„Mano galva, geriausia investicija į spintą – vadinamasis „budintis“, jums puikiai tinkantis, prie kitų drabužių ir progų derantis paltas“, – įsitikinusi stilistė A Gilytė, praėjusį mėnesį kartu su „InAvati“ pristačiusi savo naujausią kūrinį – nepretenzingą, šaltajam sezonui tinkantį vilnos paltą.

Konferencijos metu kartu su ekspertėmis diskutavome, kokie paltai yra madingi 2019-2020 m. sezoną, kokių klasikinių modelių įsigijusios neprašausite ne tik dabar, bet ir po penkerių ar dešimties metų, taip pat aptarėme, kokie audiniai patvariausi bei reikalauja mažiausiai priežiūros.

– Kokios paltų tendencijos vyrauja šį sezoną?

– Agnė: Tendencijos – labai gaivios ir šviesios. Turime daug šviesių spalvų, nemažai raštų, languotą sezono topą – tartaną. Taip pat pastebime gretimų spalvų derinius (šviesiai ruda ir ruda, šviesiai rožinė ir rožinė). Smagus akcentas, likęs iš praėjusių metų – ryškūs ir žaismingi pamušalai.

Turime daug dramos su itin ilgais paltais, siekiančiais čiurnas. Lygiai taip pat madingas išlieka universalus ir daugiausiai moterų tinkantis ilgis – po keliais.

Madingiausias kirpimas šį sezoną – oversize. Kaip alternatyvą galima pasiūlyti griežtos struktūros, militaristinio stiliaus paltą su antpečiais.

– Meda: Paltas turėtų būti labai apgalvotas pirkinys, vienas kokybiškiausių spintoje. Pirmiausia, siūlau atkreipti dėmesį ne į tendencijas, – nes tendencijomis žongliruoti gali tik profesionalai – o į sudėtį. Dažnai madingi daiktai žavingi savo išore, bet kokybine prasme yra turi nemažai trūkumų.

Tad jei galite įsigyti tik vieną paltą, renkantis reikia pagalvoti, ar jis tiks prie visų jūsų turimų drabužių, progų ir gyvenimiškų situacijų.

– Yra dalykų, kurie madoje niekada nesikeičia ir keliauja iš sezono į sezoną. Kas tai būtų, jei kalbėtume apie paltus?

– Agnė: Be jokios abejonės, klasikinės spalvos: juoda, pilka ir šviesiai rusva arba kitaip – kupranugario. Tai yra šventoji trijulė, su kuria niekada neprašausite. Prie klasikinių spalvų dar galima priskirti tamsiai mėlyną (angl. navy) arba chaki spalvas.

Kalbant apie kirpimus, iš mados niekada neišeina laisvai derinami modeliai. Paltai gali būti vienaeiliai, dvieiliai arba su diržu. Pastarąjį variantą rinkitės, jei norite ryškinti juosmenį. Jei norite turėti universalesnį paltą – pirkite laisvo kirpimo.

– Kokiu atveju rinktis vienaeilį paltą, o kokiu – dvieilį?

– Meda: Dviborčio palto privalumas – dubliuotas audinys per kūno centrą, ties sagomis. Tai reiškia, jog turite dvigubai storesnį audinio sluoksnį. Tad ieškantiems šiltesnio palto, visuomet siūlau rinktis dvieilį variantą. Vienaeiliai paltukai labiau tinka ankstyvam rudeniui ir vėlyvam pavasariui.

– Ką daryti, jei klimatas žvarbus, tačiau vis vien norisi atrodyti solidžiai ir vilkėti paltą?

– Meda: Anksčiau negalėjau suprasti, kam reikalingos tos plonos pūkinės striukytės... Tačiau užsienyje populiarus štai toks sprendimo būdas – po paltu užsidedama plonytė pūkinė striukė arba odinė striukė. Ir šilta, ir išlaikote savo stilistinę liniją. Praktikuoju tai antrus metus ir negaliu atsidžiaugti.

– Ar paltą, kaip ir bet kurį kitą drabužį, reikia rinktis pagal figūros tipą?

– Agnė: Figūros tipas svarbus tik tam, kad išsirinktumėte tinkamą ilgį ir pasirinktumėte modelį su diržu arba be. Moterys, kurios dažnai vilki midi ilgio sijonus ir sukneles, turėtų rinktis trumpą puspaltį arba ilgesnį paltą, dengiantį sijono kraštus. Paltai iki kelių tinkami, jei dažniau nešiojate kelnes, trumpesnio ilgio sukneles ir sijonus.

Dar vienas svarbus dalykas – jei palto atvartai siauri, o moters krūtinė – didelė, vaizdas atrodo tarsi šaržuotas. Platesni, standesni atvartai – kur kas geresnis variantas.

Kalbant apie palto rankoves, jos neturi būti nei per ilgos – atrodysite tarsi su per dideliu tėčio paltu, nei per trumpos – lyg išaugtinės.

Galop, paltas yra lauko drabužis, todėl labai svarbu apgalvoti, ką vilkėsite po juo – pavyzdžiui, marškiniai kaip mat susiglamžys, jei paltas bus surištas diržu.

– Tai kiek gi paltų reikėtų turėti kiekvienai moteriai?

– Agnė: Manau, reikia turėti bent vieną „budintį“ paltą, kuris tiktų ir į darbą, ir į susitikimą, ir į teatrą. Greta to pravartu turėti ir funkcinį drabužį, pavyzdžiui, striukę, kuri išgelbės atšiauresniais orais.

Neseniai skaičiau knygą, kurioje buvo gera citata: kiek progų gyvenime turite sudaryti pirmą įspūdį? Tik vieną. Su mūsų orais Lietuvoje nuo rugsėjo iki balandžio vidurio žmogų sutinki arba lauke, arba tik įėjus į patalpą. Tad kas tave reprezentuoja? Paltas. Net sijonas ar suknelė ne tiek daug lemia, jei pro duris įžengiate su geru paltu. Jei paltas „pavargęs“ – pirmiausia, keisti reikėtų jį, o ne rankinę ar batus.

– Kada galime sau leisti paeksperimentuoti su spalvomis?

– Agnė: Sakyčiau, su paltais, kaip ir su batais – viskas remiasi į pinigus. Geram klasikiniam paltui, kurį nešiosite trejus arba penkerius metus, reikėtų skirti didesnę sumą pinigų. Svarbu, kad tenkintų kokybė ir estetika. Žalią, mėlyną ar raudoną paltą pirkite pigesnį – veikiausiai, jis greit atsibos ir nebus gaila jo atsisakyti.

– Meda: Pritariu Agnei. Sekti mados tendencijomis gali sau leisti ne visos moterys. Nusipirkti šį sezoną madingą ir brangų išskirtinės spalvos paltą nebūtų protinga, jei neturite nei vieno klasikinio varianto. Be to, ryškus paltas, kurio, atrodo, labai norėjai, labai greitai ima erzinti. Vis dėlto, sekdama pardavimus pastebiu, kad Lietuvoje moterys vis dažniau nori spalvų ir tai džiugina.

Agnė Gilytė, Meda Jonaitytė, Kristina Solomnikova

– Kokios paltų spalvos labiausiai tiktų šviesiaplaukėms, o kokios – tamsiaplaukėms?

– Agnė: Šviesioms moterims tinka švelnūs, iš pieno plaukę atspalviai: smėlio, pilka, žydra, pudros rožinė. Tamsių plaukų savininkėms labiau tiktų „tvirtesnės“ spalvos: ruda, juoda, kupranugario. Ne tiek svarbu išsirinkti spalvą, kiek jos tinkamą atspalvį. Galite pasiimti penkis raudonus paltus ir vienas iš atspalvių tikriausiai jums tiks.

Be to, renkantis palto spalvą, reikia apsvarstyti jos derinimo universalumą. Priderinti batus ir rankinę prie geltono palto – nelengva užduotis, užtat prie smėlio spalvos – vieni juokai.

– Meda: Šviesiaplaukėms rekomenduoju rinktis ne juodą, o tamsiai mėlyną spalvą. Su juoda atrodytumėte pavargusi, o štai tamsiai mėlyna suteiks priešingą efektą. Tai mano praktiniai pastebėjimai dirbant su klientėmis.

– Kokie audiniai, be konkurencijos, laikomi šilčiausiais ir patvariausiais?

– Meda: Be abejo, vilna ir vilnos mišiniai. Neretai daug dėmesio skiriame palto išorei, bet pamirštame vidų. Moterys dažnai susižavi visiškai natūraliais pamušalais, tačiau neįvertina to, kad jie greitai susidėvi ir plyšta. Jei matote, kad pamušalas yra iš viskozės ir kito audinio, vertinkite tai kaip kokybės ženklą. Mažas procentas sintetikos šiuo atveju neturėtų gąsdinti.

Žinoma, visai kita situacija, kai žiūrime vilnos palto sudėtį, o pačios vilnos jame yra tik 20 proc. Visa kita – tik krūva neaiškių komponentų. Ką įsigyjame? Paltą, kuris nuolat veliasi, dėvisi, lauke su juo šalta, įėjus į patalpą – karšt, jautiesi lyg vakuume.

Vis dėlto šitoje srityje stebuklo nėra. Geras audinys kainuoja, todėl siūlyčiau pradėti dairytis į paltus nuo 250 eurų, kainą keliant į viršų. Gerų, kokybiškų alpakų vilnos paltų kainos prasideda nuo 800 eurų.

Dar daugiau A. Gilytės ir M. Jonaitytės patarimų išgirsite DELFI Stiliaus konferencijos vaizdo įraše.

Meda Jonaitytė, Agnė Gilytė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)