Apie visa tai – „Ellips Lietuva“ atsiųstame pranešime žiniasklaidai, kuriame chemikė Viktorija Liutkutė atsako į visus klausimus.

Ar šampūnas ir kondicionierius gali tapti nebetinkami naudoti?

„Šampūnų formulės gali skirtis priklausomai nuo gamintojo, tačiau paprastai šampūno buteliuke gali būti: natrio laurilsulfato, natrio lauret sulfato, dimetikono, pantenolio, citrinų rūgšties, parabenų, cinko piritiono, kokamidopropilo betaino ir kitų medžiagų. Šie ingredientai naudojami įvairiems tikslams: saugant šampūną nuo bakterijų, valant nešvarumus plaukuose, naikinant pleiskanas ir kitoms specifinėms „užduotims“ – dažytų plaukų spalvos išsaugojimui ar skilinėjančių plaukų galiukų apsaugai. Plaukų kondicionieriaus sudėtyje yra silikonų, įvairių aliejų ir minkštiklių, kurie drėkina plaukus po šampūno. Kaip ir šampūnas, kondicionierius gali būti specifinis – skirtas maitinti, drėkinti, saugoti plaukų spalvą ar nuo karščio, todėl jame gali būti papildomai vitamino A, C, E, argano aliejaus ir apsaugai nuo UV spindulių skirtų priedų. Ar šios priemonės gali pasenti? Atsakymas yra tvirtas „taip“, tačiau taip pat turėtumėte žinoti, kad tikslus šampūno tinkamumo laikas priklauso nuo gamintojo – ant asmens higienos produktų paprastai pateikiama jų galiojimo data ir (arba) tinkamumo naudoti siūlymas po produkto atidarymo“, – pataria V. Liutkutė.

Pasak jos, priklausomai nuo sudėties, šampūnas ir kondicionierius tinkami naudoti gali būti nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Ši informacija dažniausiai ant buteliuko žymima galiojimo data su užrašu „geriausia naudoti iki“ arba atidaryto indelio ikona, kurios reikšmės yra šios:

  • 6M: šampūnas ar kondicionierius galioja šešis mėnesius po atidarymo;
  • 12M: šampūnas ar kondicionierius galioja 12 mėnesių po atidarymo;
  • 18M: šampūnas ar kondicionierius galioja 18 mėnesių po atidarymo;
  • 24M: šampūnas ar kondicionierius galioja 24 mėnesius po atidarymo.
Galvos plovimas



Kam naudojami konservantai?

V. Liutkutė pabrėžia, kad tinkamai laikomas, neatidarytas šampūno ar kondicionieriaus buteliukas dažniausiai gali tarnauti 2–3 metus, tačiau atidarytas gali tapti netinkamu naudoti jau po šešių mėnesių. Šis terminas priklauso nuo šampūno formulės tipo – konkrečiai, nuo naudojamų konservantų pobūdžio.

„Plaukų priežiūrai skirtuose gaminiuose konservantai naudojami siekiant pailginti produktų galiojimo laiką – kadangi dauguma šampūnų yra gaminami vandens pagrindu, ilgai laikant atidarytą buteliuką, susidaro puikios sąlygos daugintis kenksmingiems organizmams. Štai, kodėl plaukų priežiūros priemonėse dažniausiai yra natūralių, natūraliai gautų arba sintetinių konservantų, apsaugančių nuo tokios bakterinės taršos. Visgi, net jie nėra visagaliai: kiekvieną kartą naudojant šampūną, yra didelė tikimybė, kad bakterijos iš aplinkos pateks į buteliuko vidų ir pradės savo ardomąją veiklą – bėgant laikui, konservantų savybės silpnėja. Dar vienas dalykas, kurį verta įsiminti – natūralių šampūnų galiojimo laikas gali būti trumpesnis nei sintetinių, nes natūralūs konservantai yra draugiškesni odai ir plaukams, bet mažiau veiksmingi prieš bakterijas“, – pastebi chemikė.

Kaip suprasti, kad grožio priemonės – nebetinkamos naudoti?

Kadangi jau žinome, kad plaukų šampūnas ir kondicionierius turi galiojimo laiką, kitas žingsnis – suprasti, kada jų naudoti jau nebegalima.

„Atidaryto ir neatidaryto šampūno atveju visada rekomenduojama pirmiausia patikrinti jo galiojimo datą. Jeigu ant buteliuko tokios informacijos nėra, atsižvelkite į kitą rekomendaciją – atidaryto indelio ikonos informaciją. Jeigu ir jos nėra, šampūno tinkamumą galite nustatyti keliais būdais. Pirmiausia, atidarykite buteliuką ir apžiūrėkite šampūno konsistenciją – jeigu jis bus netinkamas naudoti, aliejaus pagrindu pagaminti ingredientai (tarkime, argano aliejus ar eteriniai aliejai) susisluoksniuos viršuje. Be to, gali pasitaikyti ir cheminių pokyčių, pvz., dėl oksidacijos šampūnas gali būti pakeitęs spalvą arba susimetęs į gumuliukus. Kitas geras būdas tai atskirti – uoslė. Ar šampūno kvapas yra malonus pauostyti, o gal atvirkščiai – jis aitrus ir nemaloniai dirgina nosį? Jeigu taip – šampūnas yra netinkamas naudoti, nes mikrobai pradėjo ardyti šampūne esančias medžiagas, todėl susidarė nemalonaus kvapo dujos“, – pastebi V. Liutkutė.

Pasak jos, jeigu vizualiai nesimato jokių pokyčių ir kvapas neerzina, pabandykite šampūnu išplauti plaukus. Jeigu pastebite, kad šampūno valomosios savybės yra ne tokios, kaip turėtų būti (tarkime, jis putoja daug mažiau arba plaukai, išplovus galvą, būna sulipę), tai yra aiškus požymis, kad šampūnas prarado savo gerąsias savybes ir jį derėtų išmesti.

Galvos plovimas

Ar galima naudoti produktus, kurių galiojimo laikas yra pasibaigęs?

Kad šampūnas ilgą laiką būtų tinkamas naudoti, specialistė pataria grožio priemones laikyti tinkamoje vietoje – toliau nuo tiesioginių saulės spindulių ir kitų šilumos šaltinių, neatidarytus plaukų priežiūros produktus taip pat derėtų laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Pasak jos, po kiekvieno naudojimo reikia įsitikinti, kad šampūno dangtelis yra visiškai uždarytas, o buteliukas laikomas taip, kad dušo vanduo negalėtų lengvai patekti į vidų.

„Kaip ir visų produktų, kurių galiojimo laikas yra pasibaigęs, sveikatos ir grožio sumetimais rekomenduoju tokių gaminių nenaudoti. Įprastos šampūno ir kondicionieriaus sudedamosios dalys, įskaitant įvairius priedus, konservantus ir sulfatus, laikui bėgant suyra. Naudojant pasibaigusio galiojimo priemones, plaukai gali išblukti, prarasti žvilgesį arba sulipti, lyg susiriebalavę. Be to, per ilgą laiką buteliuke gali įvykti cheminė sudedamųjų dalių reakcija, kuri plika akimi nepastebima, tačiau gali sukelti daugybę tokių dermatologinių problemų, kaip alergijos ar niežulys. Maža to, į grožio priemonės buteliuką įsimetęs pelėsis ar bakterijos gali sukelti įvairias odos ligas, o pakitusi gaminio formulė – pakenkti plaukų folikulams, todėl plaukai gali pradėti slinkti. Visi norime būti gražūs, todėl negailime laiko ir pinigų, kad tuo galėtume džiaugtis ilgiau. Dažnai dėl to net perlenkiame lazdą ir tinkančių bei patinkančių grožio priemonių prisiperkame gerokai per daug, tačiau tikrai neverta rizikuoti savo sveikata ir dėl taupumo naudoti pasenusias priemones. Klišė, bet jūs tikrai esate verti daugiau“, – pataria chemikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją