„Tikiuosi, dauguma gyventojų jau suvokia, jog SPF naudoti reikėtų visus metus, nes saulės spinduliai aktyvūs ir žiemą. Kai kalbame apie vasaros sezoną, prasidedant paplūdimio ir atostogų laikotarpiui, turėtume dar atidžiau pažvelgti į tai, kokia yra mūsų odos rutina“, – pasakoja „BENU“ Sveikos odos instituto ekspertė, kosmetologė Ramunė Uosienė.

Ji pastebi, jog vieną kartą išsitepus priemone su SPF, ji neveiks visą dieną.

„SPF reikia atnaujinti bent kartą per dieną, jei turite jautrią odą arba pigmentaciją. Rekomenduočiau naudoti veidui skirtus purškiklius, kuriuos tikrai lengva naudoti. Be paties veido, nepamirškite padengti kaklo ir lūpų, nes jos taip pat greitai reaguoja į saulės spindulius“, – pranešime spaudai primena specialistė.

Ji teigia, jog perėjus į vasaros sezoną reikia keisti odos priežiūros režimą, panašiai, kaip keičiantis metų laikams keičiate drabužius. O renkantis SPF produktą svarbu nepamiršti atsižvelgti į savo odos tipą.

„Jei žiemą naudojame riebesnius kremus, tai šiltuoju periodu kremų riebumas kiek sumažėja, atsiranda, tarkime, lengvi kremai. Kalbant apie SPF, žinoma, reikėtų atsižvelgti į savo odos tipą. Tai – labai svarbu, o ypač tai svarbu vasarą, nes skirtingiems odos tipams reikia pritaikyti tam tikrą SPF“, – atsižvelgti į skirtumus primena kosmetologė.

Pasak R. Uosienės, odos būklė, pavyzdžiui, pigmentacija ir spuogai, taip pat turi įtakos tinkamo SPF produkto pasirinkimui. Todėl žmonėms, susiduriantiems su pigmentacija, pataria būti atidiems.

„Svarbu, kad, pavyzdžiui, spuogų turintis žmogus nepirktų kremo nuo saulės, skirto sausai odai. Kadangi sausa oda reikalauja daugiau riebalų, SPF sudėtyje bus visai kitų medžiagų, nei jai reikia. Taip pat yra kremų, kurie skirti specialiai pigmentuotai odai. Jie yra ne tik profilaktiniai, bet ir šiek tiek balina tas dėmes“, – atkreipia dėmesį kosmetologė.

Jos teigimu, vasarą svarbu stebėti odos pokyčius, ypač apgamus. Esą jų turintys tikriausiai ir taip žino gydytojų rekomendacijas, jog privaloma atkreipti dėmesį į savo apgamus.

„Jeigu jaučiate, kad turite nerimą keliantį apgamą, nedvejodami kreipkitės į dermatologą. Didelė tikimybė, jog rekomenduos aukščiausią – SPF 100 – apsaugą“, – perspėja odos specialistė.

Pasak kosmetologės, vaistai taip pat gali turėti įtakos odos reakcijai į saulę.

„Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, ar vartojate kokius nors vaistus. Verta perskaityti medikamentų informacinį lapelį, kadangi kai kurie vaistai yra nepalankūs saulei“, – teigia ji.

Siekiant sveiko įdegio, R. Uosienė rekomenduoja pradėti nuo didesnio SPF ir palengva jį mažinti.

„Bent kelias dienas rekomenduojame naudoti SPF 50, kad oda priprastų prie saulės, o tada apsaugą galima mažinti. Esant SPF 30, taip pat galima gražiai įdegti apsaugant odą, nes šiais laikais yra produktų, kurie ne tik apsaugo, bet ir skatina įdegį“, – rekomenduoja ji.

Nudegus saulėje kosmetologė rekomenduoja vėsinti odą vėsiu vandeniu.

„Jei oda jautri, labai skausminga, galima naudoti purškalą, kurio nereikia tepti. Tačiau jei jaučiate skausmą, geriausiai tinka pantenolio putos. Ir tik odai sugijus, galima naudoti įprastus kremus“, – pataria R. Uosienė.

Saugotis ne tik UV spindulių

Kylant temperatūrai ir pasitinkant vasaros sezoną, „Sapiegos“ klinikos gydytoja dermatovenerologė Justina Aleknaitė-Šiugždinė ragina atkreipti dėmesį į tinkamos odos priežiūros svarbą – šios priemonės turėtų keistis kartu su metų laikais.

„Nebereiktų priminti, jog plataus spektro apsauginius kremus nuo saulės reikėtų naudoti ištisus metus. Rekomenduoju kasdieniai apsaugai rinktis SPF 50 ar net didesnį susiduriant su daugiau saulės. Apsauginiu kremu nuo saulės reikėtų gausiai tepti drabužiais nedengiamas kūno vietas prieš einant į lauką, tuomet kas 2 valandas arba po maudynių“, – gerąją praktika dalinasi gydytoja.

Nors SPF yra svarbus, tai ne vienintelė apsauginė priemonė, kurios reikia mūsų odai.

„Taip pat svarbu į savo odos priežiūros rutiną visus metus įtraukti antioksidacinių medžiagų. Antioksidantai padeda odai apsisaugoti nuo UV spindulių, taršos ir streso daromos žalos. Todėl siūlau rinktis produktus, praturtintus vitaminais C, E ir kofermentu Q10“, – teigia J. Aleknaitė-Šiugždinė.

Stiprėjant vasaros karščiams, ji pataria rinktis vandens pagrindo kosmetikos priemones, pavyzdžiui, gelius, losjonus ar pienelius, dėl jų lengvesnės tekstūros ir gebėjimo greitai
įsigerti nepaliekant riebumo pojūčio.

„Kalbant apie odos priežiūrą, kiekvieno žmogaus poreikiai skiriasi priklausomai nuo jo odos tipo. Tačiau bet kokiam odos tipui yra universali taisyklė – drėkinimas. Šiltojo sezono metu oda linkusi sausėti dėl UV spindulių, dažnesnio maudymosi, padidėjusio prakaitavimo ir kondicionierių poveikio“, – aiškina ji, pabrėždama, kad visų tipų odą būtina intensyviai drėkinti.

Sausos odos tipams gydytoja pataria rinktis valomąsias priemones be muilo ir alkoholio bei naudoti intensyviai drėkinančius serumus. Kita vertus, riebią odą turintiems žmonėms dėl padidėjusios riebalų gamybos ir odos išsausėjimo gali paūmėti spuogai. Ji rekomenduoja ryte ir vakare valyti į aknę linkusią odą prausikliu ir naudoti nekomedogeninius produktus.

Žmonės, sergantys rožine, turėtų saugotis ultravioletinių spindulių poveikio ir aukštesnės temperatūros, nes tai gali paskatinti odos problemas. Dermatovenerologė pabrėžia apsaugos nuo saulės, intensyvaus drėkinimo ir tinkamai parinktų odos priežiūros priemonių svarbą. Ji taip pat pažymi, kad tokių ligų, kaip atopinis dermatitas ar žvynelinė, būklė vasaros sezono metu iš tiesų gali pagerėti dėl teigiamo UVB spindulių poveikio.

Kalbant apie produktus ar sudedamąsias dalis, kurių reikėtų saugotis šiltuoju metų laiku, specialistė įspėja itin atsargiai naudoti produktus, kurių sudėtyje yra alfa ir beta hidroksirūgščių, benzoilo peroksido ir retinolio (vit. A).

„Šios medžiagos jautrina odą UV spinduliams ir gali sukelti greitesnį ir stipresnį nudegimą saulėje bei pigmentines dėmes. Tačiau šiuos produktus vis tiek galima naudoti, jei tik užtikrinama pakankama apsauga nuo saulės“, – perspėja ji.

Gydytoja J. Aleknaitė-Šiugždinė taip pat atkreipia dėmesį į profesionalių odos priežiūros paslaugų vaidmenį. Nors patikima namų odos priežiūros rutina gali būti veiksminga, ji rekomenduoja reguliariai lankytis pas kosmetologą, kad šis pritaikytų odos priežiūros rutiną pagal individualius poreikius, padėtų spręsti sezoninius odos pokyčius ir iššūkius, o prireikus nukreiptų pas dermatologą. Tačiau ji patikslina, kad nėra nustatyto apsilankymų pas kosmetologą laiko tarpo ir jie turėtų būti planuojami atsižvelgiant į individualią odos būklę ir poreikius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją