Aš, kaip ir tu, vasarą šiek tiek atleidžiu vadeles – ledai, savaitgaliai sodyboje ar prie jūros, viena kita papildoma taurė vyno ir voila! – svarstai apie burtus, kurie išjudintų apmigusią ir pilnutėlę medžiagų apykaitą. Skamba nelabai seksualiai, ar ne?

Yra geras posakis, jog iš tikrųjų moterų didžiausia svajonė nėra rasti princą ant balto žirgo. Jų didžiausia svajonė yra valgyti ir nestorėti! Gerai, baigiu juokauti, faktas, kad greita medžiagų apykaita yra mūsų norų sąraše. O gal net jo viršūnėje.

Atradau kelis tikrai paprastus būdus, kaip pagreitinti apykaitą ir ne tik jaustis, bet ir atrodyti geriau!

Visada valgyk tuo pačiu laiku

Turbūt teko girdėti apie individualų bioritmą, kuris yra optimaliausias kiekvienam žmogui: kada reiktų eiti miegoti, kada keltis ir kiek laiko miegoti. Lygiai taip pat yra su mityba.

Tik pabudus, mūsų medžiagų apykaita pradeda kilti – tuomet tinkamiausias laikas valgyti pusryčius. Ir juos valgyti yra būtina. Aš valgau pilno grūdo košes, kurias užsimerkiu iš vakaro, tad ryte telieka pašildyti. Labai mėgstu kiaušinienes, chia pudingus ir savo keptos duonos sumuštinius su avokadu.

Ei, nesuk nosies teisindamasi, kad nesi alkana ryte. Pradėk po truputį – kai įprasi, nebeįsivaizduosi dienos be pusryčių! Tiesa, pusryčiai nėra bananas su kava. Arba saldainis ir kava. Aš apie pilnaverčius pusryčius, kuriuos suvalgai pasimėgaudama, prie stalo ir be kompiuterio (ar bent jau nedaug jo). Sutiksi, kad negali mašina važiuoti be benzino, ar ne?

Maždaug iki vidudienio mūsų medžiagų apykaita yra didžiausia ir aktyviausia, todėl tokiu metu pats laikas valgyti sočiausiai, t.y. pietauti.

Dienai besibaigiant lėtėja ir mūsų medžiagų apykaita, organizmas ruošiasi poilsiui, todėl antroje dienos pusėje bent jau aš stengiuosi valgyti lengvesnį maistą ir neperkrauti skrandžio. Žinai tą jausmą, kai negali užmigti, nes pilvas pilnas? Nekankink savo kūno – pasilik valgymo malonumą rytui. Aš kartais tiesiog laukiu ryto vien todėl, kad žinau, kokius skanėstus valgysiu!
Nepanikuok

Mėgaukis kiekvienu kąsniu. Aš desertus valgau gan dažnai. Bet nekemšu, o pasimėgaudama kramtau ir ryju kiekvieną kąsnį! Koks malonumas! Beveik kaip seksas: norisi patirti kiekvieną momentą.

Ar pažįstamas jausmas, kai pradedi valgyti ir paraleliai pradedi dėl to graužtis? Patikėk,
stresas ir panika proporcingai atsiliepia tavo kūnui. Tu tarsi užprogramuoji savo mintis. Visi dalykai, kurių mes norime atsikratyti – blogos emocijos, nepasitikėjimas savimi, nepasitenkinimas savo kūnu – visa tai gimsta iš mūsų minčių.

Tad plakdamos save už šokolado gabalėlį, darome sau meškos paslaugą – tai tik gilina neigiamą savijautą. Tiesiog neleisk blogoms emocijoms laimėti prieš tave.

Pasikartosiu: jeigu noriu suvalgyti skaniausią pyrago gabalą su grietinėle, pabarstukais ir ledais – aš jį suvalgysiu. Ir valgysiu mėgaudamasi kiekvienu kąsniu. Kai tikrai norisi kažko nuodėmingo – nesivaržyk. Suvalgyk. Bet tai daryk su pasimėgavimu, lėtai ir džiaugdamasi.

Lėtai ir gražiai

Per dieną turiu sutvarkyti tūkstantį ir vieną reikalą. Taigi normalu, kad karts nuo karto laiko pavalgymui praktiškai nelieka. Ką jau kalbėti apie ramius pietus ar pasišnekučiavimus prie arbatos puodelio. Turbūt ir tau pažįstamas jausmas, kuomet vos užsisakius maistą turi per kelias minutes jį sudoroti ir bėgti į susitikimą. O kavą geri automobilyje.

Tačiau jei nori pagerinti savo medžiagų apykaitą, tiesiog privalai skirti pakankamai laiko savo pusryčiams, pietums ir vakarienei. Pasimėgauk aplinka, kurioje esi, maisto išvaizda, valgyk ramiai, mėgaukis kiekvienu kąsniu. Pabaigusi valgyti skirk bent kelias minutes sau, išgerk arbatos, kavos ar vandens ir tik tuomet grįžk prie savo užimtos dienotvarkės. Pamatysi – rezultatai bus akivaizdūs.