– Ką reiškia pavadinimas „Oranžinis stilius“?

– Kai planavau atidaryti saloną, buvo labai populiaru vadinti juos vardais, bet aš visai nenorėjau pavadinti nei Aušros, nei Marytės ar Onutės salonu (juokiasi), todėl pavadinimą galvojau tikrai gana ilgai. Kadangi tuo metu kaip tik buvau nusidažiusi plaukus oranžine spalva, su draugais lyg ir pajuokavome, kad reikėtų pavadinti „Oranžinis stilius“. Taip tas pavadinimas ir prigijo, o oranžinė spalva tapo tarsi vizitine mūsų kortele. Aš šia spalva plaukus dažiau net penkiolika metų, o ir darbuotojų apranga buvo oranžinės spalvos.

Dabar, praėjus beveik 20 metų nuo įkūrimo, kartais pagalvoju, kad galbūt reikėtų pavadinimą pakeisti į kokį nors madingesnį, bet man ir komandai jis simbolizuoja pokyčius, kokybę, patikimumą. Manau, dauguma klientų dar pridėtų ir tai, kad jiems simbolizuojame plaukų „gydymo“, jų atkūrimo įstaigą, nes sulaukiame daug klientų su labai sugadintais plaukais, bet bendromis jėgomis juos sutvarkome, „pagydome“.

Aušra Vitkuvienė

– Kas pasikeitė per tuos 20 veiklos metų?

– Net pati negaliu patikėti, kad praėjo jau tiek daug laiko. Per tiek metų tikrai daug kas keitėsi. Buvo ilgas klaidų ir pamokų kelias, kol atsidūrėme tokiame taške, kokiame esame dabar. Nepasikeitė tik mūsų vertybės: nuolat keistis pagal mūsų klientų poreikius, šiuolaikines tendencijas ir išlaikyti kokybės, mados bei grožio ir profesionalumo balansą. Nėra lengva tiek metų išlaikyti mados pulsą, bet ilga šio amato patirtis leidžia daug niuansų numatyti į priekį.

– Kokias plaukų tendencijas numatote šiais metais?

– Jau kelerius metus aktualus minimalizmas ir toliau išlieka. Džiaugiuosi, kad pagaliau blondinės lieka blondinėmis, o ir visiems kitiems vietos atsiranda. Dabar madingi visi pasteliniai atspalviai. O šviesios ir pilkos spalvos, panašu, visiems jau gana. Vis labiau ryškėja tamsių plaukų tendencija. Madingos šokolado, kavos, konjako, riešutų spalvos. Tokios skanios ir saldžios.

Aišku, madingi ir visi variniai atspalviai: rūdžių, voverės ar lapės, bet tokioms spalvoms reikia charakterio ir drąsos. Beje, įdomus, iš patirties pastebėtas faktas – plaukų spalva keičia charakterį. Na, o pagrindinė tendencija, sakyčiau, prislopintos, prigesintos pudrinės spalvos, kurios neatrodo kaip perukas. Ir, žinoma, svarbiausia, – sveiki, išpuoselėti, gražūs plaukai. Tai amžina tendencija.

– Kokių klaidų dažniausiai daro moterys, prižiūrėdamos plaukus?

– Dažniausia ir didžiausia klaida – moterys per anksti nustoja savimi rūpintis arba niekada to nedarė nuoširdžiai. Visada tik tarp darbų ir reikalų. Mes galime daug ką pakeisti, bet niekada nepakeisime odos ir plaukų. Jei jaunystėje beveik kiekvienas turime gerus duomenis, tai ilgainiui matome kasdienės rutinos rezultatus.

Net geriausias specialistas nepadarys stebuklo, jei kasdienė odos ir plaukų priežiūra prasta. Kasdienei plaukų priežiūrai reikalingi trys produktai: tai plaukų šampūnas, kaukė arba kondicionierius ir nenuplaunama priemonė. Jei norisi tikrai gražių, sveikų plaukų, visada pasikonsultuokite ne su vaistininku ar internetu, o šios srities profesionalu. Yra tokių ypatumų kaip odos būklė, plauko struktūra, norai ir lūkesčiai. Be to, nėra dviejų identiškų žmonių, taigi nėra ir vieno stebuklingo recepto, kuris tinka visiems. Gražūs plaukai yra investicija ir tai ne tik priemonės, bet ir laikas, skirtas sau.

– Kas Jums svarbiausia darbe su klientais, komandoje, gyvenime?

– Man svarbu harmonija, balansas, kurį per daug metų tikrai pavyko pasiekti, ir bendrystė. Juk gali darbą atlikti tobulai, bet jei nėra ryšio su komandos nariais ar klientais, smagu nebus. Man labai svarbu pajusti, kuo žmogus gyvena ir kokia jo būsena, kai ateina pas mus į svečius. Ne paslaptis, kad dabar, tokiais gana sudėtingais laikais, žmonės grožio paslaugas renkasi ne tik tam, kad pasikeistų. Dažnai žmonės ateina išsipasakoti, pasiguosti ar pasidžiaugti. Iš dalies atliekame ir psichoterapeuto ar psichologo darbą. Per patirtį išmoksti atpažinti tikruosius klientų poreikius ir lūkesčius.

– Žinau, kad puoselėjate tvarumo idėją. Kaip ją įgyvendinate?

– Tvarumas, ko gero, atėjo savaime, kartu su klientų poreikiais ir pasaulinėmis tendencijomis. Grožio procedūrų metu sunaudojame tikrai daug produktų, todėl nusprendėme rinktis atsakingo verslo kuriamas priemones ir klientus gražinti mažiau kenkdami tiek sau, tiek aplinkai. Be to, apskritai mažiname vartojimą. Juk mažiau yra geriau. Aš net savo klientams niekada nesakau, ko nežinau, nes ir kalbėti mažiau yra geriau.

Be to, mums rūpi ir ekologija, produktų sudėtis. Didžioji dalis salone naudojamų dažų yra be amoniako, PPD (paraphenylenediamine) ar rezorcinolio. Renkamės nišinius prekės ženklus, kurių vertybės sutampa su mūsų.

– Jūsų studija – Panevėžyje, rodos, mažame mieste, bet esate žinoma visoje Lietuvoje, dirbate su žinomais žmonėmis ir projektais. Kaip Jums taip pavyko? Ar nekilo minčių keltis į didesnį miestą?

– Kažkada tikrai buvo minčių keltis į didesnį miestą, bet ilgainiui supratau, kiek daug privalumų turi mažas miestelis. Dabar atstumai nebėra kliūtis, o norėdami gero rezultato žmonės renkasi ne miestą, o specialistą. Be to, žinomumas niekada nebuvo mano siekiamybė. Visada žinojau, kad tai, ką darau, turiu padaryti maksimaliai gerai. Manau, tai ir yra mano raktas į sėkmę. Daryti tai, kas patinka, ir daryti tai gerai.

– Kaip apskritai prasidėjo Jūsų kelias?

– Kai rinkausi profesiją, kirpėjo profesija tiesiog buvo madinga. Pasirinkau net nelabai suprasdama, kas tai yra. Esu labai laiminga, kad patekau į geras rankas ir turėjau begalę fantastiškų mokytojų ir mentorių, parodžiusių profesijos privalumus. Iš tiesų, tai gali būti ir labai nuobodus amatas, ir įdomi, nuostabi profesija su konkursais, projektais, renginiais. Esu dalyvavusi ne viename konkurse ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, visame pasaulyje, esu net parsivežusi prizinių vietų, bet norint tobulėti būtinas mentorius. Tada supranti, kad būti kirpėju – be galo įdomu.

– Kas Jūsų darbe žavi labiausiai?

– Istorijos, su kuriomis susitinku kiekvieną dieną. Žinau, kad nė viena diena ir istorija nebus tokia pati, kokia jau buvo. Be to, mano darbo apimtis gana plati, taigi turiu begalę pasirinkimų. Turiu drąsių, užsispyrusių mokinių, su kuriais be galo įdomu dirbti. Ypač džiugina tai, kad „nušlifavus“ mokinį sublizga tikras deimantas. Daugeliui atrodo, kad kirpėjo profesija labai paprasta ir lengva, bet tai tik paviršutiniškas žvilgsnis.