Pirmasis mano patarimas – ieškok tokio, kuriuo džiaugsiesi ne vienerius metus. Tie trumpi susižavėjimai, kai keiti paltą neįpusėjus sezonui nelabai kur veda, na, nebent į perkrautą spintą. Ko jau ko, bet palto kokybės kartelė turi būti pakelta gana aukštai. Apgalvok, kokio jo nori (gal turi viziją, gal matei internete, gal tendencijų apžvalgoje) ir prie ko jį vilkėsi.

Jei dažniau renkiesi kelnes ar vairuoji automobilį, vertėtų pagalvoti apie kiek trumpesnį – jis ne ką mažiau gražus ir šildantis, tačiau šiek tiek labiau praktiškas, o dar ypač jei esi džinsų moteris. Žinoma, prie jų fantastiškai atrodo ir ilgas paltas, tačiau prie trumpo jau sunkiau bus priderinti sijoną, nes nėra nieko keisčiau, kaip per pirštą ar penkis iš puspalčio kyšantis suknelės kraštas.

Labai svarbu nepamiršti, ir koks siluetas tau labiausiai tinka: primenantis švarką? Sujuosiamas diržu? Su dvieiliu užsegimu? „Oversize“, lyg per didelis? Tai paprasčiausia nustatyti tiesiog matuojantis. Tiesa, jei perki internetu, atkreipk dėmesį į tris dalykus: spalvą, ilgį ir patį siluetą. Ilgio temą jau aptarėme ir paprastai, jei negali pasimatuoti, visuomet gelbėja aprašas centimetrais, tiesiog išsimatuok, kokio ilgio palto nuo peties norėtum arba koks ūgis modelio, dėvinčio paltą nuotraukoje – taip galėsi įsivaizduoti, ties kuria tavo kojų vieta jis baigsis.
Agnė Gilytė

Keli pagrindiniai siluetai: „oversize“ – platus, lyg per didelis, paprastai jo ir pečių linija būna nuleista žemiau natūralios, ir per juosmenį jis būna platesnis. Apačia krenta tiesiai arba šiek tiek siaurėja, tad tinka beveik visiems figūros tipams.

Klasikinis su viena sagų eile ir sujuosiamas diržu (arba be jo), kurio, tiesa, nebūtina surišti, tinka praktiškai visiems gyvenimo atvejams. O paįvairinimui gali pasikeisti diržą, patį paltą surišti tik sujuostą, neužsegtą, arba priešingai – susegti, o diržą surišti nugaroje. Tokiam siluetui nėra netinkamo figūros tipo, svarbiausia – kur juosi diržą ir ar iš viso jo reikia.

Dvieilis užsegimas tinka liaunoms figūroms arba toms, kurių viršutinė dalis siauresnė nei klubai, tuomet šiek tiek vizualiai praplatinama figūra ir išlyginama proporcija. Dar vienas įdomus pastebėjimas: puspalčiai, kaip ir paltai, geriausia būtų, kad baigtųsi ties liekniausia tavo kojos ar klubų vieta – tuomet išvengsi pilnesnės vietos akcentavimo.

Gero palto požymiai yra keli: kokybiškas ir prie kūno prisitaikantis kirpimas, gerai įstatytos rankovės, kokybiška furnitūra (sagos, kabliukai, užtrauktukai, kniedės ir pan.), geras pamušalas ir, žinoma, audinys. Jis turėtų netraukti pūkų ir nesivelti.
Agnė Gilytė

Šilčiausi yra tie paltai, kurie yra iš natūralaus pluošto (vilnos, kašmyro), o geriausiai dėvisi ir praktiškiausi – maišyto pluošto, kurio sudėtyje yra keli procentai sintetikos. Žinoma, jį visuomet turi prižiūrėti su meile – valyti pagal etiketėje nurodytas instrukcijas, kabinti ant pakabos ir pakliuvus po šlapdriba ar lietumi leisti pilnai išdžiūti prieš velkantis dar kartą.

Rinkdamasi dydį visuomet įvertink, kad po apačia vilkėsi megztinį ar švarką, tad nepirk per mažo – venomis turi tekėti kraujas. Nepirk ir per didelio, atrodysi apsmukusi. Paltas turi tiesiog tobulai gulti palei kūną, juk jį vilkėsi tiek daug kartų!
Agnė Gilytė

Nepamiršk, kad paltas yra ta drabužis, pagal kurį tave pasitinka, tad pirmasis įspūdis yra tavo palto rankose. Nesvarbu, kokį jį renkiesi – svarbu kad su juo jaustumeisi ir atrodytum gerai, o dar skyrusi šiek tiek dėmesio aksesuarams (pirštinėms, šalikui, kepurei ar skrybėlei), gali lengvai susikurti kelis skirtingus derinius ir kaskart atrodyti vis kitaip.

Sutinku, surasti ir išsirinkti jį nelengva, tačiau kai randi – jis džiugina kiekvieną dieną, tad verta šiek tiek pasikankinti. Linkiu įkvėpimo atrasti savo svajonių paltą ir džiaugtis juo ne vieną sezoną!
Agnė Gilytė
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)