1. Juoda

„Juoda – spalva, kurią traktuoja rimtai“, – sako mados, stiliaus ekspertė Karen Haller.

Psichologinių tyrimų duomenimis, aplinkiniams juoda spalva asocijuojasi su prestižu, galia, rimtumu ir išmintimi. Todėl daugelyje Europos universitetų absolventų mantijos yra juodos.

Mėgstantys juodą spalvą žmonės yra ambicingi, siekiantys tikslo, tuo pačiu jautrūs. Juos lengva nudžiuginti, nors jie stengiasi to neparodyti. Juoda padeda nukreipti aplinkinių dėmesį nuo jų išvaizdos į asmenybę, nes jiems svarbiausia – vidinės žmogaus savybės.

2. Ruda

Ruda – žemės, kažko patikimo, stipraus ir stabilaus spalva. Dažniausiai taip aplinkinių suvokiami rudus drabužius dėvintys žmonės

Mėgstantys rudą žmonės yra šiek tiek konservatyvūs, gerbia vyresnius, visur ieško ramybės, stabilumo ir tvirtybės. Mergina ruda suknele arba vyras rudu megztiniu sudaro patikimo, inteligentiško racionalaus žmogaus įspūdį.

3. Mėlyna

Žurnalistė, psichologė Lisa Johnson Mandell rašė: „Į darbo pokalbį geriausia apsivilkti mėlynai, nes ši spalva simbolizuoja pasitikėjimą ir patikimumą. Ne veltui daugelis uniformų, darbo kostiumų yra mėlyni.“

Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą apie spalvų poveikį ir padarė išvadą, kad tamsiai mėlyna ramina. Mėlyna žmonėms asocijuojasi su išmintimi, pasitikėjimu, našumu ir ramybe.

Mėlynus drabužius dažnai renkasi geros širdies, užjaučiantys, kilnūs ir netgi drovūs žmonės. Pasak psichologų, mėlynai vilkintys žmonės taps puikiais tėvais arba pavyzdiniais darbuotojais.

4. Žalia

Amsterdamo universiteto mokslininkai teigia, kad žalia spalva palaiko žmogaus ir aplinkinių gerą nuotaiką. „Žalia miela, nes siejasi su gamta, todėl sukelia ramybės ir pasitenkinimo pojūtį“, – teigė „Panton“ spalvų instituto vykdomoji direktorė Leatrice Eiseman, parašiusi knygą „Gyvesni su spalvomis“.

Žalią spalvą mėgstantys žmonės gyvena aktyvų visuomeninį gyvenimą, visada gyvena gerose vietose, yra finansiškai stabilūs. Tai rūpestingi, geros ir švelnios širdies žmonės.

5. Violetinė

Praeityje tai buvo karalių ir kilmingųjų spalva. Ji reiškė gerovę, prabangą, rafinuotumą. Kleopatra be galo mėgo violetinę spalvą. Senovėje tik turtingieji galėjo įpirkti violetinius apdarus.

Šiais laikai violetinė spalva rodo kūrybingumą, įžvalgą ir meno pomėgį.

Anot ekspertų, mėgstantys violetinę spalvą žmonės yra jautrūs, emocingi, svajotojai, aistringi, linkę į mistiką. Šie žmonės dar ir nenuspėjami, tad turėti su jais reikalų ir lengva, ir sudėtinga.

Gatvės mada

6. Raudona

„Raudona – aistros ir valdžios simbolis. Jei norite ką nors sužavėti ar padaryti įspūdį, rinkitės raudoną“, – pataria italų prekės ženklo „Eredi Pisano“ vadovė Kenny Frimpong.

Ryškiai raudonai vilkintis žmogus traukia į save dėmesį. Ši gyvybinga spalva žmonėms asocijuojasi su energija, judėjimu ir džiaugsmu. Ročesterio universiteto psichologai padarė išvadą, kad vyrus labiau traukia raudonų atspalvių drabužius vilkinčios moterys.

Dažnai raudonai besirengiantys žmonės yra linksmi, lengvai pradžiuginami, kiek susikoncentravę į save, labiau linkę į priklausomybes.

7. Geltona

Geltona – laimės, saulės ir juoko spalva. Tyrimai rodo, kad geltona skatina smegenyse serotonino gamybą, spartina medžiagų apykaitą, gerina aplinkiniams nuotaiką.

Geltona skatina koncentraciją, dėmesingumą, todėl skelbimams, kelio ženklams, reklaminiams stendams ir kelio linijoms dažnai renkasi geltoną spalvą.

Pasak ekspertų, geltoną mėgsta aktyvūs, kūrybingi, į priklausomybes linkę žmonės. Jie – svajotojai, nuotykių mėgėjai, nusiteikę tyrinėti ir užkariauti.

8. Balta

Balta – laisvės, tyrumo, nekaltumo ir paprastumo simbolis. Būtent todėl, norėdami pradėti naują etapą, žmonės dažnai perka kažką balto.

Ši spalva traukai patikimus žmones, kurie žvelgia į gyvenimą optimistiškai, mėgsta laisvę. Tai tvarkingi, organizuoti žmonės, mėgstantys naujoves, siekiantys perfekcionizmo.

Iš esmės balta – neutrali spalva, ją dėvi įvairios asmenybės.

9. Rožinė

Rožinė – flirtuojančios mergino, bet taip pat ir mažos mergaitės, lėlių drabužėlių spalva. Vyresnės moterys mėgsta šviesesnė, vėsesnę rožinę, kuri įkūnija moteriškumą.

Švelniai rožinė siejama su ramybe, šiluma ir moteriškumu. Ji stipriai ramina, todėl kai kuriuose kalėjimuose sienas dažo rožine spalva.

Psichologų teigimu, rožinę mėgstantys žmonės yra romantikai ir optimistai, jiems svarbiausia – gerumas ir komfortas.

10. Oranžinė

Oranžinė siejasi su linksmybėmis, yra šilta, oportunistinė spalva, ji džiaugsminga, kūrybinga, patraukli.

Oranžinę mėgstantys žmonės yra optimistai, džiugūs, energingi, mėgstantys permainas. Jie gali būti minkštoko būdo, bet tuo pačiu – ambicingi, apdairūs.

11. Pilka

Stilistai mėgsta kartoti, kad pilka – balanso spalva, ji – nei tamsi, nei šviesi. Jei žmogus turi daug pilkų drabužių, tai reiškia, kad jis nori likti nepastebėtas.

Pilki atspalviai – ramybės, brandos simbolis. Daugelis vidutinio amžiaus vyrų vilki pilkus kostiumus, o vyresnės moterys – pilkas sukneles.

Kadangi ši spalva neutrali, labai sunku apibūdinti ją mėgstančius žmones. Tai gali būti pilkos pelytės, pasirengusios klusniai vykdyti įsakymus, taip pat ir smerkiantys, kategoriški žmonės. Bet dažniausiai pilką renkasi žmonės, kurie nenori pritraukti dėmesį ir siekia gyvenime neutralumo.

Milano mados savaitės gatvės stilius
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)