Svarbiausi dalykai, į kuriuos atsižvelgia kiekvienas, ieškantis naujų drabužių – kainos ir kokybės santykis. Nors sąlyginai nebrangių ir gana kokybiškų drabužių rasti galima daugumoje prekybos centrų, norintiems įsigyti tokius, kurie tarnautų ilgą laiką verta apgalvoti galimybę išleisti šiek tiek daugiau.

Stilistas J. Šatas tikina, kad daugeliu atveju kaina neapibūdina nei drabužio stilingumo, nei kokybės. Tačiau investuoti tikrai verta į tuos drabužius, kurie madingi išlieka visuomet. Tai – klasikiniai drabužiai: griežto kirpimo kelnės ir sijonai, švarkai, nedekoruotos palaidinės, griežtų formų odinės rankinės ir klasikiniai batai, kostiumai.

Karolina Meschino ir Joringis Šatas

Mada keičiasi gana greitai, tačiau klasikiniai drabužiai madingi išlieka visada. Tiek vyrams, tiek moterims klasikiniai drabužiai užtikrina gerą ir tvarkingą įvaizdį. Taip pat ir, tarkime, džinsas – jis vis kitokiomis formomis grįžta į madą, taigi galima nuspėti, kad madingas bus ir ateityje. Taip pat odinė striukė – ar pamenate nors vieną rudenį be šio drabužio? Visa tai ir yra klasika“, – sako J. Šatas.

Pasak stilisto, verta, atsižvelgus į drabužio stilistinį ir kokybinį ilgaamžiškumą, pasitaupius investuoti daugiau pinigų. Toks drabužis ne tik papildys daugelį įvaizdžių, nes yra universalus, bet ir taip greit nenusidėvės, bus stilingas.

„Investuoti daugiau pinigų galima į kokybiškus klasikinius derinius. Moterims tai yra klasikiniai juodi bei kūno spalvos aukštakulniai, klasikinė rankinė, elegantiška suknelė ar kostiumėlis. Svarbiausia, kad tai būtų drabužiai, neturintys daug detalių, nes keičiantis madoms pirmiausiai keičiasi dekoro detalės. Taip pat verta įsigyti klasikinį paltą ar kokybišką odinę striukę. Gerai prižiūrimi jie tarnaus itin ilgai, ne vieną sezoną.

Vyrams rekomenduoju tą patį: klasikinį kostiumą, diržą, batus, paltą ar odinę striukę. Daugelis mano, kad drabužiai greit atsibosta, tačiau, kaip jau ir minėjau, dažniausiai keičiasi akcentai. Todėl kiekvieną sezoną savo klasikinę rankinę ar suknelę galėsite pati papuošti tuo metu madingomis detalėmis ir ji įgaus gyvybės“, – pataria J. Šatas.

Paklaustas, kur geriausiai ieškoti investicijos vertų drabužių, stilistas pataria nepatingėti pasivaikščioti po mažesnes drabužių parduotuves: „Nors kokybiškų klasikinių drabužių galima rasti ir dideliuose prekybos centruose, aš raginčiau aplankyti mažesnes parduotuves, kurios dažniausiai siūlo siauresnį asortimentą. Jei leidžia kišenė, galima pirkti ir dizainerių drabužius, kurie net suteikia garantiją savo kūrinių kokybei.

Diržas

Tiesa, nereikia pulti pirkti triženkles sumas kainuojančių užsienio dizainerių paltų ar švarkų – turime ir puikius lietuvių dizainerius, kuriančius kokybiškus drabužius, jais tikrai verta pasidomėti, o ir kainos dažniausiai nebūna tokios milžiniškos, kokias įsivaizduojame. Dažniausiai didesnę kainą lemia prekinio ženklo vardo žinomumas, arba pagaminimo kaštai, todėl didesnė tikimybė, kad brangus drabužis bus kokybiškesnis, tačiau drabužio kokybė labai priklauso ir nuo priežiūros.“

Norint, kad įsigytas drabužis tarnautų dar ilgiau, stilistas pataria juo rūpintis: „Kiekvieną drabužį reikia prižiūrėti. Žinoma, geriausia juos nešti į valyklą, taip jie tarnaus kur kas ilgiau. Neturint galimybės kaskart naudotis valyklos paslaugomis, išsianalizuokite drabužių priežiūros etiketes. Jas rasite vidinėse drabužių dalyse. Laikykitės nurodymų ir naudokite tinkamas skalbimo priemones.“

J. Šatas tikina, kad ant drabužio etiketės nurodyta didelė suma dar nereiškia jo stilingumo ir pritaikomumo visiems atvejams. Drabužių paieškas stilistas pataria pradėti nuo esamo spintos turinio įvertinimo – įsigyti už didesnę sumą verta tik tai, ko jums tikrai trūksta ir reikia, venkite impulsyvių pirkinių.

Gatvės mada

„Dažnai kiekvieno spintoje yra tiek daug nenaudojamų drabužių, kurie jau seniai pamiršti. Tačiau, kiek atnaujinus, juos galima vilkėti lyg naujus. Reikia tik noro ir trupučio fantazijos. Sutvarkius spintą siūlau pasižiūrėti, ko joje tikrai trūksta, o tada jau galima keliauti į parduotuves“, – sako J. Šatas.