juostelę tiesiai po krūtimis. Suapvalinkite maždaug iki 0,5 cm. Šį skaičių užsirašykite, nes tai – jūsų liemens dydis.

• Apimtį aplink plačiausią krūtinės vietą. Juostele apjuoskite krūtinę šiek tiek virš spenelio. Šis skaičius padės nustatyti kaušelio dydį.

Išmatavus apimtis reikės šiek tiek paskaičiuoti. Pirmiausia raskite šių dviejų skaičių skirtumą (iš krūtinės dydžio atimkite liemens dydį) – jis padės rasti kaušelio dydį. Remkitės šia lentele:

• 0 cm — AA

• 2,5 cm — A

• 5 cm — B

• 7,5 cm — C

• 10 cm — D

• 12,5 cm — E

• 15 cm — F

• 17,5 cm — G

Pavyzdžiui, jeigu jūsų liemens apimtis – 86 cm (34 coliai), o plačiausia krūtinės vieta – 91 cm (36 coliai), tada skirtumas tarp jų – 5 cm. Vadinasi, jūsų dydis – 34B.

„Nepamirškite, kad šis dydis – apytikris“, – teigia J. Luciani ir primena, kad reikia atsižvelgti ir į kitus veiksnius (pavyzdžiui, kad jūsų krūtys apvalesnės viršuje arba apačioje), nes jie taip pat gali nulemti liemenėlės dydį. „Tačiau atvykusi į parduotuvę arba apsipirkinėdama internete bent žinosite, nuo ko pradėti“, – teigia ji.

Liemenėlė

Kaip žinoti, ar liemenėlė tikrai tinka?

Yra keletas požymių, išduodančių, ar liemenėlė jums tinka. Pradėkite nuo petnešėlių – jos neturėtų veržti ar slysti nuo pečių. Be to, atsižvelkite ir į šiuos dalykus:

• Tarp liemenėlės kaušelio ir krūties neturėtų būti tarpo, tačiau krūtinė neturėtų būti suspausta taip, kad netilptų.

• Juosta su susegimu prie nugaros turėtų priglusti horizontaliai, bet ne kilti į viršų. Taip pat įsitikinkite, kad ji niekur neveržia ir nespaudžia odos, kad neatsirastų iškilimų.

• Vielutė apačioje (jei tokia yra) turėtų lygiai gulėti ties šonkauliais.

• Sujungimas (medžiaga tarp kaušelių) taip pat turėtų gulėti lygiai.

O kai rasite puikiai tinkančią liemenėlę, sunkiausia bus nuspręsti, kokią liemenėlę derinti su mėgstamomis palaidinėmis.

Pavyzdžiui, jei vilkite palaidinę su gilia V formos iškirpte, reikės panašaus sukirpimo liemenėlės, o jei vilksitės suknelę atvira nugara, reikės gana įmantrios juostelėmis per nugarą rišamos liemenėlės. O jei trokštate liemenėlės be vielučių, žinokite, kad yra daugybė patogių, tačiau krūtis gerai palaikančių liemenėlių.

O kaip sportinės liemenėlės?

Jei sportuodama taip pat dažnai pastebite, kad liemenėlė nepatogi (pavyzdžiui, pernelyg aptempta arba prastai palaiko krūtinę), reikia pasistengti rasti ir gerą sportinę liemenėlę.

Pasak J. Luciani, sportinę liemenėlę reikia rinktis iš dviejų tipų: apgaubiančių ir prispaudžiančių. Pirmojo tipo liemenėlės apgaubia krūtis (panašiai kaip ir įprastos liemenėlės), o antrojo tipo – prispaudžia prie krūtinės, kad nejudėtų.

„Kokia liemenėlė patinka jums, galite rinktis pati, tačiau mažesnę krūtinę turinčios moterys paprastai renkasi krūtinę prispaudžiančias liemenėles, o didesnę – krūtinę apgaubiančias liemenėles“, – teigia ji.

Renkantis liemenėlę taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kokiu sportu užsiimate. Pavyzdžiui, J. Luciani teigia, kad liemenėlė jogai skirsis nuo liemenėlės bėgimui. Ji pataria pažvelgti į sportinių liemenėlių etiketes ir paieškoti informacijos, kokiai sporto rūšiai liemenėlė tinka geriausiai.

Kokias klaidas moterys daro matuodamos savo dydį?

Pasak J. Luciani, norint gerai išmatuoti dydį visų pirma reikia žinoti, ką daryti. Kartą pabandžius šis paprastas procesas visada padės rasti patogesnę liemenėlę.

Be to, išmatavusi savo dydį į parduotuvę nenueisite visiškai nežinodama, ko jums reikia, ir nenusipirksite liemenėlės vien todėl, kad pataria pardavėjas arba sugundo didelė nuolaida.

Tačiau, pasak J. Luciani, svarbiausia – neprarasti vilties. „Tai labai asmeniškas pasirinkimas“, – teigia ji.

Ką dar reikėtų prisiminti? „Nepamirškite, kad dėl hormonų arba priaugus ar numetus svorio, liemenėlės dydis gali kisti, – teigia J. Luciani. – Savo dydį pasitikrinkite bent kartą per metus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)