Gali palikti randus visam gyvenimui

Nors akne dažniausiai laikomi tik itin skausmingi ir pūlingi spuogai, tačiau ši liga pasireiškia daug įvairesnėmis bėrimų formomis. Inkštirai, komedonai, papulės, pustulės, nodulės, cistos – egzistuoja nemažai skirtingo sunkumo aknės formų. Tačiau kad ir kokie bėrimai pasireikštų, svarbu prisiminti, kad tai – lėtinė liga, kurios gydymas reikalauja daug laiko ir kantrybės. Todėl ypač svarbu laiku pastebėti šią problemą ir gydymą pradėti kaip įmanoma anksčiau.

Ignoruoti aknę ir tikėtis, kad ši praeis pati savaime – nevalia. Negydoma aknė gali negrįžtamai pažeisti odą ir palikti randus bei pigmentines dėmes visam gyvenimui. Dažnai, susidūrus su šia problema, gali gerokai pablogėti ir emocinė žmogaus būsena. Jaudinantis dėl aplinkinių reakcijos, neretai imama vengti rodytis viešumoje, formuojasi įvairūs kompleksai, padidėja nerimas, patiriamas stresas. O tai lemia patekimą į užburtą ratą, mat kuo stipriau stresuojama, tuo labiau suaktyvėja ir odos uždegimas. Būtent stresas gali tapti viena iš progresuojančios aknės priežasčių, todėl susidūrus su šia liga, labai svarbu vengti stipraus nerimo ir suprasti, kad ji įveikiama.

Taikomas kompleksinis gydymas

Specialistai ramina, kad nors ir prireikia nemažai laiko bei paciento užsispyrimo, tačiau išgydyti galima net ir sunkios formos aknę. Šios problemos gydymas dažniausiai būna kompleksinis, tad kartu derinami vizitai pas dermatologą ir kosmetologą bei tinkamų priemonių naudojimas namuose gali padėti pasiekti trokštamus rezultatus. Svarbiausia, kad veiksmų būtų imtasi vos pastebėjus pirmąsias aknės užuomazgas – tuomet gydymo rezultatai bus gerokai sėkmingesni ir reikalaujantys mažiau finansinių išlaidų.

Apsilankius specialistų kabinetuose, priklausomai nuo aknės sunkumo formos, gali būti atliekami giluminiai veido valymai, lazerio procedūros, taikoma šviesos terapija, skiriamas gydymas vaistais. Tačiau kovojant su akne veiksmingų priemonių galima imtis ir namuose. Specialistai rekomenduoja į kasdienę odos priežiūros rutiną įtraukti prausiklį, kurį reikėtų naudoti tiek rytais, tiek vakarais, o odai nusausinti rinktis ne rankšluosčius, bet vienkartines servetėles.

Dienos metu taip pat svarbu nepamiršti ir kremo, kuris apsaugotų odą nuo aplinkos poveikio. Patariama rinktis drėkinantį, porų nekemšantį ir riebalinių liaukų veiklą reguliuojantį kremą. 1–2 kartus per savaitę rekomenduojama naudoti veido kaukes ar švelnų veido šveitiklį, kuris padėtų pašalinti negyvas odos ląsteles, nešvarumus ir atkimštų poras. Dar vienas iš būdų, padedantis kovoti su spuogais ir jų paliktais randais – salicilo rūgšties naudojimas. Ši priemonė pasižymi antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, tad ji ne tik paskatina jau susiformavusių spuogų gijimą, bet ir stabdo naujų uždegiminių bėrimų formavimąsi.

Pataria atlikti odos toleravimo testą

Pradedant naudoti salicilo rūgštį, patariama odą prie jos pratinti palaipsniui. Pirmą kartą rekomenduojama atlikti odos toleravimo testą: ant žandikaulio srities užtepti nedidelį kiekį rūgšties, palikti ją ant odos 30 sekundžių ir vėliau nuplauti vandeniu. Jeigu nejaučiamas stiprus deginimo jausmas, oda netapo sudirgusi – priemonę galite naudoti ir ant veido. Tiesa, minimalus dilgčiojimas ar lengvas deginimas – visiškai normali odos reakcija į salicilo rūgštį, tad tokių pojūčių išsigąsti nereikėtų. Taip pat svarbu prisiminti, kad nederėtų tepti didelio odos ploto – tirpalu reikėtų suvilgyti vatos tamponą ir tepti tik pažeistas, problemines vietas.

Tiesa, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad odą rekomenduojama prižiūrėti su salicilo rūgštimi, o ne salicilo spiritu, mat šios priemonės neretai painiojamos tarpusavyje. Specialistai taip pat priduria, kad gydant odą salicilo rūgštimi, būtina vengti tiesioginių saulės spindulių ir nepamiršti SPF apsaugą turinčių priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją