Tai tikrai paskutinis dalykas, kurį nuotaka norėtų patirti prieš savo vestuves. Kaip teigia „Andromeda clinic“ gydytoja trichologė Rūta Kerpauskienė, tokia situacija yra dažna, nes prie vestuvių rūpesčių sukeltų pasekmių prisideda bendras pavasarinis vitaminų ir mikroelementų trūkumas bei įprotis stipriai susirišti plaukus, rašoma pranešime spaudai.

Moterų emocinis jautrumas atsisuka prieš jas pačias

„Dažniausia moterų, kaip ir vyrų, plaukų slinkimo priežastis yra androgenetinė alopecija, kuri dažniausiai yra paveldima. Tačiau tam tikros dietos, drastiškas svorio metimas, tam tikri negalavimai ar patiriamas stresas taip pat gali priversti kūną taip nemaloniai sureaguoti.

Stresas iš viso yra tylusis „žudikas“, nes statistika rodo, kad moterys, kurios kasdien patiria daug streso, 11 kartų dažniau skundžiasi plaukų slinkimu. Deja, net 40 proc. moterų plaukai pradeda slinkti joms nesulaukus nė 40 metų. Tikrai verta tai įsidėmėti ir, nors skamba šabloniškai, pasistengti taip jautriai į viską nereaguoti“, – pataria gydytoja trichologė R. Kerpauskienė.

Pasak jos, pastaruoju metu padaugėjo plaukų slinkimu besiskundžiančių moterų, nes COVID-19 pandemija nepraėjo be pasekmių: baimė dėl sveikatos, nerimas ir nežinia dėl galimų karjeros pokyčių, stresas dėl karantino ir kiti dalykai padidino plaukų slinkimo atvejų skaičių. Be to, bet kokia virusinė liga, kurių šaltuoju metų laiku netrūksta, kūnui gali sukelti fiziologinį stresą, o tai savo ruožtu plaukams signalizuoja, kad metas pereiti į telogeno – ramybės – fazę.

Tad, nors vasara yra vestuvių metas, kai visos moterys šią joms svarbią dieną nori atrodyti gražesnės nei kada iki tol, dėl patiriamo streso ruošiantis vestuvėms ir dėl per žiemą išeikvoto organizmo gyvybinio rezervo plaukų būklė jų gali anaiptol nedžiuginti.

„Mūsų plaukai taip pat gyvena ir turi savo gyvenimo ciklą. Pirmoji fazė, kai plaukas auga, trunka 2–6 metus, tada prasideda katageno fazė, kai plauko augimas sulėtėja, jo svogūnėlis pamažu apmiršta ir po 2–3 savaičių plaukas pereina į telogeno fazę. Šiuo metu plaukas visiškai nustoja augti, jo šaknis suragėja, po kelių mėnesių atitrūksta ir plaukas iškrenta, kad jo vietoje galėtų pradėti augti naujas.

Rūta Kerpauskienė

Tai yra natūralus procesas, todėl kasdien mes netenkame apie 100 plaukų, tačiau patyrus stiprų emocinį ar fizinį stresą, esant nesubalansuotai mitybai ar sergant autoimuninėmis ligomis, daug didesnė plaukų dalis pereina į telogeno fazę, todėl plaukai pradeda slinkti kuokštais. Turbūt dėl didesnio emocinio jautrumo dažniausiai telogeninis slinkimas pasireiškia moterims. Tiesa, streso sukeltas plaukų slinkimas beveik visada yra laikinas – prasideda praėjus 3–4 mėnesiams po patirto streso, o baigiasi beveik po pusės metų“, – pastebi gydytoja.

Plaukams gali kenkti ir mėgstama šukuosena

Kai sveikata sušlubuoja, dažna puola saujomis kasdien gerti maisto papildus, prisiperka brangių plaukų priežiūros priemonių ar procedūrų grožio salone, tačiau gydytojos verdiktas aiškus: tai – jokia panacėja.

„Stebuklų nebūna – jeigu plaukai jau kelis mėnesius slenka, tikėtis, kad, pavartojus maisto papildus ar galvos odą tepant plaukų augimą skatinančiais serumais, po mėnesio ar daugiau vėl galėsite džiaugtis vešlia šukuosena, ko gero, naivu. Žinoma, skirti daugiau dėmesio savo plaukams tikrai verta, bet tai daryti reikia kompleksiškai – pasitelkiant medicininę terapiją ir keičiant kasdienius grožio ritualus. Juk viena dažniausių plaukų slinkimo priežasčių – blogi įpročiai“, – sako R. Kerpauskienė.

Pasak jos, didelė dalis pacienčių plaukus kone kasdien džiovina karštu fenu ir juos formuoja plaukų žnyplėmis, bet labai dažnai šie grožio įrankiai nėra patys naujausi, todėl kenkia labiau nei tie, kuriuose įdiegtos šiuolaikinės technologijos. Paradoksalu, tačiau, kuo labiau plaukai jais kankinami, tuo daugiau pinigų išleidžiama maisto papildams ir grožio procedūroms, kad plaukai atsigautų. Kita, ne mažesnė problema – noras plinkančias vietas paslėpti priauginamais plaukais, standžiai supintomis kaselėmis ar kuodeliais.

„Tamprios gumelės, stipriai įtemptos „uodegos“, kuodeliai ar juo labiau – priauginamos plaukų sruogos, tikrai ne išeitis. Atvirkščiai – dėl nuolat patiriamos fizinės apkrovos gali atsirasti trakcinė (įtempimo) alopecija, kai plaukai pradeda slinkti ties kaktos ir smilkinių sritimi.

Tikriausiai, teko matyti užsienio žvaigždžių nuotraukų, kuriose fotografai užfiksavo blogai slepiamus dėl šios priežasties išplikusius galvos plotus. Bent kelis mėnesius iki vestuvių stenkitės šių įpročių atsisakyti, paraleliai taikydamos medicininės terapijos būdus: vartokite biotino pagrindu pagamintus B grupės kompleksinius vitaminus, atlikite mezoterapijos kursą, gydymą kraujo komponentais arba fotostimuliaciją – gydymą lazeriu. Trombocitais turtinga plazma turi didžiausią galimybę sustiprinti plaukų augimą prieš vestuves, bet tuo pasirūpinti tikrai reikėtų ne prieš mėnesį – pastebimą pagerėjimą galima matyti tik po pusmečio,“ – pataria gydytoja trichologė.

Ką daryti, jei vestuvės – čia pat?

Kai vestuvės – jau po kelių mėnesių, ilgas plaukų ataugimo periodas tikriausiai nedžiugintų nei vienos. Ką tokiu atveju daryti? Vestuvių dieną kirpėjos paprašyti prisegti dirbtinių plaukų sruogų, nusipirkti peruką ar išbandyti skubius gydymo metodus? Išgelbėti vestuvių nuotraukas ir nuotakos nuotaiką gali nauja inovatyvi italų technologija, kai trūkstami plaukai atspausdinami 3D spausdintuvu.

Pasak gydytojos, itališka CNC plaukų sistema yra unikali tuo, kad kiekvienam pritaikoma asmeniškai.

„Nors spausdinimas 3D spausdintuvu skamba sudėtingai, pati procedūra labai paprasta: konsultacijos metu išsiaiškinu visus klientės įpročius ir gyvenimo būdą, tada, naudodama specialią kompiuterinę programą, nuskanuoju jos skalpą ir sukuriu trimatį galvos „žemėlapį“ – kur yra tikslios plaukų slinkimo ribos.

Kad laboratorijoje galėtų atkurti tikslią plaukų struktūrą, spalvą ir storį, paimu kelis plaukų mėginius ir visa tai išsiunčiu į Italiją, kur specialia 3D technologija atkuriama tiksli klientės galvos odos kopija – į pagamintą bazę po vieną įterpiami natūralūs, chemiškai neapdoroti žmogaus plaukai, atkartojant natūralią jų augimo kryptį. Lietuvoje ši „antroji oda“ individualizuojama pagal moters norimą šukuoseną – plaukai pakerpami, gali būti dažomi ir garbanojami taip pat, kaip įprastai ji prašo savo kirpėjo.

Kadangi visas šis procesas užtrunka apie keturis mėnesius, suplanavusi iš anksto, ypatingą dieną nuotaka gali nebesirūpinti išretėjusiais plaukais. Po šios procedūros galima gyventi pilnavertį gyvenimą – tereikia kas mėnesį užsukti plaukų sistemos higienai, kol, praėjus rūpesčiams, ataugs natūralūs plaukai“, – sako gydytoja trichologė R. Kerpauskienė.

„Delfi“ primena, kad prieš ryžtantis bet kokiai procedūrai verta pasitarti bent su keliais specialistais ir į visus išvaizdos bei sveikatos pokyčių klausimus žiūrėti atsakingai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją