Amžinas klausimas - kaip dažnai plauti galvą? Ar galima net ir kasdien?

– Geriau, aišku, kasdien neplauti. Vien dėl to, kad neišsausintume galvos odos, nes vanduo išbalansuoja odos ph. Bet jeigu yra parinktos tinkamos priemonės, neagresyvus šampūnas ir tikrai nėra kito varianto, tada galima ir kasdien plauti. Ypač tas taikoma trumpiems kirpimams, nes jie per naktį susiguli ir nebeatrodo gražiai. Bet svarbiausia, kaip sakiau, parinkti tinkamus produktus.

Gal galėtumėte pakomentuoti mitą apie plaukų treniravimą?

– Plaukų treniravimas yra visiškas mitas. Jeigu, tarkime, nustotumėte praustis veidą, jis juk nepradėtų nuo to mažiau riebaluotis. Kartais kai kurioms moterims atrodo, kad patreniravus plaukus plauti rečiau, vėliau jie mažiau riebaluojasi. Bet toks įspūdis gali susikurti nebent jei prieš tai plaudavote per dažnai ir nuo to buvo išsausėjusi galvos oda.

Kartais žmogus tiesiog vizualiai per tam tikrą laiką pripranta prie savęs ne ką tik išplautais plaukais. Tada jie nesiriebaluoja rečiau, tiesiog žmogus mažiau tą riebalavimąsi pastebi.

Geriau plaukus plauti rytais ar prieš miegą? Kodėl?

– Jokio skirtumo, galvą plaunate ryte ar prieš miegą - kaip kam patogiau. Yra vienintelė taisyklė: neiti miegoti šlapiais plaukais, nes tai kenkia. Šlapias plaukas yra pažeidžiamiausias. Trinties į pagalvę metu galima pažeisti šlapio plauko kutikulę, nuo to atsiranda išsišakoję galiukai, lūžinėjimai, mikro įtrukimai.

Jeigu išsiplaunate vakare ir išsidžiovinate su džiovintuvu arba plaunate kelias valandas prieš miegą ir jie iki nakties pilnai išdžiūna – kodėl ne, galima ir vakare. Svarbu nesigulti į lovą šlapiais plaukais.

Ar džiovinti fenu, ar palikti išdžiūti natūraliai?

– Jeigu palikti natūraliai džiūti plaukai išdžiūna greičiau negu per valandą, juos tikrai galima džiovinti natūraliu būdu. Nebent norite plaukams suteikti tam tikrą formą - tik su karščiu galime "apdoroti" plaukus norima linkme (ištiesinti, pasukti, išpūsti).

Bet jeigu plaukai džiūna 3-4 valandas ar net ilgiau, plaukui tas kenkia. Žvynelis būna išbrinkęs, drėgmėje gali daugintis bakterijos ir plaukas lengviau pažeidžiamas. Tokiu atveju reiktų naudoti džiovintuvą.

Kaip dažnai reikia naudoti galvos odos šveitiklį ir kokią naudą jis duoda?

– Galvos odos pilingą rekomenduojama naudoti reguliariai – kas trečią plovimą. Šveitiklių yra įvairiausių. Dažnai jie gaminami druskos pagrindu. Arba jautriaodėms skirti rūgštiniai galvos odos šveitikliai. Ypač rekomenduojama odos pilingą naudoti tada, jeigu yra dažnai daromos šukuosenos, naudojamos priemonės fiksacijai ar sausas šampūnas...

Pilingas gerina kraujotaką, prevenciškai kovoja su slinkimu, skatina augimą ir pašalina prieš tai naudotų medžiagų likučius, kad nesikimštų galvos odos poros. Jis pašalina perteklinį sebumą, taigi galvos oda po to mažiau riebaluojasi. Iš esmės tai labai naudingas dalykas.

Aišku, labai daug kas ilgai nenaudojo jokio pilingo ir nemato tam poreikio. Jeigu nenaudojat kažkokių fiksavimo priemonių ir jaučiate, kad jūsų galvos oda ir taip švari, galite jo nenaudoti. Salone turime galvos odos aparatą, kuriuo apžiūrėję galime įvertinti ir nustatyti, kiek labai apsinešęs plauko svogūnėlis ir kokio valymo ar ko dar reikia.

– Kaip dažnai reikia naudoti kaukę?

– Labai sunku įvardinti. Dažnį reikia derinti prie plaukų būklės. Jeigu plaukai ką tik šviesinti, labai pažeisti, galima kaukę naudoti ir kas antrą plovimą. Jaučiat, kad plaukas jau pamaitintas, prisipildęs gerų medžiagų? Galite suretinti naudojima iki kas trečio plovimo. Man lengviausia laikytis tokios rutinos: du plovimus naudoju šampūną ir kondicionierių, o trečią plovimą – dar pilingą ir kaukę. Taip nepasimetu tarp priemonių, lengviau prisiminti.

– Kokie įprasti galvos plovimo žingsniai?

– Pirmiausia du kartus galvos odą išplauname šampūnu (jeigu tą plovimą naudojamas pilingas, jis naudojamas vietoje šampūno). Tada – kaukė. Po kaukės, priklausomai nuo plaukų būklės, arba reikia kondicionieriaus, arba ne. Kartais tai nurodo gamintojas. Kai kurios kaukės įsiskverbia labai giliai ir veikia tik giliuosius plauko sluoksnius, bet neturi savybių, kurios užvertų plauko žvynelį – tą funkciją atlieka kondicionierius. Todėl visada reikia labai įsiskaityti į aprašą.

Tada, jau nusausinus plaukus, galima naudoti nenuplaunamą kondicionierių arba plaukų serumą, arba augimą/purumą skatinančią priemonę šaknims. Na, ir galiausiai paskutinis sluoksnis – apsauga nuo karščio. Svarbiausia neskubėti. Po kiekvienos priemonės reikia plauką prašukuoti, minutėlę palaukti... Nesupilt ir nesumalt visko ant viršaus į vieną krūvą. Poveikis turi būti tikslingas. Savo salone, įvertinę žmogaus plaukų būklę ir poreikį, galime sudaryti individualią rutiną su jam tinkančiais profesionaliais produktais.

– Ar tiesa, kad aliejukas turi būti dedamas jau po džiovinimo, jei džiovinama fenu? Kodėl?

– Aiejukai – dviprasmiška tema. Jeigu aliejukas yra labai natūralus, pavyzdžiui, 100 proc. arganų aliejus, jo džiovinant naudoti nepatariama. Teigiama, kad nuo karščio jis gali užvirti plauko viduje. „Pačirškinti kaip ant aliejaus“, – čia tiktų šis posakis.

Bet visus normalius kosmetinius aliejus, kurie yra iš plaukų produkcijos linijų, galima naudoti ir džiovinant. Bet aš aliejuką mėgstu naudoti kaip pabaigiamąją priemonę – jau sausiems plaukams apsaugoti.

Aliejukas, kaip apsauginė priemonė, tinka visada ir visur. Net kai neplaunate galvos, galima patepti plaukus prieš supinant kasą. Svarbu pasirinkti tinkamą aliejuką, kuris neapsunkintų plaukų ir nesulipintų jų į sruogeles.

– Ar yra toks dalykas kaipper daug priemonių? Kai apsunkina ar net riebina plauką?

– Tikrai gali būti per daug priemonių. Ypač glotninančių – jei padauginsite glotninančių priemonių, plaukai bus sunkūs. Jei jaučiate apsunkusius plaukus ir per didelį kiekį produktų, kitą plovimą tiesiog išsiplaukite su galvos odos šveitikliu ir sumažinkite sunkių produktų naudojimą.

– Kaip miegoti? Ar švelniai apsirišti galvą skarele, ar susipinti į kasą, ar palikti palaidus, tepti aliejuku ar netepti?

– Miegoti visuomet rekomenduoju susipynus plaukus į laisvą kasą arba susukus į lengvą kuodelį viršugalvyje. Svarbu būtinai išsišukuoti plaukus ir, bent aš pati, visada prieš miegą naudoju ir aliejuką, nes jis sudaro barjerą nuo trynimosi į pagalvę. Jeigu plaukai trumpi, galima aprišti juos šilkine skarele arba įsigyti šilkinį pagalvės užvalkalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją