„Apranga daro milžinišką poveikį mūsų bendrai savijautai, tad siekiant išlaikyti darbingą nuotaiką derėtų atsižvelgti ir į tai kaip rengiatės dirbant iš namų. Tai anaiptol nereiškia, kad namie turėtume dirbti su kostiumais ar puošniomis suknelėmis, tačiau kiek formalesnė apranga ar įsisegti auskarai pasiųs atitinkamą signalą jūsų organizmui, kuris per ilgus darbo metus jau spėjo suformuoti kiek kitokius įpročius nei tie, kuriais vadovaujamės šiandien“, – sako A. Gilytė.

Mūsų organizmas veikia pagal susiformavusius įpročius – šiuo atveju – ruošimosi į darbą ritualą: „Ryte apsivilkus darbinius rūbus mūsų kūnas tarsi pasiunčia žinutę smegenims, jog atėjo metas persiorientuoti iš laisvalaikio į darbą. Įprastai, prie to prisideda ir fizinė kelionė į darbą, ir rytinis kavos puodelis su kolegomis. Netekus šių ruošos momentų, smegenims sunku pakeisti pavarą ir tik atsikėlus pradėti produktyviai darbuotis“.

Aprangos pasąmoninį suvokimą tyrinėję mokslininkai atrado, jog tam tikri rūbai ir jų simbolinė reikšmė gali daryti įtaką žmonių gebėjimui geriau susifokusuoti ir atlikti darbus nesiblaškant. Tad nepaisant noro ankstyvą rytą įsliuogti į minkštą sportinį kostiumą, tikėtina, jog tai jūsų pasąmonei pasiųs poilsio ir atsipalaidavimo signalą, kuris skatins bendrą nesusikaupimą ir nukrypimą nuo užduočių.

Tuo tarpu tvarkinga, tačiau judesių pernelyg nevaržanti apranga leis mėgautis ir mažiau įpareigojančiu darbu iš namų, ir padės geriau susikaupti.

Agnė Gilytė, apranga darbui namuose

Renkantis aprangą darbui iš namų reikėtų atkreipti dėmesį į medžiagą ir kirpimą. „Kokybiškas audinys suteiks prabangos ir solidumo, o patogus ir neveržiantis rūbo kirpimas neįpareigos jaustis tarsi dirbtumėte iš ofiso. Tam puikiai tinka trikotažinės kelnės, sijonai, suknelės, minkšto audinio golfai arba megztiniai“.

Anot stilistės Agnės Gilytės, dirbant iš namų svarbiausia susikurti rytinį ritualą: „Svarbu, jog pasirinktas drabužis nevaržytų judesių, taip dienos eigoje neatkreipsite per didelio dėmesio į tai, jog esate apsirengę kiek formaliau, tačiau smegenys nuo pat ryto tai traktuos kaip signalą, kuris leis persiorientuoti į darbinį ritmą“.

„Atitinkamai, pakeitus darbo aprangą vakare smegenys automatiškai pereis į ilsėjimosi režimą, kuomet galvoti apie darbą nebereikia. Laisvalaikio apranga tokiu atveju padės atsipalaiduoti, palikti darbus užnugaryje ir skirti pelnytą poilsį sau“, – dalinasi stilistė.

Agnė Gilytė, apranga darbui namuose

Agata Gri nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)