Norint mažiau švaistyti, labai svarbu žinoti ne tik, kur ieškoti tvarių drabužių, bet ir kaip juos prižiūrėti. Svarbu nepamiršti, jog tvarumas nėra tik apie drabužį, tai taip pat yra apie jo priežiūrą. O tinkama drabužio priežiūra yra kelias į jo ilgaamžiškumą, o tai ir yra tvarumo esmė.

Aš pati neturiu sunkiai užsidarančios spintos ir krūvos drabužių. Mano filosofija – paprasta. Iš mažai – padaryti daug. O norint tai įgyvendinti privalai tuos turimus drabužius saugoti, mylėti ir puoselėti. O kaip tai padaryti?

Pagrindinės taisyklės:

Skalbti tik tada, kai reikia. Dažnai žmonės turi įprotį – visus drabužius po darbo dienos sumesti į skalbimo krepšį, nei nepagalvojus, ar tuos drabužius tikrai reikia skalbti. Tokie drabužiai kaip megztiniai, džinsai, kelnės – nereikalauja dažno skalbimo, nebent netyčia išsimurzino. Tačiau paprastai juos turėtume skalbti kur kas rečiau nei kitus drabužius. Yra žmonių, kurie mėgsta išskalbti megztinį vien tam, kad jis grįžtų į formą tačiau tai taip pat nėra tinkamas būdas. Jeigu jūsų megztukas greit išsitampo, vadinasi, nusipirkot tokį, kuriame per mažai elastano, arba jo nėra išvis. Tokiu atveju, ypač pirkdami rūbus, kuriuos planuojate dėvėti dažnai, atkreipkite dėmesį į jų sudėtį.

Tinkamai juos lankstykite. Išskalbtus drabužius – dažniausiai pakabiname arba sulankstome. Jei lankstome, atkreipkite dėmesį, jog geriausia juos lankstyti per siūles, tokiu atveju po daugybės lankstymų drabužis bus mažiau susidėvėjęs, o ištraukus iš spintos – neliks lenkimo žymių.

Tinkamai išdžiovinkite. Jeigu drabužiams leidžiate išdžiūti natūraliai, neskubėkite. Dažnai „sunkūs“ drabužiai, tokie kaip džinsai ar megztukai turi džiūti net kelias dienas. Jei pernelyg greitai juos nuimsite nuo džiovyklės ir skubėsite sudėti į spintą, drabužiai nebus išgarinę viso vandens.

Suteikite antrą kvėpavimą. Paprastai drabužiui įplyšus, prairus, pradegus ar atsitikus kitai nenumatytai nelaimei, mes linkę juos išmesti. Tačiau net ir, atrodytų, suplyšusius drabužius galima prikelti antram gyvenimui. Jeigu nemokate siūti ar neturite tam laiko – susiraskite siuvėją, kuri šį darbą atliks su malonumu.

Tinkamas lyginimo karštis ir dažnumas. Prieš pradėdami lyginti, visų pirma gerai nuvalykite lygintuvą, tuomet įsitikinkite, kokio karščio jums reikės lygininat vieną ar kitą drabužį. Lygindami jautresnius audinius būtinai naudokite natūralios medvilnės audinį, kuris būtų tarsi šydas tarp karšto lygintuvo ir jūsų drabužio. Taip apsaugosite audinį ir ilgiau išlaikysite jo spalvą.

Džiovyklė – ne pati geriausia draugė. Šiandien vis mažiau žmonių drabužius džiovina natūraliu būdu ir tai visiškai normalu atsižvelgiant į mūsų laiko stoką. Todėl džiovinti drabužius natūraliu būdu tampa vis labiau nepopuliaru. Džiovyklė, žinoma, puikus pasirinkimas, tačiau dažnas drabužius džiovinimas elektrinėje džiovyklėje – kelias į greitą drabužių susidėvėjimą. Todėl jeigu įmanoma – stenkitės natūralaus audinio drabužius džiovinti elektrinėje džiovyklėje rečiau.

Drabužiai

Audiniai ir kaip juos prižiūrėti:

Vilna – tai visiškai natūralus pluoštas, gaunamas iš gyvūnų kailio. Tikrai esate girdėję apie avies, Alpakos, Merino, Kašmyro, Moheros ar Angoros vilną. Pluoštas gali skirtis savo tankiu, šiurkštumu ar švelnumu, išvaizda. Vilną rekomenduojama skalbti rankomis, na, o jei visgi norisi sutaupyti laiko, galima naudoti ir skalbimo mašiną, tačiau tokiu atveju būtina nustatyti vilnai skirtą programą ir skalbti su specialiai šiam pluoštui skirtomis priemonėmis.

Šilkas – itin lengvas, natūralus gyvūninės kilmės pluoštas, kurio tėvyne – Kinija. Šilką rekomenduojama skalbti rankomis, o geriausia, kad vandens temperatūra tiek skalbiant, tiek skalaujant nebūtų labai šalta, tačiau ir ne viršytų 30 laipsnių.

Medvilnė – lengvas, minkštas ir leidžiantis kūnui kvėpuoti audinys. Medvilnės gaminius patartina skalbti išvirkščius, taip ilgiau išsilaikys spalvos. Atsparumu temperatūroms ji panaši į liną, tad galima virinti ir lyginti aukštoje temperatūroje. Lyginant geriausia naudoti garus.

Linas – dažniausiai lininius drabužius galite rasti vasarinėse kolekcijose, nes jis gana elegantiškas ir puikiai tinka šiam sezonui. Linas itin gerai sugeria drėgmę ir net vėsina kūną. Polinkį trauktis turintis lino pluoštas yra visai nereiklus skalbimo temperatūroms, tačiau vis vien derėtų atkreipti dėmesį į kitus, sudėtyje esančius pluoštus ir spalvos intensyvumą, sprendžiant kokią skalbimo programą pasirinkti.

Viskozė – tai dirbtiniu būdu iš natūralių medžiagų – medžio pluošto, pagamintas audinys. Skalbiant naudoti tik tausojančias skalbimo programas, žemą temperatūrą ir skystas skalbimo priemones, o minkštiklių ir kondicionierių vertėtų atsisakyti. Jei nusprendėte skalbti rankomis – ilgai nemirkykite drabužių ir atsargiai gręžkite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)