Kas yra mada? Ar tai madingi daiktai?

Mada – ne tik daiktai, bet jų derinimas, bendros tendencijos. Mada reguliariai keičiasi (tiesa, ne taip greitai, kaip atrodo). Dizaineriai pristato nuo dviejų iki keturių kolekcijų per metus: rudens ir žiemos, pavasario ir vasaros, kruizinę kolekciją ir priešrudeninę kolekciją. Pagal jas žurnalai ir mados svetainės renka pagrindines sezono tendencijas (arba tarpsezoninio laikotarpio) – pateikia rekomendacijas tiems, kas nori jų laikytis.

Kai kurios tendencijos užgimsta ir išnyksta greičiau, nei jas spėja nukopijuoti masinė rinka, jos neišpopuliarėja. Kitos išlieka ilgiau – nuo poros sezonų iki poros metų. Iš esmės tai pasakytina apie bendresnes tendencijas, pavyzdžiui, aktualųjį minimalizmą arba sportinio stiliaus madą. Tiesa, galimas ir tam tikro modelio, spalvos ar audinio gyvavimas ilgą laiką.

Pavyzdžiui, jau ne pirmą sezoną madingas aksomas, Viktorijos laikų raukiniai, gėlių raštai, platūs pečiai, beformiai drabužiai. O dalis daiktų staigiai įsiveržia į madą, o paskui staiga praranda aktualumą ir greitai ima atrodyti pasenę. Tai gali būti kokie nors drabužiai (klostyti sijonai iki žemės, leopardo rašto kailiniai iš dirbtinio kailio) ar visas subkultūrinis stilius, pvz., hipsteris medkirtys su pūkine striuke, languotais marškiniais ir „Red Wing“ batais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)