Plaukų stilistė, meistrė, salono „SPICY BEAUTY“ įkūrėja Eglė Saunorytė-Kinderienė paaiškino, kokie dažymo būdai tinkami ir namuose, o kuriuos galima atlikti tik salone. Pirmiausia daug klaidų dažant namuose padaroma dėl tam tikrų esminių nežinojimų.

„Priežastys, kodėl dažomi plaukai, svarbios. Tai gali būti emocinis noras, noras pakeisti įvaizdį, gali būti noras paslėpti žilus plaukus. Klaidas lemia plauko sandaros nesuvokimas – kas yra plaukas, iš ko jis susideda – o taip pat dažymo būdų nesuvokimas.

Plauką sudaro plauko paviršius, taip vadinama kutikulė – smulkūs žvyneliai. Dažuose esančio aktyvatoriaus užduotis yra atverti žvynelius, kad dažų substancijos patektų į plauko vidų. Tada yra vidinis sluoksnis – plauko žievė, kur yra mūsų plaukų spalvą atspindintis melaninas. Ir galiausiai – plauko širdis, kurioje yra termoreguliacijai skirti oro tarpai.

Jei dažote plaukus augaliniais ar pusiau augaliniais dažais, be abejo, galite tą daryti namuose. Šie dažymai veiks tik plauko kutikulę ir žievę – iki šerdies nepateks. Bet kalbant apie šviesinimą kreminiais dažais ar pasta – namuose atlikta procedūra gali sunaikinti plauką“, – teigė E. Saunorytė-Kinderienė.

Augalinės kilmės dažai ir kaip juos naudoti

Stilistė išskyrė penkias plaukų dažymo kategorijas. Visos jos skirtingais principais veikia plauko struktūros dalis. Pirmosios dvi – gana saugios naudoti ir namuose.

„Pirmoji kategorija – augalinės kilmės dažai. Tai yra chna ir basma. Visi kiti dažai rinkoje negali būti traktuojami kaip augalinės kilmės. Chna ir basma dažai veikia nekontroliuojamai – mes galime tik nuspėti, kokia bus spalva. Į augalinius dažus galima dėti kitas augalinės kilmės žaliavas, tokias kaip jogurtas, raudonas vynas, kava. Tų junginių pagalba reakcijos metu išgaunama daugmaž norima spalva, bet tai – iš esmės nekontroliuojami procesai.

Mes negalime tiksliai nuspėti, kokio atspalvio ruda ar raudona išeis. Dažoma yra gana ilgai, sumaišyta masė aplikuojama ant plaukų ir laikoma 4 valandas – tuo metu plaukai yra ir sveikatinami, ir dažomi. Be abejo, augaliniai dažai nešviesina – jie dažo tonas į toną arba tamsina. Pagrindinė problema dažant augaliniais dažais yra neapibrėžtas rezultatas. Moterys, kurios šią technologiją mėgsta ir naudoja namų sąlygomis, turi savo „raganiškų receptų“, kuriais naudojasi.

Dalinis žilų plaukų dengimas įmanomas, bet pilnai uždažyti kaip su permanentiniais dažais – neįmanoma. Jei po dažymo augaliniais dažais moteris eina dažytis permanentiniais į kirpyklą – vienareikšmiškai, rezultatai yra neprognozuojami. Visada, jeigu žmogus atlikęs tokią procedūrą namų sąlygomis ateina į saloną, jis privalo informuoti meistrą, kad buvo atliktas dažymas augaliniais dažais.

Antroji kategorija – rinkoje esantys pusiau augaliniai dažai. Juos vartotojai mėgsta vadinti „augaliniais dažais“, nors taip iš tiesų nėra. Tuose dažuose yra tam tikrų sudedamųjų dalių, kurios yra augalinės kilmės, bet yra ir aktyvatorius, kuris „įjungia“ cheminę reakciją. Tokių dažų aktyvatoriai yra nedidelio procento – 1, 2 ar 3 procentai.

Šie dažai tamsina, dengia plauko paviršių, neturi gilaus prasiskverbimo į plauko vidų. Visiškai nešviesina, bet tausoja plaukus, nealina jų, o po dažymo plaukai gali netgi labiau blizgėti, atrodyti atsigavę, įtrūkimai plauko paviršiuje gali būti sulyginti“, – pasakojo meistrė.

Eglė Saunorytė-Kinderienė

Dažai, kuriuos randame prekybos centre

Trečioji kategorija – permanentiniai dažai. Ši kategorija dažniausiai randama kosmetikos parduotuvėse ir prekybos centruose.

„Tokie dažai 100 proc. uždažo žilus plaukus, turi daug pigmentų, kurie praardo plauko paviršių ir pakliūna į jo centrinę dalį. Permanentiniai plaukų dažai dažniausiai naudojami su 6 procentų aktyvatoriumi. Šios kategorijos dažai dažniausiai parduodami prekybos centruose ir juos laisvai gali įsigyti vartotojai.

Viena iš sudėtingesnių situacijų – noras koreguoti namuose atliktą permanentinį dažymą. Tada susiduriame su labai dideliais iššūkiais, nes nuspėti, kiek kartų ir kokių reikės procedūrų, kaip tas ilgalaikis dažas išsiiminės iš plauko, labai sunku.

Dažniausios problemos: perkant dažus nenuosekliai konsultuojamasi (galbūt ir pardavėjai neturi reikiamų įgūdžių ir negeba tinkamai pakonsultuoti), žmogus neįsigilina į atspalvių niuansus. Dažant namų sąlygomis naivu būtų tikėtis, kad nusidažysite tamsiai ruda spalva, o kitą dažymą, jei persigalvosite, pavyks viską perdažyti varine spalva. Svajonėse parduotuviniai dažai pavers visus plaukus variniais, o realybėje ta spalva nusidažys tik ataugusios šaknys – per visą ilgį liks ta pati tamsiai ruda spalva, kuria prieš tai buvo dažyta.

Bet kokiu atveju dažant namuose su permanentiniais dažais primygtinai rekomenduoju atidžiai skaityti instrukciją, laikytis visų gamintojo nurodymų apie išlaikymo laiką, aplikavimo greitį, atkimštos pakuotės galiojimo laiką... Tai irgi daro įtaką dažymo rezultatui. Tikrai nesilaikykite taisyklės „ilgiau palaikysiu – geriau nusidažys“. Taip, dažai pakankamai saugūs ir jeigu užmiršite laiku juos nuplauti, plaukai neturėtų nukristi, bet žala vis tiek gali būti padaryta“, – patikino E. Saunorytė-Kinderienė.

Šviesinti – ne vienas būdas

Likusios dvi kategorijos skirtos plaukų šviesinimui. Juos naudoti namuose – daugiau nei rizikinga.

„Ketvirtoji kategorija – kreminiai šviesinantys dažai. Tai yra agresyvi kategorija. Dažai, kurie dažniausiai veikia su 9 ar 12 procentų aktyvatoriumi. Dažai vienu šūviu turi atlikti dvi užduotis: ir šviesinti, ir kontroliuoti nepageidaujamus atspalvius. Ši kategorija slidi – nerekomenduoju tokio dažymo atlikti namų sąlygomis. Labai sudėtinga nustatyti prigimtinį plaukų tipą, nuspėti, koks nepageidaujamas atspalvis gali atsirasti ir kokiomis priemonėmis namų sąlygomis reiktų jį blokuoti.

Su šia dažymo kategorija dažnai pasitaiko ir plaukų nudeginimų. Taip atsitinka, jei dažai nuolatos yra aplikuojami neteisingai: dažoma ne tik ataugusios šaknys, bet ir visi plaukai. Tose vietose, kur pakartotinai aplikuojamas dažas, plaukai tiesiog ištrupa, pradeda lūžinėti. Namų sąlygomis galima padaryti sau labai didelę žalą.

Dažniausiai kreminiai šviesinantys dažai skiriami šviesinti ataugusioms natūralioms plaukų šaknims. Jie nekoreguoja jau esančios tamsios plaukų spalvos, negali pašviesinti dažyto plauko. Jie naudojami natūraliems plaukams pašviesinti.

Paskutinė – penktoji kategorija – šviesinančios pudros (milteliai) arba šviesinančios pastos. Su šiomis priemonėmis kategoriškai nerekomenduoju atlikti dažymų namuose, nes tai – pakankamai pavojinga. Toks dažymas visos eigos metu turi būti absoliučiai kontroliuojamas profesionalo: pradedant nuo medžiagos aplikavimo, zonų, kuriose tepamas dažas, baigiant alerginiais testais ir laiko kontrole.

Namie nusidažius pudra ar pasta ir po to plaunant galva, žaliava gali labai lengvai patekti į akis ir išdeginti visą akių gleivinę. Galima padaryti savo sveikatai daug žalos – jau kalbant ir ne tik apie plaukus. Jokiu būdu negalima tokių dažų aplikuoti veido zonoje, balinti jais antakių.

Ne kartą po namudinių dažymų esu mačiusi labai smarkiai ištrupėjusius ir sužalotus plaukus. Noriu patikinti, kad tokiu atveju jokios galimybės atstatymui nėra. Kai plaukas sudeginamas, visi jo sluoksniai pažeidžiami, galima tik kirpti ir bandyti atauginti“, – teigė stilistė.

Kokiu atveju plaukai šviesinami kreminiais dažais, o kokiu – pasta/pudra? Meistrės teigimu, tai įvertinama konsultacijos salone metu. Pirmasis paslaugos žingsnis – konsultacija. Jos metu reikia labai gerai išsiaiškinti kliento poreikius, įvertinti jo esamą situaciją, plaukų spalvą ir atspalvius.

E. Saunorytė-Kinderienė pasakojo, kad žmogus informuojamas apie šviesinimo žalą, priemonių krepšelį, kokio jam prireiks spalvai palaikyti, ir galimą rezultatą. Jeigu taip paprastai, žmogiškai kalbant, tai kreminiai šviesinantys plaukų dažai šviesina iki 4 lygių, o šviesinančios pudros ir pastos šviesina iki 7-9 lygių.

„Jei turite tikrai tamsius plaukus, o norite šviesių, be šviesinančių pudrų/pastų neapsieisite“, – paaiškino ji.

Ko nedaryti namuose

Natūrali brunetė blondine gali tapti lengviau – viskas įmanoma netgi per vieną dažymą. Bet jeigu plaukai buvo tamsiai dažyti ir norima tapti šviesiaplauke, reikalinga dažymo korekcija. Meistrės teigimu, gali neužtekti ir 3-4 dažymų salone, tai – didelis procesas.

„Iš juodos spalvos šviesėjimo metu pereinama į raudoną, iš raudonos – į varinę, iš varinės – į geltoną ir tik iš geltonos jau pereina į šviesią gražią spalvą. Tai pagrindinės šviesėjimo stadijos. Logiškai žiūrint, jeigu moteris yra tamsių dažytų plaukų (ypač kalbant apie namudinius dažymus), jos dažymui prireiks bent 4 kartų, o vienas dažymas gali užtrukti ir 6-8 valandas“, – sakė E. Saunorytė-Kinderienė.

O ar tamsinti plaukus namuose įmanoma? Viena skaitytoja pasakojo kartą iš šviesios blondinės namuose bandžiusi tapti tamsiaplauke, bet išėjusi beveik žalia.

„Dažant namuose iš šviesios į tamsią spalvą trūksta koloristikos suvokimo. Kai plaukas šviesintas – jis tuščias, jo vidus suardytas. Visų pirma, plauką prieš tamsinant reikia paruošti. Tai vadinama „prepigmentacija“. Mes turime iš pradžių įvesti reikiamos krypties pigmentą, paruošti plauką. Ir tik tada, pasirinkus reikiamus dažus, dažyti.

Dažą sudaro ne tik tamsumas, bazinė spalva, bet ir antriniai bei tretiniai pigmentai, atspalviai. Jeigu piešiate akvarele ir sumaišysite geltoną su mėlyna, kokia spalva išeis? Žalia. Vadinasi, jei esate šviesiaplaukė ir be paruošimo dažėte plaukus dažais, kuriuose yra ir melsvos pigmentų, rezultate atsirado žalia spalva. Tik parinkus reikiamą atspalvio blokatorių yra sukuriama individuali, tam klientui tinkanti spalva, kuri tuoj pat nenusiplaus“, – teigė meistrė.

Kaip išlaikyti spalvą

Kai kurios moterys jaudinasi, kad netgi po plaukų dažymo kirpykloje, ypač – tamsinimo, spalva labai greitai išsiplauna. Kodėl taip įvyksta ir ką daryti, kad ji išsilaikytų ilgiau?

„Po bet kurio iš mano išvardytų dažymų reikalinga tam tikra plauko priežiūra. Be abejo, jeigu plaukas prieš tai buvo šviesintas, suardytu paviršiumi ir sukeltais žvyneliais, jo viduje esančios dažų molekulės daug prasčiau ir laikysis. Plaukas tada kaip rėtis – iš jo viskas išsiplaus.

Tokiu atveju reikia naudoti tik dažytiems plaukams skirtus produktus, jie yra tausojantys spalvą. Visa tolimesnė priežiūra ir plauko puoselėjimas reikiamais produktais nulemia spalvos ilgaamžiškumą.

Taigi, dažniausiai greitą spalvos išsiplovimą lemia netinkamas produktų po dažymo pasirinkimas, per dažnas plaukų plovimas, priežiūros klausimai. Įtakos turi ir saulė, druskos bei karštis bet kokia forma: karšti instrumentai plaukų formavimui, karštas vanduo“, – vardijo specialistė.

Madingiausia – žila

E. Saunorytė-Kinderienė atsakė ir apie populiariausią 2022-ųjų madą – žilus plaukus. Šiemet vis daugiau moterų grįžta į natūralią žilą spalvą. Meistrė atsakė, ar to norinčios moterys turi tiesiog laukti, kol ataugs, ar yra galimybė „žilam dažymui“.

„Kalbant apie grįžimo į natūralią spalvą tendencijas – taip, tai tikrai yra labai patogu ir pasitelkus kosmetikos priemones, daugiau pasidažius, pasirinkus stilingą kirpimą, puikiai galima sužaisti įvaizdžiu. Salonuose tokio tipo dažymai tikrai yra daromi, jie irgi labai sudėtingi.

Jei nenorite išleisti daug pinigų, be abejo, pats paprasčiausias būdas yra atsiauginti natūralius plaukus. Bet būna ilgaplaukių, kurios nenori laukti, kol žila ataugs natūraliai, ir ilgą laiką taikstytis su ataugusiomis šaknimis. Tokiu atveju klientei yra sustatoma dažymo schema ir aptariami visi galimi variantai. Padaryti tai tikrai įmanoma – tik ne per vieną minutę, ne blyksnio greičiu“, – patikino plaukų stilistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją