1. Kaip pašalinti nešvarumus nuo zomšos batų

Zomšos batuose esančias dėmes patrinkite plieninės vatos šveistukais. Gali būti, kad norint išlaikyti vienodą bato tekstūrą, teks tuo pačiu šveistuku ištrinti visą batą. Jeigu jūsų batai šlapi, vandens likučius galima sugerti paprasta indų plovimo kempinėle.

2. Kaip užkirsti kelią užtrauktuko neatsisegimui

Jeigu užtrauktuką naudojame ilgą laiką, jis gali atsipalaiduoti ir pradėti neatsisegti. Jeigu norite užkirsti tam kelią, ištepkite jį bespalviu nagų laku arba išpurkškite plaukų laku.

3. Kaip pašalinti nemalonius kvapus iš batų

Dažnai bjaurų batų kvapą sukelia bakterijos, sukontaktavusios su prakaitu. Jeigu norite atsikratyti šio kvapo, avalynę reikia palaikyti žemoje temperatūroje. Jeigu neturite galimybės palikti batų balkone ar lauke, galite įdėti juos į plastikinį maišelį, o paskui į šaldiklį. Batus šaltai reiktų palikti 12-24 valandas.

4. Kaip pašalinti baltas dezodoranto dėmes iš tamsių drabužių

Jeigu reguliariai naudojate dezodorantą, jis gali palikti baltas dėmes ant tamsių drabužių, kurias labai nesunku nuvalyti paprastomis drėgnomis servetėlėmis. Tiesiog jomis nuvalykite nešvarias drabužio vietas ir dezodoranto dėmės išnyks.

5. Kaip atgaivinti išblukusius drabužius

Vos po kelių skalbimų spalvoti drabužiai gali išblukti. Jeigu norite ilgiau išsaugoti drabužio ryškumą, galite naudoti baltą actą ar paprastą druską. Actas tinka sintetinėms medžiagoms, o druska padės atkurti natūralių audinių spalvas. Tereikia du ar tris arbatinius šaukštelius druskos įpilti kartu su skalbimo milteliais.

6. Kaip apsaugoti megztinį nuo išblukimo ir kandžių

Vilnonis megztinis kartais kelia nepatogumų ir reikalauja kruopščios priežiūros. Jeigu sulankstytą megztinį įdėsite į plastikinį maišelį ir paskui į šaldiklį, jis mažiau velsis ir šersis. Be to, žema temperatūra pražudys ir kandžių lervas. Jeigu apsivilkę megztinį jaučiate niežėjimą, sudrėkinkite jį ir įdėkite į šaldiklį dešimčiai valandų. Po to tereikės megztinį atšildyti šiltame vandenyje ir išdžiovinti.

7. Kaip sugrąžinti apatiniams sniego baltumo spalvą

Boro rūgštis gali padėti pašalinti geltonas dėmes iš drabužių ir sugrąžinti jiems sniego baltumą, kurį jie praranda po kelių skalbimų. Jeigu drabužio būklė labai prasta, į keturis litrus vandens įpilkite 60 gramų boro rūgšties, jeigu reikia švelnesnio skalbimo, tuomet į dešimt litrų vandens įpilkite 20 gramų boro rūgšties. Pamirkykite drabužius dvi valandas. Vis dėlto, nerekomenduojama šio metodo taikyti pernelyg dažnai.

8. Kaip išvengti statinio drabužių lipimo

Statinį drabužių lipimą galima pašalinti metaliniu daiktu. Norint panaikinti šią problemą, tereikia pratraukti rūbą pro metalinę pakabą.

9. Kaip pašalinti šviežią uogų dėmę

Šis paprastas triukas suveiks tik tokiu atveju, jeigu dėmė visiškai nauja. Jums reikės ištempti drabužį ir ant dėmės pilti verdantį vandenį tol, kol nešvarumas dings. Kas išbandė šį metodą, puikiai žino, kad iš sintetinio drabužio uogų dėmes pašalinti gerokai paprasčiau nei iš natūralaus pluošto.

10. Kaip pašalinti skysto kuro dėmes

Skysto kuro dėmes iš drabužių galima išimti kėnių aliejumi. Jums reikės dviejų vatos diskelių arba kempinėlių, kurių vieną padėkite po dėme, o kita, suvilgyta kėnių aliejumi, trinkite pačią dėmę. Jeigu dėmė pirmu mėginimu neišnyksta, pabandykite dar kartą. Paskui drabužį reikia išskalbti.

11. Kaip pašalinti pelėsio kvapą

Jeigu drabužis ilgą laiką gulėjo spintoje, jis įgyja ne itin malonų kvapą. Norėdami atsikratyti šio pelėsio kvapo, įpilkite alkoholio į vandenį (santykiu 1:2) ir šiuo tirpalu išpurkškite visą drabužį.

12. Ką daryti, jeigu baltą drabužį išskalbėte su spalvotais

Jeigu per klaidą baltą drabužį išskalbėte su spalvotais, jums padės kalio permanganatas. Tris-penkis kalio permanganato kristalus ištirpinkite stiklinėje vandens – tirpalas turi būti švelniai rožinės spalvos. Tada tirpalą supilkite į devynis litrus karšto vandens ir įberkite trečdalį tarkuoto muilo gabalėlio. Nudažytą baltą drabužį pamerkite į paruoštą tirpalą 50 minučių, paskui išskalbkite jį kaip įprastai.

13. Kaip atkurti susitraukusius drabužius

Šis metodas tinka megztiems drabužiams. Į šiltą vandenį įpilkite šiek tiek kūdikiams skirto šampūno ar plaukų kondicionieriaus. Taip pat galima įpilti truputį drabužių minkštiklio. Tokiame vandenyje susitraukusį drabužį pamirkykite maždaug pusvalandį.

14. Kaip pašalinti lygintuvo paliktas dėmes

Pažeistą drabužių vietą reikėtų pavalyti vandenilio peroksidu sudrėkintu skudurėliu arba per jį tą rūbą palyginti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)