Jos spinta atrodė lyg prabangios avalynės parduotuvė, kiekvienas derinys turėjo atskirą batų porą, o jie dažniausiai žaisdavo patį svarbiausią vaidmenį visame drabužių derinyje.

Labai mėgstu kokybišką avalynę, neturiu jai ligoto potraukio ar fetišo, tačiau mane džiugina gražūs, įdomūs ir, žinoma, patogūs batai. Gal nuskambės ir keistai, bet aukočiau grožį dėl patogumo, bet kadangi to dar nėra tekę daryti, darau prielaidą, kad mada šiai dienai leidžia didelius kompromisus.

Agnė Gilytė

Tad į ką vertėtų atkreipti dėmesį šį sezoną ir kokios tendencijos vyraus avalynės pasaulyje:

Plastikas. Nuo to laiko, kai ant Chanel mados namų podiumo nužygiavo grakščios manekenės, pasipuošusios perregimo plastiko lietpalčiais ir batais, pasaulis tarsi pamišo. Garsiausių madų sostinių gatvėmis vis dažniau ėmė vaikščioti madistės, avinčios plastikinę avalynę. Tad jei ir tu šį sezoną nori pataikyti tiesiai į dešimtuką – šis pasirinkimas turėtų būti nr. 1. O jeigu nesi linkusi į didžiulius eksperimentus, visuomet gali rinktis įprastus aukštakulnius su plastiko detale.

Mini kulniukai. Toks avalynės stilius išpopuliarėjo 50-aisias, itin mažo kulniuko batelius tuomet dėvėdavo mergaitės, kurios dar nebuvo laikomos suaugusiomis, tačiau jau norėjo puoštis. Praėjus visai ne daug laiko, šiuos batelius išgarsino Audrey Hepburn, kuri juos taip avėjo, jog tokio tipo avalynė tapo jos vizitine kortele. Dabar šie batai su trenksmu grįžta į mados Olimpą ir panašu, kad tai bus viena karščiausių ateinančio sezono tendencijų. Neatsispyriau ir aš.

Madingiausi šiltojo sezono bateliai
Madingiausi šiltojo sezono bateliai

Dirželis. Labai panašūs į anksčiau minėtuosius – bateliai su dirželiu ties kulnu. Klasikinius batelius su dirželiu pirmasis pristatė Chanel mados namų dizaineris Karlas Lagerfieldas. Nuo to laiko šie bateliai laikomi klasikos ir elegancijos pavyzdžiu. Dabartiniai yra šiek tiek modernesni, įvairaus kulno – gali būti ir basutės, ir bateliai su kulniuku.

Madingiausi šiltojo sezono bateliai

Kariniai. Man šie batai visuomet asocijuojasi su festivalio dvasia. Manau, jie puikiai atitinka ir papildo festivalininkų stilių – ypač gerai atrodo dėvimi prie trumpų šortų.

Madingiausi šiltojo sezono bateliai

Kaubojus. Na, o kaubojiška avalynė visuomet primena legendinę manekenę Kate Moss. Jeigu manai, jog tokio stiliaus batams tikrai ne vieta šiame sąraše – pasisemk įkvėpimo iš jos, ji tikriausiai yra viena iš nedaugelio, kuri sugeba suteikti šio tipo avalynei šarmo. Siauri, plėšyti džinai, trikotažinė palaidinė ir griežto kirpimo švarkas tikrai puikiai dera su kaubojiško tipo batais.

Madingiausi šiltojo sezono bateliai

Pastelė. Ši tendencija – toms, kurios kas dieną keliauja į biurą, tačiau vis tiek nori neatsilikti nuo mados vėjų. Pastelinės spalvos puikiai tinka vasarai, jos atgaivina, suteikia lengvumo ir solidumo. Rinkis žalsvą, žydrą, švelniai rožinę. Tokio tipo avalynė puikiai tiks prie lengvų vasarinių suknių ar sijonų.

Madingiausi šiltojo sezono bateliai

Padas. Viena iš greičiausiai į viršų šovusių tendencijų – ugly sneakers, na bent jau taip interneto platybėse praminti šie sportiniai bateliai. Esmė – avangardinis padas, suteikiantis šiems sportiniams bateliams keisto žavesio. Avint tokius, nereiktų persistengti su apranga, mat šie batai turi tapti viso derinio pagrindu. Aš, kaip sportinių batelių mėgėja, tikrai neatsisakyčiau tokios iškirtinės poros.

Madingiausi šiltojo sezono bateliai