Tiesa, perėjus Gedimino prospektu norisi vis atsigręžti – tiek daug gražių, stilingų ir tvarkingų (kartais, chaotiškai tvarkingų) vyrų kulniuoja kažkur su savais reikalais.

Informacijos apie vyrų stilių kol kas yra itin nedaug, todėl normalu, jog vyrai dažnai pasimeta, ne visada yra tikri, ką su kuo derinti, o galbūt kartais net ir paprasčiausi dalykai gali susukti galvą: dvi sagos rankogalyje ar viena, siaura marškinių apykaklė ar plati, sąsagos ar visgi saugus variantas – sagos?

Marškiniai tikriausiai populiariausias vyriškas drabužis, todėl šiandieną noriu pakalbėti būtent apie juos. Tvarkingi, tinkamai pasirinkti marškiniai, gali kardinaliai pakeisti vyro stilių ir išvaizdą, todėl esminius dalykus žinoti tiesiog būtina.

Ši mano paruošta schema gali kaip ruošinys kabėti ir ant tavo (tavo vyro, brolio, sūnaus, draugo, sužadėtinio) spintos durų.

Kaip išsirinkti tinkamus

Yra dviejų tipų marškiniai: oficialūs – dažniausiai dėvimi su kostiumu ar kostiuminėmis kelnėmis ir laisvalaikio – dėvimi su džinsais, megztiniais.

Svarbiausia atkreipti dėmesį į audinį ir sezoniškumą. Žiemą rinktis storesnio audinio marškinius, o vasarą, be abejo, plonesnio. Marškinių iš sintetinių medžiagų nepatariu rinktis nei vienu metų laiku. Tai drabužis, kuris nuolatos bus prie tavo kūno, todėl geriausia investuoti į kokybiškus 100% medvilnės marškinius. Vasarą galima paeksperimentuoti ir su lininiais ar viskoziniais marškiniais.

Atkreipk dėmesį į siūles ir sagas. Kokybiškų marškinių siūlių neturėtų matytis, jos turėtų būti itin tvirtos, sagos pagamintos iš kaulo, o ne plastmasinės.

Spalvos ir raštai

Pagrindinės spalvos visada liks klasika – balta ir melsva. Abi šios spalvos tinka dėvėjimui po švarkais.

Balti marškiniai. Lengvo audinio, su neprisegama apykakle. Šio tipo marškiniai puikiai tiks ir po kostiumu, ir po megztiniu prie džinsų. Jie yra gana universalūs, todėl privalo būti kiekvieno vyro spintoje.

Suitsupply 2018 metų pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas

Šviesiai mėlyni marškiniai. Šviesiai mėlyni marškiniai labai panašūs į pirmuosius, tiesiog jie labiau kasdieniški, tinka neoficialioje aplinkoje.

Suitsupply 2018 metų pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas

Tiesa, negaliu nepaminėti, kad švelniai rožiniai marškiniai, anot spalvotyros ekspertų, idealiai tinka pasimatymams ir net piršlyboms. Tad jei kolega sukasi aplink merginas vilkėdamas būtent tokius – susimąstykite, gal tai viliojimo šokis?

Spalvų ir raštų gausa tokia plati, jog tikrai siūlyčiau neapsiriboti klasika, net jei ir dirbate rimtoje įmonėje. Taškučiai, dryžiai, ornamentai, gėlių motyvai, ryškios spalvos – viskas šiandien tinka.

Svarbu atkreipti dėmesį į raštų dydį – kuo raštas stambesnis, tuo jis yra labiau tinkamas laisvalaikiui, kuo smulkesnis – tuo oficialesnis. Daug raštų ir margumas kartais gali labai pasitarnauti, tačiau daugeliu atveju – pakiša koją. Jeigu renkiesi labai margus marškinius, siūlyčiau juos „prigesinti“ su ganėtinai lakonišku švarku ir kaklaraiščiu. Tiesa, ar žinojai, kad fantaziją priekinėje švarko kišenėlėje deriname ne prie kaklaraiščio, o prie marškinių?

Apykaklių tipai

1. Su sagomis. Prisegami apykaklės galiukai. Marškiniai su tokio tipo apykakle dažniausiai yra skirti kasdieniniam dėvėjimui ir formalioje aplinkoje nėra tinkami.

2. Siaura marškinių apykaklė. Apykaklės galiukai yra siauri ir nukreipti ne į šonus, o tiesiai į apačią. Šio tipo apykaklė dar vadinama klasikine ir labai mėgstama vyresnių vyrų. Šie marškiniai labiausiai tinka su kostiumu ir kaklaraiščiu. Rišantis kaklaraištį būtina atkreipti dėmesį į jo mazgą – kuo siauresnė apykaklė, tuo siauresnis ir kaklaraištis bei švarko atlapai.

3. Praskleista apykaklė. Šiek tiek modernesnis apykaklės variantas. Tai universali apykakle, todėl tinka ir oficialioje aplinkoje, ir dėvėjimui laisvalaikiu prie džinsų ir megztuko.

4. Nukirpta apykaklė. Tai moderni apykaklė, mėgstama jaunesnių vyrų, kurie mėgsta šiuolaikinį stilių. Ši apykaklė tinka visiems kaklaraiščių mazgams, o ypač moderniam Vinzoro mazgui, nes jis itin gerai atsiskleidžia su šio tipo apykakle.

5. Mandarin tipo apykaklė. Itin moderni, šiuolaikiška ir tinkama vyrams, kurie nėra klasikos mėgėjai. Šio tipo apykaklė geriausiai atrodo dėvima be kaklaraiščio ar varlytės, ypač tinka laisvalaikiu ir atostogų metu.

Rankogaliai

Viena svarbiausių taisyklių - marškinių galai visada turi kyšoti bent per vieną centimetrą nuo švarko rankovių kraštų. Tokia yra visuotinė taisyklė ir jos būtina paisyti. Marškinių trumpomis rankovėmis neilkime po švarku, po juo būtinos ilgos rankovės.

Pasimesti rankogalių pasaulyje kartais galima visiems, jų tipų yra daugybė. Tačiau labiausiai žinomas ir tikriausiai, pats elegantiškiausias yra prancūziškas rankogalis. Jis visuomet būna susegamas sąsagomis.

Galbūt kartais šiuolaikiniam vyrui sąsagos gali atrodyti šiek tiek senamadiškos, bet aš drįsčiau paprieštarauti, jų įvairovė yra tikrai didžiulė ir sąsagos gali būti tas stiliaus akcentas su kuriuo galima tikrai smagiai pažaisti.

Tiesa, ar žinojai, kad jei nusiriši kaklaraištį, būtinai prasek vieną (viršutinę) marškinių sagą, o ant prasegtų marškinių kaklaraiščio nesegama.

Rankogalių tipai:

1. Vienos sagos kvadratinė
2. Vienos sagos apvali
3. Vienos sagos nukirsta
4. Dviejų sagų kvadratinė
5. Dviejų sagų apvali
6. Dviejų sagų nukirsta