Tam, kad tokie paltai išlaikytų nepriekaištingą išvaizdą ir jums tarnautų dar nevieną sezoną, pateikiame keletą paprastų ir praktiškai išmėgintų patarimų.

1. Paltą valykite šepečiu.
Vilnonio palto valymui tinka ir šepetys, skirtas surinkti pūkus. Iššūkavus palto paviršių, pašalinsite ne tik esančius pūkelius, bet ir ant jo esančius nešvarumus.

2. Kai palto nedėvite, pakabinkite ant plastikinės ar medinės pakabos.
Pakabos turėtų būti tvirtos ir pakankamai plačios tam, kad palto svoris neištampytų jo pečių linijos. Rekomenduojama vilnos paltus kabinti toje vietoje, kur yra gera oro cirkuliacija. Pakabinus paltą arti kitų drabužių, jis ne tik gali susilamdyti, bet ir sugerti kitus kvapus. Pati vilna taipogi turi specifinį kvapą, kuris patinka nevisiems. Tad norint sumažinti jį, patartina išvėdinti sausoje aplinkoje arba saulės atokaitoje.

3. Vilnonis audinys labai greitai sugeria drėgmę.
Jeigu atsitiko taip, kad netyčia vilnonį paltą apipylėte kokiu nors skysčiu, jokiu būdu stipriai netrinkite dėmės. Vietoje to, naudokite popierines servetėles. Ar apsiliesite natūraliu ar cheminių pigmentų turinčiu skysčiu, išvalymo kokybė priklausys dar ir nuo pačios vilnos tipo.

4. Vilnos paltus valykite sausu valymu bent du kartus per metus.
Geriausias laikas nunešti paltą į valyklą sausam valymui yra sezono pradžioje arba pabaigoje. Jeigu jūsų paltas dažniau išsipurvina, rekomenduojama jo valymą patikėti profesionalams. Užtenka poros kartų per metus paltą nunešti į valyklą.

5. Nedėvint palto laikykite jį drabužiams skirtame dėkle.
Tai geriausias būdas apsisaugoti nuo kandžių ir kitų vabzdžių. Tam, kad apsisaugotumėte nuo kenkėjų, naudokite natūralias priemones – kedro drožles arba citrinos žievę.

Patarimai:

Dauguma vilnos paltų turi būti valomi tik sausu būdu. Tie, kurie gali būti skalbiami rankomis, naudokite tik šaltą vandenį (vilna turi savybę trauktis aukštoje temperatūroje) bei nestiprias valymo priemones, specialiai skirtas tik vilnoniam audiniui. Rekomenduojama naudoti lanoliną, kadangi įprasti skalbimo milteliai sunkiai išsiskalauja iš vilnos gaurų. Įmerkite paltą į šaltą vandenį ir palaikykite jame nuo 5 iki 10 minučių. Išskalaukite rūbą vilnai skirtomis priemonėmis. Padėkite paltą ant storo rankšluosčo. Leiskite jam išdžiūti. Vasaros metu vilnos paltą galima džiovinti tiesiog lauke esant pavėsyje, o žiemos metu – kambaryje.

Stenkitės nelyginti palto. Jeigu jis visgi turi raukšles, kurį laiką leiskite jam pakabėti ant pakabos arba išlyginkite ant šalto paviršiaus. Lyginant rekomenduojama paltą uždengti kita medžiaga, kad būtų apsaugotas audinys. Jeigu norite, kad paltas būtų išlygintas nepriekaištingai, naudokite garus.

Kadangi vilna turi savybę sugerti ne tik drėgmę, bet ir kvapus, atsargiai rinkitės priemones nuo kandžių. Patartina vengti cheminių nuodų, vietoje jų rinkitės natūralias anksčiau minėtas priemones. Tokiu būdu išvengsite nemalonaus kvapo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)