Paltas gali turėti du vaidmenis. Visų pirma, jis gali (ir turi) funkcionuoti kaip drabužis, derantis su visais kitais. Tai – basic (tradicinis) paltas, tinkantis prie visų aprangos stilių, spalvų ir formų. Tačiau paltas gali tapti ir pagrindiniu – itin iškalbingu ar net ekscentrišku įvaizdžio akcentu – išskirtinis paltas (statement coat).

Tradicinio palto funkcijos ir privalumai

Paltas dažniausiai nėra sezoninis pirkinys, tad svarbu turėti tokį, kuris tiktų prie kitų drabužių. Neutrali spalva, idealiai gulantis kirpimas, į akis nekrentantys dizaino sprendimai – pagrindiniai tokio palto bruožai.

Tiesa, basic paltas neprivalo būti juodas – galima rinktis ir iš pilkos, rudos, pudros ar pastelinių atspalvių. Neturint daug pasirinkimo šis paltas visuomet turėtų nugalėti debatuose, ką įsigyti – raštais margintą ryškiaspalvį ar neutralų juodą paltą. Mat yra didelė tikimybė, jog pirmasis pasirinkimas nebus sėkmingas likusio spintos turinio atžvilgiu ir amžiams nusės į jos gelmes.

@ediebcampbell, photo by Acielle / @styledumonde

A post shared by STREET STYLE (@streetstyled) on Mar 11, 2016 at 8:38pm PST

@jxxsy, photo by Vanessa / @vanessajackmanphotography

A post shared by STREET STYLE (@streetstyled) on Sep 11, 2015 at 6:14am PDT

Išskirtinio palto variacijos

Turint bent vieną tradicinį paltą galima pasvarstyti ir apie drąsesnius spalvų, raštų, tekstūros ir dizaino sprendimus. Tačiau svarbu atminti, kad paltas paprastai nėra izoliuotas nuo avalynės, rankinių, sijonų ir kelnių. Tad svarbu gerai pasverti, su kuo ir kokiomis aplinkybėmis pasirinktas paltas galės būti dėvimas.

Photo by Acielle / @styledumonde for Vogue

A post shared by STREET STYLE (@streetstyled) on Nov 22, 2015 at 5:30pm PST

Kirpimas – pagal stilių ir figūros tipą

Militaristinis, sujuosiamas diržu, apsiausto ar kokono tipo... Egzistuoja daugybė paltų modelių, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad jie tinka kiekvienam. Renkantis paltą svarbu atsižvelgti į figūros tipą.

Norint pabrėžti liemenį tiks paltas su diržu, siekiant sukurti papildomos apimties krūtinės ir klubų srityje diržu galima sujuosti pončo stiliaus paltą. Dar viena taisyklė, kurios pravartu laikytis – kuo apvalesnė figūra, tuo idealiau pasiūtas ir prigludęs (tačiau ne braškantis per siūles) turėtų būti paltas.

Kuriant drabužių derinį su paltu, kaip ir bet kokiu kitu didesnės apimties drabužiu, svarbu atsižvelgti į pagrindinius drabužių sluoksniavimo principus. Mat proporcijos aktualu nepriklausomai nuo to, kokį palto tipą pasirinksite.

Paltas – nesvarbu, ar klasikinis ir neutralus, ar ryškus ir netradicinis – tiesiog privalo nesiglamžyti ir nekurti sunkumo efekto. Pavyzdžiui, pusilgio palto, ilgo sijono ir aulinukų derinys tik itin retais atvejais gali atrodyti gerai. Tad prieš įsigyjant ir su kitais drabužiais derinant reikalingiausią rudens–žiemos sezono pirkinį, visų pirma, reikėtų apsvarstyti, su kuo ir kaip jį derinsite.

Daugiau stiliaus patarimų ir mados įžvalgų rasite „StyleInn“ tinklaraštyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)