Darbo interviu – svarbus žingsnis, todėl nenuostabu, jog žmonės yra linkę kelis kartus apgalvoti, kaip tinkamai apsirengti, ką sakyti ir kokiu būdu atskleisti savo patirtį bei geriausias savybes.

Dažnai, kai kažko labai nori ar tikiesi, esi linkęs persistengti, tad ne kartą esu girdėjusi, kaip moterys, kurios niekada nenešioja aukštakulnių, į darbo pokalbį staiga ateina su aukštakulniais. Arba tos, kurios nėra pratusios nešioti sijonų, įsispraudžia į labai nepatogų ir dažnai per trumpą sijoną. Tuomet viso pokalbio metu mes nesijaučiame savimi, nuolat galvojame apie sijoną, o ne apie būsimo darbdavio klausimą ir be sustojimo muistomės kėdėje, galvodamos, kaip atrodome.

Kaip to išvengti?

Viskas nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Darbo interviu yra tiesiog pokalbis, kurio nereikėtų labai smarkiai sureikšminti. Nesvarbu, į kokias pareigas pretenduoti, niekada neprašausi pasirinkusi klasiką. O kaip ją pateiksi – priklausys tik nuo tavęs.

Savo klientėms ir draugėms visada turiu kelis esminius patarimus prieš darbo pokalbį, kurie daugiau susiję ne su konkrečiais drabužiais, o su pasirinkimais.

1. Nebandyk atrodyti kitaip

Nesvarbu, į kokį darbo pokalbį eini ar kokias pareigas norėtum užimti, niekada nebandyk atrodyti kitaip ar apsimesti kuo nesi. Nebandyk įsisprausti į suknelę, kurios šiaip pati niekada nenešiotumei, nesiauk aukštakulnių, jei paprastai juos apsiauni kartą per metus ir nesidaryk šukuosenos, kuri nuolat vers galvoti apie tai ar plaukai gerai „guli“. Kai žmogui nepatogu – tai matosi.


2. Neeksperimentuok

Darbo pokalbis – ne vieta naujiems eksperimentams. Jei nori atrodyti ir jaustis kaip žuvis vandenyje – renkis tuos drabužius, kurie jau patikrinti. Nesirenk drabužių, kuriuos nusipirkai tik vakar. Pasitikėk savo kapsulės drabužiais, kurie tau tinka kaip pirštinė ir su kuriais jautiesi puikiai, taip niekada neprašausi.

3. Mažiau yra daugiau

Subtilus makiažas, šiek tiek paryškintos lūpos ir tvarkingai nulakuoti nagai – duoda labai daug. Tačiau tarp visų šių dalykų turi būti ideali harmonija. Tad jei nusilakavai nagus ryškiai raudona spalva – su lūpomis ar šukuosena nepersistenk. O jei nori jaustis gerai ir būti užtikrinta, jog darbdavys klausysis, ką šneki, o ne žiūrės į tavo ilgus ir ryškius nagus ar didžiules garbanas – pasilik prie subtilumo: pastelinių spalvų ir tvarkingos šukuosenos.


4. Niekada neparodyk per daug

Tai – mano auksinė taisyklė. Darbo pokalbis ne klubas ir ne baras. Atrodytu, kaip ir viskas aišku, tačiau jei renkiesi sijoną – geriau rinkis midi ilgio. Jei palaidinę – geriau su minimalia iškirpte ir jokiu būdu nesirink berankovės. O jei tokią pasirinkai ir kitos neturi – derink ją su klasikiniu švarku. Sužavėk juos savo žodžiais ir profesionalumu, o ne ilgomis kojomis ar provokuojančia iškirpte.

Galiausiai, nepamiršk, jog darbo interviu yra tik dar vienas pokalbis, todėl atsipalaiduok, jauskis patogiai ir nepamiršk gero humoro jausmo. Juk šiais laikais kur kas svarbiau tavo bendravimo tonas, užtikrintumas, komfortabilumas ir maloni šypsena, nei prabangus kostiumėlis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)