DELFI Stilius publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Elegancijos gidas“.

Net patys elegantiškiausi batai pasaulyje negali „užbaigti“ drabužių derinio, tiesą sakant, jie iš viso niekada nebus elegantiški, jeigu pernelyg krinta į akis. Tačiau prastai parinkti batai lygiai taip pat sėkmingai gali sugriauti šiaip jau gana dailios aprangos stilių. Norėdama kuo paprasčiau išspręsti šį klausimą, galite nieko nelaukdama išmesti šiuos batus (jiems nėra vietos elegantiškos moters drabužinėje):

1. Aukštakulnius su pernelyg aukštu kulnu, kurie išbalansuoja laikyseną, iškraipo siluetą ir atrodo itin vulgariai. Net jeigu jūsų ūgis vos 150 cm, turėtumėte rinktis ne ilgesnį nei 5–6 cm kulniuką.

2. Batelius atvirais pirštais, kurie galbūt ir yra visai patogūs, tačiau sausakimšose miesto gatvėse kas nors būtinai užmins ant pirštų, o lyjant jūsų kojos kas kartą kiaurai permirks. Aukštakulniai atvirais pirštais su gale užsegamu dirželiu 5 dešimtmetyje buvo patys perkamiausi, tačiau mados švytuoklė dabar tvirtai sustojo prie batelių uždarais galais, o patys bateliai gali būti uždaresni ar atviresni. Šis modelis visada buvo ir turbūt visada išliks idealus miesto drabužių derinio palydovas.

3. Batelius su platforma, kuriuos prancūzės per karą priėmė labai nenoriai. Jie pradėti gaminti, nes tuo metu trūko odos, ir batsiuviai buvo priversti sukurti kokį nors kamštinį ar medinį avalynės pagrindą. Jokie kiti batai nesukuria tokios nerangios eisenos ir sunkių kojų efekto kaip aukšti bateliai su platforma. O blogo skonio viršūnė – iš skaidraus plastiko pagaminta platforma, kurios viduje plaukioja gėlės ar auksinė žuvelė.

4. Batelius su aplink kulkšnis apsivijusiais dirželiais, kurie ne tik negražūs, bet dar ir gana pigiai atrodo.

5. Batelius pernelyg smailomis nosimis, kurių galiukai, savaime suprantama, tušti ir po kelių apsiavimų pradeda riestis į viršų. Taip pat milžiniška gėle ar didžiuliu kaspinu papuoštus batus, kitaip tariant, visus batus, kurie į save atkreipia per daug dėmesio.

6. Turbūt net nereikia sakyti, kad visiškai nudrožti kulniukai ir purvini batai yra tiesiog nepakenčiama?

Niekada nesuklysite prie labai šviesios suknelės pasirinkusi smėlinės spalvos batelius, tokios pat spalvos kaip jūsų pėdkelnės, nes toks derinys prailgina siluetą, o su baltais bateliais jūsų pėdos atrodys milžiniškos.

Ryškiaspalviai bateliai (raudoni, žali ir t. t.) stilingai atrodo tik su puošniu vakariniu ansambliu; dar ryškiaspalvės galėtų būti balerinos batelius primenančios kurpaitės, avimos prie kaime nešiojamų medvilninių drabužių arba vakarais prie sijono ar kelnių slidinėjimo kurorte.

Tiesą sakant, balerinos tipo bateliai arba mokasinai yra privalomi kelnių palydovai. Mūvint kelnes ar šortus, mažiausia užuomina į aukštakulnius gali suvulgarinti net rafinuočiausią drabužių derinį. Vietoj to, galite išmėginti tuos simpatiškus romėnų laikų akmenukais nusagstytus ir basomis avimus sandalus, kurie madinguose vasaros kurortuose puikiai dera prie įdegusių kojų, paprastų vasarinių suknelių ar kelnių.

Balerinos tipo bateliai dar atrodo žavingai, kai juos avi labai jaunos mergaitės ir jaunos moterys, kurios vasarą priderina juos prie nuo liemens platėjančių, lengvai krintančio silueto suknelių. Tačiau tokiems bateliams ne vieta miesto gatvėse, net jeigu tai rugpjūčio vidurys, nes jie, kaip ir visos atviros basutės, sukuria šiokio tokio netvarkingumo įspūdį. Kita vertus, aukštakulniai bateliai lygiai taip pat netiktų užmiestyje, pajūryje ar kalnuose, nes ten juos galima avėti tik vakare ir tik su puošniais drabužiais.

Bateliai su mažu kulnu

Dviejų spalvų batai gali atrodyti nepaprastai patraukliai, jeigu abi spalvos yra tamsios: ruda ir juoda, pilka ir juoda, tamsiai raudona ir juoda ir panašiai. Rudos ir baltos ar baltos ir juodos spalvos vakariniai bateliai, nepaisant jų vis pasikartojančio populiarumo, vis dėlto niekada nebuvo labai elegantiški. Tiesą sakant, rudi ir balti arba juodi ir balti batai tinka tik žaisti golfą.

Juodi lygios odos aukštakulniai iš esmės tinka prie beveik visų drabužių, išskyrus kasdienius ar laisvalaikiui skirtus ansamblius; jie dera su bet kokios spalvos apranga, įskaitant baltą, tamsiai mėlyną ir rudą. Tokie bateliai taip pat puikiai tiks prie juodos krokodilo odos rankinės, nebent labiau norėtumėte ją derinti su krokodilo odos bateliais (kurie, pasikartosiu, tinka tik prie kasdienio ansamblio).

Pasirinkus laisvalaikiui skirtus drabužius, geriau vengti aukštakulnių labai plonu kulnu ir rinktis vidutinio aukščio stambesnę pakulnę arba netgi batus visiškai lygiu padu, tačiau pastaruosius – tik su sąlyga, kad būsite be skrybėlės.

Vakare nevalia derinti dieną avimų batelių su puošnia vakarine suknele arba laisvalaikio batelių su puošniu ansambliu, tačiau visai įmanoma suderinti šiek tiek puošnesnius batelius su paprasta (bet ne laisvalaikio) suknele.

Kiekviena moteris svajoja prie kiekvienos puošnios vakarinės suknelės turėti po atskirą, iš tos pačios medžiagos pasiūtą batelių porą. Kad ir kaip būtų gaila, dažniausiai tai neįmanoma, ypač jeigu gyvenate labai intensyvų ir elegantišką socialinį gyvenimą ir turite platų puošnių vakarinių suknelių asortimentą. Tokiu atveju geriausias sprendimas yra pora iš atlaso ar brokato pagamintų šviesios spalvos aukštakulnių, kurie derės su visomis jūsų suknelėmis, o galbūt ir su vakarui skirta pelerina. O antra pora aukštakulnių galėtų būti iš juodo atlaso ar šilko.

Paskutinis ir pats svarbiausias patarimas: niekada neaukokite komforto dėl stiliaus, nes su per siaurais ar netinkamo dydžio bateliais atrodysite pavargusi ir iškankinta, o tai toli gražu ne tas įspūdis, kurį norėtų palikti elegantiška moteris!

Knyga „Elegancijos gidas“
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)