Kas sukelia masknę?

Kaip jau minėta, masknę sukelia nuolatinis trynimas, spaudimas, tempimas ir kiti nemalonūs apsauginių kaukių nešiojimo padariniai. Tačiau kodėl taip nutinka? Pirmiausia, dėvint kaukes po jomis kaupiasi šiltas ir drėgnas oras, kuris sukuria tobulą terpę bakterijų augimui ir dauginimuisi. Perteklinė drėgmė taip pat sukelia intensyvų prakaitavimą ir odos riebalų kaupimąsi, sulėtėja viršutinio odos sluoksnio atsinaujinimo procesai, negyvos odos ląstelės ima kimšti poras ir sukuria nepriekaištingas sąlygas spuogams atsirasti.

Masknė – bėrimai nuo apsauginių kaukių

Kaip galime išvengti masknės?

1. Ne visos kaukės yra vienodai tinkamos odai. Pasirinkite teisingai

Pirmiausia aptarkime tai, kas akivaizdu – visuomet užsitikrinkite, kad jūsų dėvima kaukė yra visiškai švari. Vienkartinės apsauginės kaukės šią užduotį labai palengvina, tačiau jei norite rinktis tvaresnį ir aplinkai draugiškesnį variantą ir renkatės daugkartinio naudojimo kaukes, dermatologų teigimu, verta rinktis 100% medvilnines kaukes, kurios leidžia odai geriau kvėpuoti. Šias kaukes plaukite dažnai, naudodami muilą arba skalbiklį, tinkamą jautriai odai. Labai gerai išskalaukite.

2. Atsisveikinkite su makiažu (nors laikinai)

Nešiojant kaukes, jūsų oda jau turi susidoroti su daugybe iššūkių, tad padarykite jai paslaugą ir nepridėkite papildomų užduočių. Jeigu vis dėlto labai norite pasidažyti, rinkitės atspalvį suteikiančius veido drėkiklius arba atspalvį suteikiančius kremus nuo saulės.

3. Pakoreguokite savo odos priežiūros rutiną

Rinkitės tik svarbiausius produktus, kuriuos naudotumėte pažeisto odos barjero atstatymui. Švelnus prausiklis ir drėkiklis gali būti visiškai pakankamas duetas, norint suteikti jūsų odai atostogas nuo nuolatinio dirginimo.

4. Venkite kvapų kosmetikoje

Net jeigu jūsų oda puikiai toleruoja kvapus kosmetikos produktuose, nešiojant kaukes vertėtų jų privengti ir maksimaliai sumažinti odos sudirgimo potencialą.

5. Reguliariai atgaivinkite odą vandeniu

Dienos bėgyje, atgaivinkite savo odą, nuplaudami ją vėsiu (tačiau ne šaltu) vandeniu. Vanduo padės pašalinti prakaitą ir susikaupusias druskas bei kitus nešvarumus. Elkitės švelniai: tapšnokite, o ne trinkite. Prieš vėl užsidėdami kaukę, užsitepkite drėkinančios ir apsaugančios priemonės, kurią tą dieną pasirinkote.

Kaip kovoti su maskne jai atsiradus?

Masknė – bėrimai nuo apsauginių kaukių

1. Supaprastinkite savo rytinę odos priežiūros rutiną

Kovodami su maskne, nesiimkite visiškai tų pačių metodų, kuriuos rinktumėtės, kovodami su įprasta akne. Su maskne reiktų būti atsargesniems, kadangi jums ir toliau reikės dėvėti kaukę, todėl svarbu, kad oda netaptų dar dirglesnė bei pažeidžiamesnė. Kaip jau minėta, ryto rutinai rinkitės švelnius produktus ir venkite sluoksniuoti daug sluoksnių. Taip pat, nepamirškite kremo nuo saulės. Netgi kaukių sezono metu, kremo nuo saulės naudojimas yra vienas geriausių dalykų, kokius galite padaryti savo odai ilgalaikėje perspektyvoje.

2. Papildykite savo vakaro rutiną kovai su bėrimams naudingais ingredientais

Vakare rinkitės produktus, kurie yra tinkami probleminei odai. Puikiai tiks glikolio rūgštis, kuri padės švelniai nušveisti negyvas odos ląsteles. Salicilo rūgštis puikiai tiks kovoje su jau atsiradusiais spuogeliais bei padės sukurti nepalankią aplinką bakterijų dauginimuisi ir spuogelių atsiradimui ateityje.

3. Išsiaiškinkite, ar tai, su kuo susidūrėte, išties yra masknė

Jeigu jums labai niežti odą, ji paraudusi, tai gali būti ne masknė, o kontaktinis dermatitas. Pasitarkite su gydytoju, kadangi jis gali pasiūlyti specifinius, būtent kontaktinio dermatito gydymui tinkamus sprendimus, tokius kaip receptinis hidrokortizono kremas.

Kaip yra su veikliosiomis medžiagomis?

Turbūt svarstote, ar susidūrus su maskne vertėtų toliau vartoti tokias veikliąsias medžiagas kaip vitaminas C, retinoidai, niacinamidas, hialurono rūgštis ir t.t. Deja, vieno konkretaus atsakymo pateikti negalime. Jeigu jūsų oda puikiai toleruoja šias veikliąsias medžiagas, galite jas pasilikti savo rutinoje, tiesiog galimai jų vartoti kiek mažiau arba tik vakare. Būkite kantrūs su savo oda, išbandykite įvairias prieigas ir stebėkite kas veikia, o ką reiktų pakeisti?

SVARBU: Masknė nėra priežastis nebenešioti apsauginių kaukių. Svarbiausia – sveikata ir jūsų bei aplinkinių saugumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją