Skaitymas man tai tarsi dar viena kelionė, kurioje nereikia niekur skristi, važiuoti ar plaukti. Visa kelionė vyksta galvoje. Kartais, kai viskas, atrodo, nenumaldomai keičiasi ir visi aplink skuba, man patinka atsiversti knygą ir pabėgti nuo visko. Ir nereikia niekur toli keliauti ar pirkti lėktuvo bilieto.

Savo sąraše turiu kelias knygas, kurias drąsiai galiu rekomenduoti visoms ar visiems, kurie nori šiek tiek giliau pasinerti į mados pasaulį, pamatyti, kas jame vyksta iš arti, patys mintimis pasivaikščioti slapčiausiuose užkulisiuose ir pasinerti į mintis tų, kurie sukūrė legenda tapusias imperijas. Žinoma ir tiems, kurie nori pasisemti idėjų, į madą pažvelgti šiek tiek kitu kampu nei įprasta ar paanalizuoti psichologinius mados aspektus.

Grace Coddington: „30 metų Vogue“

Labai patariu šią knygą perskaityti visoms (ar visiems), kurie svajoja tapti stilistais. Istorija pasakojama bene geriausios stilistės Grace lūpomis. Ji – jau trisdešimt metų dirba amerikiečių žurnale „Vogue“. Griežto charakterio ugniaplaukė pradėjo savo kelionę į mados pasaulį labai anksti – būdama dar nepilnametė ji pradėjo dirbti modeliu ir, beje, buvo visai sėkminga. Deja, po automobilio avarijos dirbti manekene ji nebegalėjo, tačiau atsisakyti mados pasaulio – taip pat ne norėjo, todėl natūraliai savo žinias perkėlė už rampų šviesų.

Ką reiškia dirbti didžiausiame mados žurnale pasaulyje? Kokie iššūkiai laukia kasdien? Kaip atrodo jos diena? Kaip sukurti pasaką, kuri būtų vertą ne tik žurnalo viršelio, bet ir MO muziejaus sienų? Tikra ir nepagražinta stilisto darbo istorija. Patarčiau paskaityti ir tiems, kurie mano, jog rūbai yra tiesiog rūbai, o mados žurnalai nesukuria pridedamosios vertės.

April Lane Benson: „Pirkti ar nepirkti?“

Tyrimai liudija, jog daugiau nei 10 milijonų amerikiečių perka daiktus ir drabužius, kol viršija savo kredito kortelės limitą, tačiau pirkimas vien tuo nesibaigia – jie griebiasi kitos kortelės, kol susigriebia tik tada, kai paskęsta skolose. Nors nesuvaldomas pirkimas gali skambėti kaip menka naujojo amžiaus problema, tai kur kas rimčiau, negu daugelis žmonių galvoja. Knygos autorė analizuoja veiksnius, kurie gali lemti nesuvaldomą pirkimą per psichologinę prizmę. Siūlyčiau paskaityti visiems, net ir tiems, kurie šių problemų neturi.

Grace Dore: „Meilė x Stilius x Gyvenimas“

Jeigu kada nors skaitei Garance Dore tinklaraštį – ši knyga privalo atsidurti tavo knygų lentynoje. Grace – moteris dirbanti su garsiausiais mados ženklais, pradėjusi savo karjerą Paryžiuje ir įsitvirtinusi Niujorke, savo šmaikščioje knygoje ji per humoro prizmę pasakoja apie mados pasaulį ir jo užkulisius, apie niujorkiečių gyvenimo būdą ir ydas, kurios dažnai yra slepiamos. Knygoje taip pat gausu interviu su įkvepiančiomis moterimis, paprastų, tačiau kiekvienai naudingų stiliaus patarimų ir atsakymų į klausimą: tai kaip gi susikurti tą savąjį stilių?

Agnė Gilytė: „Spintologija“

Galbūt atrodys kiek arogantiškai, kad savo pačios knygą dedu į šį sąrašą. Tačiau aš nuoširdžiai manau, kad tai puiki lietuviška knyga ne tik apie spintą ir garderobą, bet apskritai – į savęs atradimą (iš stiliaus prizmės). Tai pirmoji mano knyga, kurią rašiau su didžiuliu užsidegimu ir noru padėti. Kaip aš sakau, tai paprastai nepaprasta knyga. Apie, atrodytų, elementarius dalykus, kuriuos kiekvienai žinoti būtina.

Kartais gali nežinoti dizainerio pavardės ar daugiausiai uždirbančių mados ženklų ir nuo to tavo gyvenimas tikrai nepasidarys sunkesnis. Tačiau kiekviena moteris turi išmanyti drabužinės etiketą, pažinoti savo kūną ir kas jam tinka, o ši knyga buvo parašyta būtent tam.

Dr. Jennifer Baumgartner: „Esi tai, ką dėvi: ką tavo drabužiai pasako apie tave“

Įdomu tai, kad ši knyga parašyta ne stilistės, o psichologės (beje ir buvusios matematikos mokytojos), kuri į tokius kasdieninius dalykus kaip drabužiai pažvelgia per visai kitą prizmę. Išties, drabužiai gali labai daug pasakyti apie mus. Ir tai nebūtinai reiškia, jog jeigu rengsiesi tik dizainerių kurtais rūbais ir itin kruopščiai prižiūrėsi savo išvaizdą – tu esi geresnis. Kartais, gali būti visai atvirkščiai.

Knygoje taip pat aptariamos kūno kulto problemos, bandymas rengtis ne pagal savo amžių, jaunystės siekis arba atvirkščiai – siekis atrodyti vyresnei. Nenumaldomas noras pirkti, medijų keliami reikalavimai išvaizdai, moralės normos. Tai itin įdomi ir pamokanti knyga, kurią rekomenduočiau perskaityti kiekvienai šiuolaikinei moteriai.

Giovanna Battaglia: „Geo-grafija: Rimtas laukinio mados pasaulio linksmumas“

Tos, kurios nors šiek tiek domisi šiuolaikinėmis mados ikonomis, tikrai žinosi vieną žinomiausių italių mados pasaulyje – Giovanna Battaglia. Jos spalvingas ir originalus stilius nepalieka abejingų. Ši knyga – patarimų gidas, vienas geriausių, kuriuos teko skaityti.

Nuo paprastų patarimų: kaip rengtis į vakarėlį, kelionę, pasimatymą, susitikimą; iki patarimų, kaip išgyventi vadinamąsias „mados krizes“ kai viskas klostosi ne taip, kaip tikėjaisi, o laiko keisti drabužius jau nebėra. Taip pat ji dalinasi stiliaus paslaptimis, kurias išmoko iš tokių moterų kaip Carolina Herrera ar Anna Dello Russo. Tad jei ieškai neįpareigojančios ir įkvepiančios knygos vasaros atostogoms – ji bus puikus pasirinkimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)