Pastebiu, kad žmonėms tampa svarbu, ką jie valgo ir iš kur ateina jų maistas. Svarbu, kur jie leidžia laiką ir su kuo. Svarbu, kaip jie pasitinka rytą. Žmonės rūpinasi savo aplinka ir savo vidumi. Pamažu mes tampame sąmoningesni ir atviresni pasauliui.

Todėl natūralu, jog ir mūsų gyvenimo būdas bei mados keičiasi. Nei nebesuskaičiuoju, kiek sveiko maisto restoranų šiandien yra Vilniuje. Džiugu ir tai, jog žmonės automobilius vis dažniau keičia į dviračius, o bandeles pakeliui į darbą pakeičia vaisiai. Pastebiu, jog vis dažniau atsisukame į praeitį ir semiamės įkvėpimo iš jos.

Pabandžiau į visa tai pažvelgti stilistės akimis ir sudariau mūsų gyvenimo tendencijų sąrašą – kas užkariauja mūsų dienas, o kas vis dėl to pasitraukia?

Agnė Gilytė

Madinga: organiško maisto restoranas
Atgyveno: greito maisto restoranas

Šiandien mums maistas tampa kur kas daugiau nei tiesiog būtinybė. Tai – malonumas. Ir mes į šį malonumą investuojame labai daug. Jeigu seniau visi buvo pamišę dėl greito maisto restoranų, tai šiandien mes mėgaujamės šviežiais avokadais, jogurtu be laktozės, sėklomis ir šviežiai spaustomis daigų sultimis.

Baigėsi tie laikai, kai stovime eilėse prie jau paruošto maisto ar geriame gazuotus gėrimus, kuriuose pilna cukraus. Dabar tampa itin populiaru atsisakyti mėsos, cukraus ir laktozės ir ieškoti sveikesnių alternatyvų savo kūnui.


Madinga: žolelių arbatos
Atgyveno: kava

Nors kava taip greitai iš mūsų gyvenimo nepasitrauks, tačiau pradedu pastebėti, jog žmonės vis dažniau renkasi natūralių žolelių arbatą, kuri turi labai panašių tonizuojančių savybių kaip ir kava tik yra kiek sveikesnė.

Žinoma, ir pats kavos konceptas keičiasi. Jeigu seniau mes gerdavome maltą užpilamą kavą verdančiu vandeniu, tai šiandien žmonės jau žino, jog yra skirtingos kavos pupelės bei begalės skirtingų būdų, kaip paruošti kavą, kuri atitiktų kiekvieno skonį.

Madinga: joga
Atgyveno: svorių kilnojimas

Dar pamenu, kaip visai neseniai žmonės buvo pamišę dėl svorių kilnojimo ir raumenis išpučiančių papildų. Tačiau šiandien viskas pamažu keičiasi ir apskritai, mūsų kūno suvokimas keičiasi labai greitai. Jeigu seniau tiek vyrai, tiek moterys turėjo labai aiškų stereotipą, šiandien jis išnyksta. Nėra vieno teisingo atsakymo, kas yra gražu.

Prie to labai prisidėjo ir mūsų prisijaukinta rytų filosofiją, kur į žmogaus kūną žiūrima visai per kitą prizmę. Pirmiausia, siekiama, kad žmogus pažintų savo kūną, išmoktų jį valdyti: pradedant nuo taisyklingos laikysenos ir baigiant tinkamu kvėpavimu. Todėl mums, nuo streso pamėlusiems vakariečiams, ši filosofija labai tiko.

Šiandien mes nebeieškome tobulos figūros, mes norime jaustis gerai ir švariai, nesvarbu, kokio sudėjimo būtume. Todėl dažnas praktikuoja jogą ir meditaciją, kuri padeda pasiekti šio tikslo.


Madinga: kapsulės garderobas
Atgyveno: pilna drabužių spinta

Jau prieš keletą metų supratau, kad žmonės pavargo nuo perkrautų lentynų, beprotišku greičiu besikeičiančių tendencijų ir to nuolatinio šurmulio. Suvokiau, kad mums reikia viską supaprastinti. Taip gimė mano kapsulė.

Tai – tarsi išsivadavimas iš tos amžinos betvarkės spintoje, iš tų amžinų ieškojimų ir nesibaigiančių paklydimų. Man pačiai reikėjo to susikoncentravimo. Tų paprastai nepaprastų drabužių.

Kasdieną matydama perkrautas spintas, iš stalčių krentančius drabužius ir tą nusivylimą moterų akyse, žinojau, jog laikas perversmui. Na, gal ir ne visai revoliucinis perversmas, bet tikrai kažkas, kuo mes šiandien gyvename ir galime džiaugtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)