Bet krimstis tikrai nereikia – juk plaukų kaukę galima ne tiktai nusipirkti, bet ir pasigaminti, be to, net šią akimirką – iš tų produktų, kuriuos veikiausiai turite.

Savarankiškai pasigamintomis kaukėmis galima palepinti nuo dažymo, karšto džiovintuvo, druskingo vandens ir kitko nukentėjusius plaukus. Kaukių ingredientus galima rinktis atsižvelgiant į asmeninius poreikius ir plaukų tipą, o plaukai, žinia, gali būti šiurkštūs, pasišiaušę, sausi, linkę riebaluotis, ploni, banguoti, garbanoti ir taip toliau.

Toliau – keletas namų sąlygomis pagaminamų plaukų kaukių (ar tiesiog jas atstojančių produktų), kurias portalo „Byrdie“ kalbinti ekspertai išskyrė kaip efektyviausias.

Kokosų aliejus – natūralus grožio šaltinis, idealiai minkštinantis ir švelninantis besiveliančius, sausus plaukus. Dėl sudėtyje esančių riebalų rūgščių aliejus lengvai įsigeria į plaukus. Teigiamą poveikį daro ir plaukų augimą skatinantis vitaminas E, be to, aliejus veikia kaip ultravioletinių spindulių filtras, stabdantis saulės daromą žalą, o drėkinamosios jo savybės apsaugo plaukus nuo išsausėjimo.

Kokosų aliejų galima naudoti įvairiai – viskas priklauso nuo plaukų tipo ir jų pažeidimo. Jei norisi, kad plaukai sutvirtėtų, galima ištepti juos kokosų aliejumi prieš plaunant galvą šampūnu ir pabūti taip 10 minučių.

Aliejų galima naudoti ir vietoj kondicionieriaus: jei juo ištepsite tik plaukų galiukus, plaukai taps sudrėkinti ir glotnesni. Jeigu aliejų įtrinsite į galvos odą, patirsite antibakterinį poveikį: taip naudojamas kokosų aliejus padeda kovoti su pleiskanomis, užsikimšusiomis poromis ir skatina plaukų augimą.

Nesvarbu, kokį metodą pasirinksite, pirmiausia aliejų reikia ištirpinti patrinant jį tarp delnų, o tada retomis šukomis paskirstyti per visą plaukų ilgį, nepamirštant įtrinti į skalpą.

Kokosų aliejus yra tirštas, „sunkios“ struktūros, todėl pasistenkite naudoti tinkamą jo kiekį. Jeigu plaukai ploni, pakaks arbatinio šaukštelio, o jei stori – prireiks viso šaukšto.

2. Pienas ir medus

Ploniems, gležniems plaukams labiausiai tinka kaukė iš pieno ir medaus. Meduje yra plaukus stiprinančio ir nuo lūžinėjimo apsaugančio keratino. Medus stimuliuoja ląstelių regeneraciją, todėl pagerėja galvos odos būklė. Šis produktas turi ir antiuždegiminių savybių, padedančių nuraminti sudirgusią odą.

Piene gausu baltymų, aminorūgščių, vitamino B12, geležies ir cinko. Medaus ir pieno duetas minkština plaukus ir gerina jų struktūrą.

Kadangi pienas yra skystas, bus patogiausia, jei puodelyje pieno ištirpinsite šaukštelį medaus, supilsite šį mišinį į purkštuvą ir apipurkšite juo plaukus. Šią kaukę reikia purkšti ant šampūnu išplautų plaukų (naudoti vietoj kondicionieriaus) ir rekomenduojama palaikyti 10–20 minučių. Galiausiai, išskalaukite plaukus šiltu vandeniu. Pieno ir medaus kauke palepinti plaukai atgaus žvilgesį ir glotnumą.

3. Bananas ir alyvuogių aliejus

Bananai ir alyvuogių aliejus daro tikrus stebuklus prireikus sugrąžinti gyvybingumą nualintiems plaukams. Bananai veiksmingai drėkina išsausėjusius plaukus. Juose gausu vitaminų ir mineralų (pvz., kalio), padedančių sustiprinti plaukus ir sureguliuoti galvos odos pH. Alyvuogių aliejus – tai sveikųjų riebalų ir vitamino E šaltinis.

Veikiami šių komponentų plaukai įgauna žvilgesį, tampa glotnesni. Aliejus taip pat sudrėkina plaukus ir sumažina jiems padarytą žalą, lemiančią plaukų trūkinėjimą ir jų galiukų skilinėjimą.

Kaukei pasigaminti prireiks vieno sunokusio banano ir šaukšto alyvuogių aliejaus. Bananą reikia sutrinti, kad jis pavirstų į tirštą, vientisą tyrę. Įpilkite į tyrę šaukštą alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišykite. Šia kremo konsistencijos kauke plaukams leiskite pasimėgauti 10–15 minučių. Po to ją nuskalaukite. Žinoma, patogiausia tai atlikti prausiantis po dušu.

4. Avokadas ir alyvuogių aliejus

Skilinėjantys plaukų galiukai – tai susilpnėjusios kutikulės (viena iš sudedamųjų plauko dalių) struktūros rezultatas. Dažniausia pažeidimų priežastis – plaukų formavimas karštį skleidžiančiais prietaisais, šviesinant arba tiesinant patiriamas agresyvių chemikalų poveikis ir iš išorės (dėl užterštumo ir būnant saulėje) atakuojančių laisvųjų radikalų padaroma žala.

Tiesa, „užgydyti“ skilinėjančių plaukų galiukų nepavyks jokiomis priemonėmis (juos galima tiktai nukirpti), tačiau nuo plaukų kaukės jie bent atrodys sveikesni.

Avokaduose yra mineralų, kurie sulygina kutikulę, taip pat baltymų ir vitaminų, kurie pamaitina ir suminkština plaukus. Nuo alyvuogių aliejaus pažeisti plaukai atgauna žvilgesį ir atrodo lygesni.

Pasigaminti šią veiksmingą kaukę pavyks iš pusės avokado ir pusės puodelio alyvuogių aliejaus. Sutrinkite avokadą šakute, sumaišykite su aliejumi ir gautu mišiniu sutepkite plaukų galiukus (tik juos). Kaukę rekomenduojama palaikyti pusvalandį.

5. Kaušinio trynys

Kiaušinių tryniuose gausu vitaminų, didinančių plaukų atsparumą žalingam poveikiui. Vitaminai A ir E, taip pat biotinas ir folio rūgštis – tai tiktai keletas maisto medžiagų, siejamų su plaukų augimu ir tinkama jų būkle, taigi, jeigu kiaušinio tryniu ištepsite galvos odą, plaukų šaknys gaus puikią progą pasisavinti šių vitaminų.

Kiaušinio trynio kaukę reikia tepti ant švarių, sausų plaukų. Trynį suplakite ir pirštais ištepkite juo plaukus. Pasistenkite, kad plakinio patektų ir ant galvos odos, ir ant plaukų galiukų. Praėjus pusvalandžiui, nuskalaukite kaukę šaltu vandeniu (nuo karšto vandens trynys gali sukrekėti).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją