Turėti sveiką, švytinčią ir spindinčią odą svajoja kiekvienas. Grožio namų „Esteskin by Laura Los“ įkūrėja Laura Los pranešime spaudai dalijasi patarimais, kaip prižiūrėti veidą šaltuoju metų laiku. Estetinės kosmetologijos specialistė tikina – esant neigiamai temperatūrai ar keliems laipsniams šilumos odai reikalinga atsakinga priežiūra, susidedanti iš kelių žingsnių.

Kosmetologė Laura Los

Odos būklė žiemą nedžiugina

Dėl žemos oro temperatūros kraujagyslės susiaurėja, lėtėja kraujotaka, gali atsirasti smulkus kraujagyslių tinklelis, mažėja sebumo, saugančio odą nuo išsausėjimo ir pažeidimų, gamyba. Dėl to blogėja odos maitinimas – ji išsausėja, papilkėja, praranda elastingumą, atrodo blyški ir pavargusi, dingsta natūralus švytėjimas.

„Girdime daug įvairių prieštaringų odos priežiūros žiemą patarimų. Vieni specialistai rekomenduoja odą drėkinti, kiti teigia, kad to daryti negalima, nes vanduo šaltyje kristalizuojasi ir veikia žalingai. Norint išvengti visų sezoninių nesusipratimų, siūlau atsižvelgti į mano išvardytus patarimus“, – sako specialistė.

Be valymo gražios odos nebus

Taisyklingas valymas, ko gero, yra svarbiausias žingsnis norint turėti švytinčią, sveiką ir gražią odą. Nors žiemą oda kur kas sausesnė, valymo praleisti negalima. Šaltuoju metų laiku oda gamina mažiau riebalų, apsaugančių viršutinius epidermio sluoksnius nuo išsausėjimo.

„Žiemą pirmenybę teikite švelnesniems ir lengvesniems prausikliams, kad nepažeistumėte odos apsauginio barjero ir išsaugotumėte hidrolipidų apsauginę mantiją. Puikus pasirinkimas – gelis ar putos. Nepamirškite, kad veidą prausti reikėtų drungnu vandeniu. Karštas vanduo sausina odą, nes pašalina per daug riebalų“, – pataria specialistė.

Jei reikia pašalinti storą makiažo sluoksnį, pirmiausia naudokite micelinį vandenį, hidrofilinį aliejų ar pienelį. Tik tada prausiklį ar putas ir taip užbaikite valymo procesą. Svarbu atkreipti dėmesį į produkto pH. Švelnių veido prausimo produktų pH vertė yra 5,5 kaip ir sveikos odos vidutinis pH. Šarminiai prausikliai suardo rūgštinę odos mantiją – ploną hidrolipidinę plėvelę, saugančią odą nuo dehidratacijos ir mikrobų. Dėl to oda gali būti pažeidžiamesnė, labiau išberta ar pradėti šerpetoti.

Odos priežiūros žingsnis, kurį daugelis praleidžia

Nuplovus odą prausikliu, labai svarbu ją tonizuoti. Atkreipkite dėmesį į toniko sudėtį, nes jame negali būti alkoholio. Iš pradžių tokios tonizuojančios priemonės suteikia matinį efektą ir sudaro įspūdį, kad nėra geresnio produkto tiems, kurių oda mišri ar riebi.

Deja, ilgainiui tokie tonikai pažeidžia odos mikrobiomą ir jos apsauginį barjerą. Oda gali tapti dirgli, jautri bei pradėti šerpetoti. L. Los pabrėžia, kad kalba tik apie „paprastą“ alkoholį, o ne apie riebiuosius alkoholius, turinčius visiškai priešingą poveikį – jie minkština odą, sulaiko drėgmę ir nesausina.

„Rinkdamiesi toniką, atkreipkite dėmesį į jo pH. Normalus odos pH yra 5,0–6,0. Norint išlaikyti natūralią pusiausvyrą, toniko rodikliai turėtų būti tokie pat – neutralūs. Sausai odai, kurios pH žemiau 5,5, reikia šarminio produkto. Riebios odos pH lygis didesnis nei 6,5 – tai šarminė oda, kuriai reikia daugiau rūgštinio toniko“, – pataria kosmetologė.

Bet kad ir koks būtų odos pH, venkite pernelyg stipraus poveikio priemonių, kurių pH šarminis. Geriau rinkitės turinčias neutralų pH. Toks tonikas yra universalus pasirinkimas bet kokiai odai, jis veiks švelniai ir niekada nepažeis odos hidrolipidinės mantijos. Toks produktas palaikys natūralų pH, drėkins raginį sluoksnį. Profesionalių gamintojų toniko sudėtyje gali būti papildomų augalinių ingredientų, peptidų, subalansuotas rūgščių kompleksas, tai gerina odos kokybę bei ją drėkina.

Šaltuoju metų laiku – drėkinti ar maitinti?

Žiemą odai reikia abiejų dalykų – ir maitinimo, ir drėkinimo. Šaltuoju metų laiku dėl neigiamo aplinkos poveikio oda prasčiau išlaiko drėgmę ir intensyviai garina vandenį. Vyrauja nuomonė, kad žiemą negalima naudoti drėkinamojo kremo, nes drėgmė gali užšalti ir pažeisti epidermį: „Problemų nebus, jei skirsite laiko drėkinamajam kremui susigerti – pasitepsite iš anksto prieš eidami į lauką. Didelė klaida atėjus šaltiems orams visiškai pakeisti priežiūros rutiną ir atidėti drėkinamąjį kremą pavasariui.“

Jei už lango šalta ir vėjuota, sausos odos savininkės nesijaus gerai be okliuzinio kremo. Toks produktas stabdo vandens išgaravimą nuo epidermio paviršiaus, per trumpą laiką atkuria reikiamą drėgmės lygį, pašalina lupimąsi. Geriausias plėvelės formuotojas yra vazelinas, tačiau tai naftos produktas, kuris kemša odos poras ir neleidžia jai kvėpuoti. L. Los pataria rinktis produktus, kurių sudėtyje yra skvaleno, ekologiško aliejaus, keramido, natūralaus vaško. Tiesa, tokie produktai veikia kaip SOS produktai, skubiai užsandarina drėgmę odoje. Jie negydo sausumo priežasties – pažeisto epiderminio barjero.

„Tokie kremai būtini norint apsaugoti odą nuo tolesnio pažeidimo arba, atvirkščiai, tais atvejais, kai oda jau pernelyg pažeista ir reikia skubiai sustabdyti drėgmės praradimą. Jei toks kremas naudojamas nuolat, o ne prieš išeinant į lauką, po kurio laiko oda pradės katastrofiškai prarasti drėgmę. Gilesniam odos drėkinimui priemonių sudėtyje ieškokite natūralaus drėkinimo faktorių (NMF): pieno rūgšties, šlapalo, aminorūgščių, peptidų. Jie įsiskverbia giliai į epidermį ir ilgą laiką išlaiko drėgmę. Žiemą ypač vertingas kremas, kurio sudėtyje yra ir drėkinamųjų, ir maitinamųjų ingredientų, padedančių išlaikyti drėgmę odoje“, – dalijasi L. Los.

Atsakingai pasirinkite šveitiklį

Papildomos odos priežiūros taisyklės žiemą išlieka tos pačios, kaip ir vasarą: giluminis odos valymas, drėkinimas ir apsauga. Yra galvojančių, kad šaltuoju metų laiku odos šveitimas gali dar labiau išsausinti odą. Tokia rizika išlieka, tačiau nereiškia, kad žiemą reikėtų atsisakyti šveitimo. Net ir sausą odą rekomenduojama reguliariai šveisti. Visus metus odai reikia padėti suaktyvinti atsinaujinimo procesus, pašalinti negyvų ląstelių sluoksnį, kad oda išlaikytų drėgmę bei atrodytų skaistesnė.

„Kad išvengtumėte dirginimo, žiemą patariu naudoti mažiau aršias priemones. Vietoj šveitiklio su abrazyvinėmis dalelėmis, rinkitės fermentinį šveitiklį arba šveičiamąjį kremą, kuriame yra maža AHA ir BHA rūgščių koncentracija. Turinčioms sausą odą šveitimą rekomenduojama atlikti kartą per savaitę, o riebiaodėms ir mišriaodėms du kartus per savaitę“, – pataria specialistė.

Nepamirškite veido kaukės

Po odos šveitimo L. Los rekomenduoja palepinti odą kaukėmis, atitinkančiomis odos tipą: lakštinėmis drėkinamosiomis arba kreminės tekstūros maitinamosiomis. Jautriai odai tiks adaptogeninių savybių turinčios kaukėmis, taip pat nenuplaunamos kreminės kaukės prieš miegą.

„Kaukės laikomos natūralia ir veiksminga veido odos apsauga žiemą. Šios kosmetinės priemonės neturi kontraindikacijų, tačiau gali išspręsti daugelį problemų, susijusių su tuo, kad oda nėra prisitaikiusi šaltajam sezonui. Kaukių sudėtyje esantys vitaminai ir aktyvūs ingredientai prasiskverbia giliai į epidermį ir neleidžia odai išsausėti, formuotis raukšlėms, suteikia glotnumo bei švelnumo“, – teigia L. Los.

Aktyvios veikliosios medžiagos

Žiemą ypač svarbu į grožio rutiną įtraukti papildomų odos priežiūros priemonių. Prieš kremą galite tepti serumą, kuriame yra mažos molekulinės masės hialurono rūgšties, peptidų, vitaminų kompleksas (B3, B5, B6, K, H, E, C, F).

„Šie komponentai ne tik galės prasiskverbti į gilius epidermio sluoksnius ir prisotinti jį drėgmės, bet ir atkurti pažeistas vietas, sustiprinti kapiliarų sieneles, suteikti galingą antioksidacinį poveikį ir pristabdyti senėjimo požymius“, – teigia kosmetologė.

Priemonių sluoksniavimas

Žiemą visada norisi papildomai saugoti, drėkinti ir maitinti odą. Tiesa, dėl per riebios priemonių tekstūros galite jaustis nekomfortiškai, užkimšti poras ir paskatinti inkštirų susidarymą bei uždegimą. Sluoksniavimo technika, kai paeiliui tepate kelis lengvos tekstūros produktus, gelbsti. Taip jūsų oda gaus daugiau veikliųjų medžiagų, o ant veido nejausite „plėvelės“ efekto.

„Į priežiūrą įtraukite dulksną su didelės molekulinės masės hialurono rūgštimi, augaliniais ekstraktais ir aliejais, kurie drėkina, maitina, minkština, apsaugo odą nuo oksidacinės žalos ir suteikia jaunatviškumo bei spindesio. Tai puikus odos priežiūros ir apsaugos sprendimas dieną, siekiant sudrėkinti epidermio raginį sluoksnį. O tai padeda išvengti odos išsausėjimo per šildymo sezoną“, – pataria L. Los.

Apsaugokite odą nuo šalčio ir saulės

Jei ilgą laiką praleidžiate lauke ar yra stiprios šalnos, naudokite specialų kremą, skirtą atšiaurioms oro sąlygoms. Jei šalčio ne itin daug arba jums tiesiog reikia trumpam išeiti į lauką, žiemos laikotarpiu galite naudoti įprastą drėkiklį. Svarbu drėkinamuoju kremu pasitepti likus ne mažiau nei 30 min. prieš išeinant iš namų.

Nors saulės spinduliai žiemą yra daug silpnesni nei vasarą, tai nereiškia, kad turėtumėte nepaisyti apsauginio SPF kremo naudojimo. Sniegas ir ledas atspindi iki 80 proc. ultravioletinių spindulių, o UVA (šie spinduliai atsakingi ne už įdegį, o už ankstyvą odos senėjimą) gerai prasiskverbia per tankius debesis.

„Žiemą jums prireiks produkto su bent SPF15 apsauga nuo saulės. Jei ketinate slidinėti, sportuoti ar tiesiog pasivaikščioti, o lauke saulėta, rinkitės priemonę su didesniu nei SPF30 filtru. Jei jūsų oda hiperpigmentuota, privaloma naudoti apsaugą nuo kenksmingų saulės spindulių, kitaip visos pastangos ir investicijos, naudojant aktyvius šviesinančius komponentus ir aparatines procedūras, gali nueiti veltui“, – pasakoja L. Los.

Būtent žiemą, kai mažai saulėtų dienų, geriausias laikas pradėti naudoti kosmetiką pigmentacijai mažinti, po aknės likusiems randams ir použdegiminei pigmentacijai gydyti, odai stangrinti. Pagrindiniai tokių priemonių aktyvūs ingredientai yra rūgštys, retinolis, vitaminas C. Visi jie puikiai veikia, bet kartu didina odos jautrumą šviesai.

Jeigu naudojate šias priemones, nereikėtų išeiti iš namų neužsitepus SPF kremo. Tam puikiai tiks apsauginis BC tonuojantis kremas su SPF50, praturtintas peptidais, drėkikliais ir maitinančiomis medžiagomis. Tokia priemonė ant odos atliks tarsi drabužio funkciją, kuris apsaugos epidermį nuo šalčio, vėjo bei žalingų UV spindulių.

Odos priežiūra miesto žmogui

Didmiesčiuose oras labiau užterštas, o patalpose su centriniu ar bet kokiu kitu šildymu – sausas ir prastai cirkuliuoja. Natūralu, kad visa tai atsispindi ant odos. Kenksmingos medžiagos ir dulkės dideliais kiekiais kaupiasi ant odos paviršiaus, lengviau pasiekia odos ląsteles ir pagreitina senėjimą. Mėlynoji šviesa, kurią skleidžia visi elektroniniai įrenginiai, ilgainiui sukelia tokius pat odos pažeidimus, kaip ir ultravioletiniai spinduliai.

„Dėl šių priežasčių oda atrodo blyški, pilkšva, praranda švytėjimą, atsiranda pigmentinių dėmių. Didmiesčių gyventojai taip pat dažniau skundžiasi dermatozėmis, dermatitais ar egzemomis. Gyvenant didmiestyje, odos priežiūros kosmetikoje turi būti antioksidacinių medžiagų, kurios turi detoksikuojantį poveikį, saugo nuo laisvųjų radikalų ir kenksmingų medžiagų, skatina limfos cirkuliaciją ir šalina matomus nuovargio simptomus“, – sako L. Los.

Ypatingas dėmesys – lupoms ir paakiams

Žiemą ypač reikia saugoti veido vietas, kur riebalinių liaukų beveik nėra, – odą aplink akis ir lūpas. Šių zonų oda pirmiausia pažeidžiama ir dehidratuoja. Taip yra todėl, kad oda neturi apsauginės lipidinės plėvelės ir neatlaiko agresyvių aplinkos veiksnių – atšiauraus žiemos vėjo ir sauso oro. Akių vokų oda yra 6 kartus plonesnė nei skruostų, todėl greičiau išsausėja. Esant sausam orui lauke ir namuose, akių vokų oda turi būti ne tik drėkinama du kartus per dieną, bet ir apsaugoma.

„Žiemą tam tinka kreminės tekstūros drėkinamieji kremai su vitaminu E, aminorūgštimis, hialurono rūgštimi, alyvuogių aliejumi. Kelis kartus per savaitę rekomenduoju naudoti drėkinamąsias ar maitinamąsias kaukes odai aplink akis arba specialius paakių padelius“, – pataria L. Los.

Lūpų oda yra plonesnė nei likusio veido, todėl ji yra jautresnė žalingam šalčio ir vėjo poveikiui. Jeigu lūpos išsausėjo, venkite matinių lūpų dažų, nes jie linkę dar labiau išsausinti odą. Verčiau rinkitės lūpų blizgius su aliejais, aminorūgštimis ir augaliniais ekstraktais, kurie pamaitins, pridrėkins ir pastiprins odą.

„Šią priemonę naudokite ne tik dieną prieš išeidami į lauką, bet ir naktį, kai aukšta patalpų temperatūra ir net kvėpavimas per burną gali sustiprinti dehidratacijos ir sausumo požymius. Nepamirškite, kad drėgnos lūpos greitai trūkinėja šaltyje, todėl labai svarbu jų nelaižyti“, – sako L. Los.

Nepagailėkite pinigų drėkintuvui

Dėl centrinio šildymo, kurio dažnai neįmanoma reguliuoti, drėgmė patalpoje sumažėja net iki 20 proc. Dėl to galite pajusti, kad išsausėjo ne tik oda, lūpos, bet ir akių, nosies gleivinės. Šią problemą galima išspręsti naudojant oro drėkintuvą, patalpoje palaikant optimalų 40 proc. (ar net idealų 60 proc.) drėgmės balansą.
Kokias procedūras rinktis žiemą?

Žiema, kai nėra didelės hiperpigmentacijos rizikos, yra puikus metas atlikti cheminio šveitimo, retinolio, lazerio, injekcines ar nanoadatų šveitimo procedūras. Statistiškai šiuo metų laiku dažniausiai atliekamos drėkinamosios procedūros, orientuotos į pažeisto barjero atkūrimą. Jeigu šis barjeras nepažeistas, puikus pasirinkimas – maitinamosios procedūros. Teisingai nustatyti ir parinkti procedūras bei sudaryti rekomenduojamų procedūrų planą geriausiai padeda specialistas, per konsultaciją atsižvelgdamas į odos būklę.

Rūpinkitės savo oda iš vidaus

Rūpintis veido oda būtina ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus, renkantis subalansuotą mitybą. Svarbu palaikyti optimalų skysčių balansą – 40 ml vandens kilogramui svorio per parą. Tik geriant pakankamai vandens oda bus švytinti, sudrėkinta ir elastinga. Būtinai įtraukite Omega-3 į kasdienę mitybą.

Daugiausia šios medžiagos yra žuvų taukuose ir linų sėmenyse. Tai padeda išspręsti ne tik odos, bet ir plaukų sausumo problemą. Omega-3 atkuria pažeistą odos barjerą, turi priešuždegiminį poveikį ir yra puikus pagalbininkas sergant uždegiminėmis dermatologinėmis ligomis, kurios žiemą dažnai paūmėja.

„Daugeliui mūsų žiemą trūksta vitamino D, kurio gauname su maistu arba būdami saulėje. Jo trūkumą galite užpildyti grybais, žuvų taukais, tunu, sardinėmis, kepenėlėmis, ikrais, sviestu, grietinėle, kiaušinio tryniu, petražolėmis. Jei planuojate vitamino D atsargas papildyti maisto papildais, būtina prieš tai pasikonsultuoti su specialistu. Ideali pusiausvyra tarp išorinės ir vidinės odos priežiūros yra svarbi ne tik odos būklei, bet ir visam organizmui bei imunitetui. Tai ir yra sėkmės raktas švytinčios odos ir stiprios sveikatos link“, – pataria L. Los.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją