Spintos reviziją mėgstu vadinti terapija. Kartais tai šiek tiek primena ir psichologo seansą, nes už drabužių visada slypi labai įdomios istorijos: kaip jie atsirado spintoje, kodėl jau daugelį metų jų nebedėvime, kodėl joje kaba drabužiai su popierinėmis etiketėmis, kodėl vienų spalvų daug, kitų – nei su žiburiu nerasi, ir galiausiai – kodėl nėra valios jais atsikratyti.

Per savo patirtį pastebėjau dalykų, kurie nuolat pasikartoja tarp daugelio mano klienčių ir klientų. Todėl tikiu, kad šiame tekste rasi ir šį tą naudingo sau (o gal net ir atpažinsi save).

Tad štai 10 drabužių ir aksesuarų, kurie tikrai yra tavo spintoje, tačiau ten jų būti neturėtų:

1. Apatinių perteklius. Galvoji, jog taip negali būti? Pagalvok dar kartelį. Kiek apatinių stalčiuje turi liemenėlių, kurių nedėvėjai jau senokai? Tokių, kurios nebetinka, kurių spalva dabar atrodo keista, nors kai pirkai atrodė fantastiška, tokių, kurios jau nusidėvėjo, tačiau lyg ir tinka. Tų, kurios nebetinka dydžiu ar forma? O ką jau kalbėti apie kojines, kurių antra pusė seniausiai dingusi be žinios..

Pergrūstas apatinių stalčius tikrai nepadeda ryte susirasto reikiamų drabužių, be to, tai nervina. Tad peržiūrėk, pasimatuok, atsirink ir atsisakyk to, ko ne(be)reikia.

2. „Naminiai drabužiai“. Taip, taip, tai reikalinga drabužių kategorija, tačiau ką ten veikia nunešioti formalūs švarkai, sudilusios pėdkelnės, tavo nekenčiamas sintetinis megztinis ar tolimos giminaitės rankų darbo megztinis, kuris griaužia odą? Be to, ar pastebėjai, jog į „naminių“ drabužių kategoriją patenka vis daugiau ir daugiau tavo drabužių? Tų, kurių nebegali dėvėti viešumoje, bet vis dar nenori išmesti. Patikėk, kartais jie užima daugiau nei trečdalį spintos erdvės! Todėl mano siūlymas – išsirink du tris derinius, o visa kita lai keliauja lauk. Juk ir namuose reikia jaustis gerai!

3. Super madingi aksesuarai. Mes visos jų turime: milžiniškų auskarų, ryškių žiedų ar kvailų pakabučių, kuriuos pirkome, kai tendencija buvo „ant bangos“ arba jų mums reikėjo vienam vakarėliui. Tačiau šiandien jie tik tik užima vietą – neketini jų išsitraukti, jie tau svarbūs kaip pernykštis sniegas. Lygiai taip, kaip greitai mada atėjo, taip greitai ir praėjo, o mūsų apvalūs žvilgantys Beyonce auskarai vis dar kabo šalia veidrodžio. Eina jie lauk!

4. Sportinė apranga. Man labai patinka spalvotos sportinės liemenėlės ir įdomių raštų tamprės, nes ir sportuojant noriu atrodyti gerai. Be to, kokybiška ir tau tinkanti apranga motyvuoja dar labiau. Bet kartais pamirštate išmesti nusidėvėjusią sportinę aprangą, pasiteisindamos, jog „puikiai tiks sodyboje“. Daugiau nei trys poros sportinių tamprių ar penkios sportinės liemenėlės, jau nekalbu apie sportinius marškinėlius – yra gerokai per daug, nebent esi sportininkė, kuri sportuoja kasdien.

5. Pasenę trendai. Esu bazinių daiktų ir klasikos mylėtoja, tačiau ir mano spintoje yra ne vienas drabužis, kuris dabar „ant bangos“. Bėda ta, kad kai ta banga praeina, aš pasirūpinu, kad tų drabužių ten nebeliktų, nelaukiu, kol mados apsisuks ratu ir grįš (ir negalvoju, jog mano dukra, kurios net ir neturiu, kažkada tai dėvės). Greitoji mada tam ir skirta – vienam, maksimum dviem sezonams. Po to drabužius paaukoju labdarai arba parduodu.

6. Nepatogūs drabužiai ir avalynė. Jei esi serialo „Draugai“ gerbėja, tikriausia pameni seriją, kai Monika nusipirko labai madingus, itin brangius batus, tačiau pasirodė, jog jie buvo velniškai nepatogūs, o pasivaikščiojimai buvo didžiausia kančia. Tačiau ir atsisakyti jų negalėjo, nes sumokėjo beprotiškus pinigus.

Net neabejoju, jog ir tavo spintoje yra tokių trinančių batų, per siaurų džinsų ar tiesiog nepatogių suknelių. Jų kolekcionavimas yra viena iš dažniausių pasitaikančių klaidų. Jeigu su drabužiu nesijauti patogiai, nesvarbu, kiek jis kainavo ar kaip jis atrodo – su juo reikia atsisveikinti. Suprantu, kad išmesti skaudu. Tačiau visada gali parduoti ar atiduoti. Vieno praradimas, kito atradimas! Dviguba nauda.

7. Sena gera metų taisyklė. Ne vienoje stiliaus knygoje rašoma: jei drabužio nedėvėjai daugiau nei metus – su juo reikia atsisveikinti. Na, nebent priežastis nėštumas. Tuomet suprantama – kūnui reikia laiko, kad jis grįžtų į vėžes. Tačiau kitais atvejais – neverta laukti išganymo. Tiesa, šiam dėsniui mėgstu pritaikyti išimtį: jei tai geros kokybės klasikiniai daiktai (tarkime, puikios būklės iš mados neišeinantis švarkas), tuomet lai jis kabo – pas kelis tokius esu jau ne kartą grįžusi, tiesiog reikėjo ir man, ir jam morališkai pailsėti.

8. Sentimentalūs drabužiai. Vestuvinė suknelė, pamergės korsetas, išleistuvių bateliai ir t.t. Na, žinai apie ką aš. Tai drabužiai, kurie turi didelę sentimentalią vertę, tačiau jų nebedėvėsi. Aš jų spintoje nelaikyčiau, dažniausiai tokie drabužiai užima nemažai vietos, todėl jei parduoti, atiduoti ar perdaryti į kažką kito nesinori, siūlyčiau juos tvarkingai supakuoti ir laikyti kur nors tamsiame kambariuke ar pačiame spintos gale, taip, kad nesimaišytų (bet dar geriau – vis dėlto atsisveikinti).

9. Drabužiai, kurie neatitinka tavo figūros. Visos mes turime tuos džinsus, į kuriuos svajojame įtilpti ar tą suknelę, kurią dėvėjome, kai svėrėme 5 kg mažiau. Pasiteisinimas visuomet tas pats: aš sulieknėsiu (jei tik to nori – net neabejoju). Tačiau, kam spintoje reikalingi drabužiai, kurie tiesiog laukia savo eilės? Ar nemanai, kad kai atsikratysi tų savo užsibrėžtų kilogramų, apdovanosi save nauja suknele? Kam žvalgytis į praeitį? Tačiau vienus „matavimosi džinsus“, kaip lakmuso popierėlį formai palaikyti vis dėlto pasilikčiau. Pameni, kaip Miranda iš „Seksas ir miestas“ jais džiaugėsi?

10. Drabužiai su kainų etiketėmis. Taip, juos pašalinti sunkiausia. Nepatikėsi, kiek moterų savo spintoje turi naujutėlaičių drabužių, kurių nė karto nedėvėjo. Jie vis dar kabo su kainų etiketėmis, nes pirkimo momentu, tai atrodė tobulas pirkinys, tačiau taip niekada ir nesulaukė savo akimirkos. Galbūt tai buvo neapgalvotas pirkinys, galbūt aklas vaikymasis mados, impulsyvus pirkimas, netinkamas siluetas ar dydis – variantų daugybė. Įdomus dar tas faktas, kad neretai, net jei ir drabužis tobulai gula, jos nevilkime, nes „nėra jam progos“ arba nesijauti jo nusipelniusi.

Velniop tuos įsitikinimus – išvesk tuos naujus gražuolius pasivaikščioti! Arba metas su jais atsisveikinti. Du kraštutinumai, kurie padės išvėdinti spintą ir padaryti vietos tarp pakabų, kurios amžinai taip trūksta.

Agata Gri nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)