1. „THE September Issue“

Pradėsiu nuo lengviausio ir, greičiausiai, jau matyto. Tikriausiai ne viena madą mylinti moteris ne kartą pasvarstė apie darbą blizgančiame mados pasaulyje. O toks žurnalas kaip „Vogue“ tikriausiai yra kiekvienos Niujorko stiliaus divos svajonė. Todėl jei tau smalsu, kaip sukasi mados pasaulis – šį dokumentinį filmą pamatyti privalu.

Taip, jis šiek tiek utriruotas, tačiau labai skaniai patenkinantis smalsumas. Jame puikiai parodoma ne tik, kaip gimsta vienas svarbiausių metų mados leidinių, bet ir kiek darbo, pastangų kainuoja kiekviena detalė ir kaip paprastai viena fotosesija, kuri kainavo keletą dešimčių tūkstančių gali būti išmetama iš žurnalo, vien todėl, jog neįtiko griežtajai jo redaktorei Annai Wintour.

2. „A Single Man“

Na gal tai ir nėra filmas apie madą, tačiau jei mada pernelyg nesidomi ir tiesiog nori paganyti akis į puikius drabužius ir išskirtinį stilių – šis filmas kaip tik tau. Dar įdomiau tai, kad jį statė dizaineris Tomas Fordas, be to, sakoma, kad filmo scenarijus paremtas jo gyvenimu, o pagrindinis aktorius – jo alter ego.

Fantastiškoji Julianne Moore, kaip visuomet, nepakartojama, o jos vaidyba ir kostiumai priverčia nustoti mirksėti. Beprotiškai įdomu stebėti, kaip drabužių kūrėjas puikiai jaučia aplinką, charakterius ir dialogus. Kaip subtiliai, bet įsimintinai perduoda žiūrovui nelengvą vienišo vyro istoriją.


3. „Bill Cunningham New York“

Netipinis filmas apie netipinį mados fotografą. Billas Cunninghamas – legendinis gatvės mados fotografas, kuris visą gyvenimą praleido fiksuodamas pasakiškus kadrus ir ypatingus žmones Niujorko gatvėse.

Paradoksalu, bet jis pats pasirinko atsiskyrėlio vienišiaus gyvenimą ir nors buvo be proto gerbiamas ir populiarus, turtų nesusikrovė ir visą gyvenimą nugyveno mažyčiame kambarėlyje, o Niujorko gatvėmis važinėdavosi jau legenda tapusiu dviračiu. „Mes visi rengiamės dėl Billo“ – dokumentiniame filme teigė amerikietiškojo „Vogue“ redaktorė Anna Wintour.


4. „Diana Vreeland: The Eye Has to Travel“

Dar vienas nepaprastai įkvepiantis dokumentinis filmas apie išties išskirtinę asmenybę – Dianą Vreeland. Buvusi „Vogue“ ir „Harpers Bazaar“ redaktorė, moteris, kuri nebijojo priešiškų nuomonių ir išdrįso į madą pažvelgti kitaip. Ji suprato, kad mada pasirengusi žengti kitą žingsnį, – žingsnį į modernėjantį pasaulį.

Kai visi bandė prisitaikyti prie rinkos, Diana išgarsėjo savo legendine fraze: „Tu neprivalai duoti žmonėms tai, ko jie nori, turi duoti jiems tai, ko jie dar nežino, kad nori“. Žmonėse ji matydavo daug daugiau nei kiti. Kai visi ieškojo gražaus ir tobulo veido, ji nusprendė, jog žmonių trūkumai yra tai, kas juos daro išskirtiniais. Tik jos dėka iškilo ne vienas legendinis modelis.

5. „Coco Before Chanel“

Filmas, atskleidžiantis „Chanel“ priešistorę. Daugelis puikiai žino dabartinį „Chanel“ mados namų vadovą Karlą Lagerfeldą, tačiau apie pačią Chanel ir jos pakilimą galėtų papasakoti ne kiekvienas. Įkvepianti istorija apie moterį, pakeitusią moterų mados pasaulį. Kai visos dėvėjo korsetus, pūstas sukneles ir skrybėles su plunksnomis, ji pasirinko kelnes, laisvus baltus marškinius, trumpus plaukus ir paprastą juodą skrybėlę – taip prasidėjo revoliucija.

6. „Yves Saint Laurent“

Pasakiškas filmas apie legendinio dizainerio Yves'o Saint Laurent'o gyvenimą. Kaip be proto jaunas ir patirties neturintis vaikinas staiga tapo vienų didžiausių to meto mados namų „Dior“ kūrybos vadovų ir kaip jo kitoks požiūris, drąsa ir modernumas pakeitė visuomenės požiūrį į madą. Filme plačiai atvaizduojama ir jo asmens istorija, vidiniai demonai ir pagundos, todėl labai greitai susigyveni su kūrėjo dvasia ir pradedi pažinti jį kitokį.

7. „GIA“

Labai įsimintinas, kartais labai nejaukus, sukrečiantis ir giliai šokiruojantis filmas apie pirmąjį pasaulio supermodelį – Gia. Merginą, kuri savo išskirtine išvaizda ir ugningu charakteriu pakerėjo ne vieną mados fotografą ir sulaukė pasaulinės šlovės. Verta pamatyti vien dėl fantastiškos aktorės Angelinos Jolie vaidybos. Na ir, žinoma, dėl to, kad šio modelio gyvenimas iš tiesų buvo neįprastas, ji niekada nepritapo blizgančiame mados pasaulyje, kuris galiausiai ją sukramtė ir išspjovė.

8. „Victoria Beckham Skype Documentary“

Dar viena įkvepianti istorija apie moterį, kuri nepaisant visų prieštaravimų ir nusistatymų, įkopė į mados pasaulio olimpą – Victoria Beckham. Žinoma ji buvo didžiąją dalį savo gyvenimo, ji garsėjo savo akį rėžiančiais ir kartais šokiruojančiai seksualiais apdarais, pavydėtina santuoka su garsiausiu Britanijos futbolininku Davidu Beckhamu ir pasirodymais su grupe „Spice Girls“.

Tačiau baigusi karjerą ji nusprendė tapti dizainere. Ir nenuostabu, kad tai šokiravo ne vieną mados žinovą. Šis dokumentinis filmas atskleidžia Victorios kasdienybę, rutiną ir stiprios, save atradusios moters, gyvenimo karuselę, laviruojant tarp šeimos ir darbo.