1. Vanilė

Daug tyrimų rodo, kad kvapai gali paveikti žmogaus emocijas. Kaip rodo vienas 2021 m. tyrimas, paskelbtas žurnale „Cognitive Research: Principles and Implications“: „Kvapų stimulai gali daryti įtaką viskam, pradedant suvokėjo vertinimu apie kito asmens patrauklumą, amžių, afektą, sveikatos ir (arba) ligos būklę ir net jo asmenybės elementus.“

Vienas iš kvapų, kuris, kaip įrodyta, daro teigiamą poveikį, yra vanilė. Dr. Lisa Lawless, „Holistic Wisdom“ generalinė direktorė, aiškina, kad šis kvapas „dažnai asocijuojasi su laimingais prisiminimais, pavyzdžiui, sausainių kepimu ar kitais saldžiais skanėstais“.

Iš tiesų 1994 m. atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad nerimo simptomai sumažėjo, kai pacientams buvo pakvėpinta vanile. Wasser priduria, kad šis kvapas gali „sukelti malonius prisiminimus arba sukurti komforto ir šilumos pojūtį“ – labai svarbius jausmus, kai kalbama apie patrauklumą ir santykius.

2. Muskusas

Šilti, žemiški ir muskuso kvapai, tokie kaip sandalmedis ir pačiulis, gali priversti jus atrodyti „įžemintu, patogiu būti šalia ir rafinuotu“, o tai daugeliui žmonių atrodo patrauklu, aiškina Lawless.

Sandalmedis dažnai naudojamas SPA centruose ir jogos studijose, nes jis asocijuojasi su raminamaisiais jausmais, priduria Wasser. O muskuso kvapai, kurie nėra pernelyg stiprūs, gali priversti žmogų norėti geriau jus pažinti.

„Pavyzdžiui, kvapai su neįprastų ingredientų, tokių kaip juodieji pipirai, arbata ar net oda, užuominomis gali būti stebėtinai patrauklūs ir sukurti intrigos jausmą“, – siūlo Wasser.

3. Citrusiniai

Jei per pasimatymą norite pasirodyti energingi ir laimingi, citrusinių vaisių kvapai, kaip žinia, suteikia žvalumo.

„Aromaterapijoje manoma, kad citrusiniai kvapai, ypač apelsinų, įkvepia džiaugsmą. Jie suteikia gaivumo ir gyvybingumo pojūtį, kuris gali būti gana patrauklus“, – sako Lawless.

4. Levandos

Levandos paprastai siejamos su atsipalaidavimu, nes jų paprastai galima rasti SPA centruose arba kvapiosiose žvakėse, skirtose padėti užmigti.

„Kai įkvepiame levandų kvapą, jis gali priversti smegenis gaminti neurotransmiterius, tokius kaip serotoninas ir dopaminas, kurie padeda reguliuoti nuotaiką ir sukelia atsipalaidavimą“, – aiškino „Maple Holistics“ aromaterapijos ekspertas Calebas Backe'as. O kai žmonės šalia jūsų jaučiasi ramūs ir atsipalaidavę, dėl to galite atrodyti patrauklesni, aiškina Lawless.

5. Gėlių

Tokie gėlių kvapai kaip alyvų ir ylang-ylang dažnai laikomi „romantiškais ir moteriškais“, – pažymi Lawless ir priduria, kad jie šimtmečius buvo naudojami kaip afrodiziakai. Todėl turbūt nenuostabu, kad 2020 m. „Fragrantica.com“ atliktas tyrimas parodė, kad „85 proc. vyrų prisipažįsta, jog juos labiausiai traukia moterys, pasipurškusios gėlių aromatais“, – rašė „Daily Mail“.

Gėlių aromatai arba bet kuris šiame sąraše esantis kvapas neabejotinai gali būti stiprus.

„Turėkite omenyje, kad stiprų aromatą dėvint šalia žmogaus, kuris yra jautrus kvapams, jis gali atstumti, o kitus, kuriems patinka stiprūs kvapai, jis gali stimuliuoti, – perspėja Lawless. – Tačiau dauguma žmonių yra skirtingi kalbant apie tai, kiek jie gali toleruoti kvapo intensyvumą, todėl geriausia susilaikyti nuo per didelio kiekio kvepalų.“