Visai kaip ir kūnui, po švenčių reikia detoksikuotis, t.y. išsivalyti, taip ir mūsų spintai po visų metų reikia išsivalyti. O prikaupta ten nemažai, tiesa? Žinoma, jei esi iš tų, kurios tai daro reguliariai – tikriausiai darbo turėsi mažiau, tačiau, būkime atviros, kiek tokių pažįstate?

Spintos pažinimas, mokėjimas su ja tvarkytis ir susidraugauti yra tam tikra psichologija, ne veltui mano pirma knyga vadinosi „Spintologija“, tai tų dviejų junginys.

Dirbdama su klientėms dažnai pastebiu, jog spintos tvarkymas tampa tarsi psichologijos seansas, nes spinta – labai daug pasako apie žmogų: koks jis, koks jis norėtų būti, koks buvo... kas jam sukelia sentimentus, ko jis bijo... Nustebtumėte sužinoję, kas išties slepiasi už jūsų spintos durų.

PIRMAS ŽINGSNIS: nuo ko pradėti?

Dažnai moterims kyla daugybė klausimų, vos pradėjus tvarkytis: ar man viską reikės išmesti, o kas jei į šiuos džinsus dar įtilpsiu, nuo ko pradėti... Tad pirmiausi 3 dalykai, ką reikėtų padaryti yra šie:

1. Viską, ką turi spintoje, išimk ir sudėk į krūvą (ant lovos, žemės, stalo...)

2. Surūšiuok. Kasdieniniai drabužiai (darbo), laisvalaikio apranga (treningai, šortai, lengvos palaidinės, džinsai), išeiginiai drabužiai (vakarinės suknelės, sijonai, šilko palaidinės).

3. Peržiūrėk pakabas ir išmesk susidėvėjusias, nepatogias, slidžias... Tegul visos būna vienodos ir geriausiai – dengtos medžiaga, kuri neleidžia drabužiams nuslysti.

ANTRAS ŽINGSNIS: kokybės kontrolė

Visus drabužius susidėjus į krūveles, dabar laikas juos patikrinti. Būk negailestinga ir kiekvieną drabužį atidžiai apžiūrėk. Jei jis neatitinka kokybės standartų yra dvi galimybės – nunešti pas siuvėja ar į valyklą arba, jei vilties jau nebėra – išmesti.

Jei iš drabužio išplyšusi saga ar prairusi siūlė, o gal ištrūkęs užtrauktukas – viskas pataisoma. Tačiau, jei rūbas nusidėvėjęs, apsibumbulavęs, nusiskalbęs, suplyšęs ar praradęs savo pirminę spalvą – jį laikas išmesti.

Agnė Gilytė

TREČIAS ŽINGSNIS: būk atvira

Bene garsiausia pasaulyje tvarkymosi meistrė (taip, yra ir tokių), Mari Kondo, kuri šia tema parašė net knygą „Menas susitvarkyti“, tvarkydamasi visada savęs paklausia vieno labai svarbaus klausimo: ar šis daiktas man neša laimę? Esu įsitikinusi, jog tai esminis klausimas ir tvarkantis savo spintą. Todėl kitas žingsnis – paklausti šio klausimo savęs.

Pradėk nuo pirmos krūvelės ir paėmus drabužį paklausk savęs, ar jis tau suteikia džiaugsmo, ar jį dėvėdama jautiesi graži, ar džiaugiesi, kad jį turi. Jeigu atsakymas ne, net jeigu drabužis ir geras ar tau tinka – padėk jį į atskirą krūvelę. Taip padaryk su kiekvienu drabužiu iš visų krūvelių. Galiausiai turėsi jau ketvirtą krūvelę, kuri tau galbūt neneša džiaugsmo, tačiau kitiems – tikrai gali atnešti, todėl padovanok drabužius į labdarą.

KETVIRTAS ŽINGSNIS: tinkamai susidėk

Esu pastebėjusi, jog moterys dažnai nemato visko, ką turi ir dėvi tik tuos drabužius, kurie yra aiškiausiai matomi atsidarius spinta, tai yra vos 20 proc. savo spintos turinio.

Prie sijono ir suknelės jos visuomet dėvi tas pačias nuobodžias pėdkelnes, nes jos yra prieš norį vos atsidarius stalčių, o kas gi ryte turi laiko knistis po jį ir ieškoti, kas gi dar ten slepiasi gūdžioje gilumoje. Todėl norint tinkamai išnaudoti visus savo drabužius – reikia mokėti juos tinkamai susidėti į spintą.

Yra keli būdai, kaip tai padaryti:

1. Sulanksčius palaidines ar megztinius, juos dėti ne vieną ant kito į krūvelę, kaip yra įprasta, o sustatyti vieną šalia kito, kaip knygas lentynoje, taip aiškiai matysite kiekvieną drabužį ir jo spalvą bei raštą, kuris yra spintoje, nes paprastai, sudėjus visus juos vieną ant kito, mes psichologiškai užprogramuojame save be pasirinkimo pasiimti pirmąjį drabužį nuo viršaus.

2. Kelnes kabinkite ant pakabos. Labai geras triukas, kuris visada pasiteisina. Pasinaudokite džinsų parduotuvių išmintimi ir visas savo turimas kelnes – kabinkite ant pakabų, taip jos nesusiglamžys ir jūs visada matysite, ką turite.

3. Nemaišykite žieminių ir vasarinių drabužių. Priklausomai nuo sezono, atskirkite drabužius. Kol dar žiema, visus vasarinius drabužius perkelkite į kitą spintos pusę, ar į patį galą, kur jų nematysite, taip jūsų akims, atidarius spintą, bus mažiau pasirinkimo, nebus didelio sutrikimo ir nereikės ilgai knisti spintos, kol rasite jums reikiamą rūbą.

4. Nepamirškite apatinių stalčių. Dažnai moterys viską laiko viename stalčiuje, kuriame po kurio laiko visas susirezga ir susikuičia, todėl pasinaudokite atskiromis dėžutėmis, kuriose laikykite skirtingų rūšių apatinį trikotažą, taip viskas turės savo vietą ir jums bus paprasčiau surasti tai, ko ieškote.

Agnė Gilytė
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)