Ilgai nevertinta rimtai ar prisimenama tik paplūdimyje apsauga nuo kenksmingo saulės poveikio, vis daugiau žmonių tampa svarbi. Kaip pastebi klinikos ir internetinės parduotuvės „Nauja oda“ kosmetologė ir visuomenės sveikatos specialistė Domantė Tučytė, ši tema ilgainiui tampa tik aktualesnė, žmonės daugiau sužino, tam skirtos kosmetikos priemonės tobulėja.

„Imame suprasti, kad nesaikingos saulės vonios, nudegusi oda – nieko gero neatneša. Svarbu pasirūpinti apsauga nuo saulės ne tik siekiant išvengti priešlaikinio senėjimo, bet ir norinti sumažinti įvairių odos ligų, kurių priežastimi gali tapti saulės spinduliai, riziką“, – įvardija specialistė.

Priklausomai nuo to, ar esate paplūdimyje, ar tiesiog leidžiate laiką mieste kūnui ir veidui kosmetologė rekomenduoja naudoti ne mažesnę nei SPF 30–50 apsaugą.

„Prisiminkite, kad apsaugines priemones svarbu atnaujinti kas kelias valandas, jos neužtikrina apsaugos visai dienai“, – pastebi D. Tučytė.

Dažnai galima rasti priemonių, kuriose jau yra SPF apsauginis filtras, pavyzdžiui, veido kremuose, BB, CC kremuose, makiažo pagrinduose, tačiau visuomenės sveikatos specialistė atkreipia dėmesį, kad juose dažnai būna tik labai mažo stiprumo SPF filtras, todėl jie tinka tik kaip papildoma, bet tikrai ne vienintelė apsauga.

„Vis dėlto, jeigu pavyko rasti priemonę, kurioje yra SPF 50, drąsiai naudokite, tačiau įprastai rekomenduojama turėti papildomą priemonę ir ją naudoti kaip paskutinį veido rutinos žingsnį, prieš dekoratyvinę kosmetiką“, – pataria D. Tučytė.

Kaip tinkamai naudoti?

„Pati svarbiausia taisyklė renkantis priemonę, saugančią nuo žalingo saulės poveikio – komfortas. Jeigu įsigysite priemonę, kurią naudodami jausitės nesmagiai, tai jos ir nenaudosite. Ieškokite ir atrasite tą, kuri tikrai bus jūsų“, – patikina specialistė.

Šiandien galima rasti priemonių, turinčių SPF filtrą įvairiomis formomis – nuo įprastų kremų iki lengvų dulksnų ar mineralinių pudrų.

Neretai suklystama, kai apsaugos nuo saulės priemonės prisimenamos jau įsitaisius paplūdimyje ar pakeliui į darbą. Pasak „Nauja oda“ specialistės, jas aplikuoti turėtumėte bent 15 minučių prieš išeinant į saulę.

„Priemones turinčias SPF filtrą integruokite į savo rutiną. Pirmiausia, kaip įprasta, nuplaukite odą, tonizuokite ją, patepkite kremu, palaukite kelias minutes, leiskite įsigerti, o tada tepkite nuo saulės saugančią priemonę ir negailėkite – veidui jos reikia tiek, kiek galite išspausti išilgai savo dviejų rankos pirštų – tik tada naudokite dekoratyvinę kosmetiką“, – rutiną sudėlioja D. Tučytė.

Svarbu prisiminti, kad maždaug kas tris valandas arba po kiekvienų maudynių priemones reikėtų atnaujinti. „Atkreipkite dėmesį į tas kūno ar veido vietas, kurias dažnai liečiate, joms apsaugines priemones naudokite dažniau, antraip teks stebėtis, kodėl vėl nudegė nosystė“, – šypsosi kosmetologė. Jeigu dėvite makiažą, apsaugą galite atnaujinti naudodami birias priemones, lengvas dulksnas. Taip pat nuo saulės saugo ir galvos apdangalai, drabužiai ar skėčiai.

Verta žinoti

Priemones, turinčias SPF filtrą, turėtume naudoti ištisus metus, net ir apsiniaukusiomis dienomis. Pasak kosmetologės, neužsitepę jų turėtume neišeiti iš namų, be to pasirūpinti priemone, kuri visuomet būtų rankinėje ir galėtume ją naudoti dieną. Skirtingais sezonais gali skirtis tik apsaugos stiprumas, tačiau ne pats įprotis.

Apsaugos nuo saulės priemonių reikėtų nepamiršti ir tuo atveju, jeigu dieną paplūdimyje planuojate leisti po skėčiu. Pasak kosmetologės D. Tučytės, klientai dažnai nustemba, kad įdegė laiką leisdami netiesioginiuose saulės spinduliuose.

Atkreipkite dėmesį, kad apsaugą nuo saulės kruopščiai naudoti ypač svarbu, jeigu veido priežiūros rutinoje pasitelkiate priemones, turinčias aktyvių ingredientų – vitamino C, įvairių rūgščių, niacinamido, retinolio. Antraip, gali tekti susidurti su padidėjusia veido pigmentacija ar kitomis odos problemomis.

Nors, pasak D. Tučytės, visada sveikintina, kai papildoma apsauga nuo saulės yra ir dekoratyvinėse kosmetikos priemonėse, tačiau atliekant vakarinį makiažą ar planuojant fotosesiją, jų verčiau vengti, antraip jūsų oda prieš kameras gali imti blizgėti, nes SPF filtras atspindi šviesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją