Saulės vonios – vienas labiausiai lauktų vasaros malonumų, o kartu ir intensyvus išbandymas odai. Laiku nepasirūpinus tinkama odos apsauga ir priežiūros rutina, išauga priešlaikinio senėjimo tikimybė, kadangi 80 % matomų odos senėjimo požymių sukelia ultravioletinė spinduliuotė.

Taip pat reikšmingai padidėja ir vėžinių odos susirgimų grėsmė. Dešimtmetį Kalifornijoje vykdytas mokslinis tyrimas, kuriame dalyvavo beveik pusė milijono žmonių, atskleidė nerimą keliančius rezultatus: dėl žalingo saulės poveikio apie pusei respondentų išsivystė aktininė keratozė bei priešvėžiniai odos pakitimai.

Už tokius sveikatos sutrikdymus atsakingi būtent ultravioletiniai A ir B spinduliai: UVA spinduliuotė skverbiasi į odą, spartindama senėjimo procesus, tuo tarpu UVB spinduliuotė sukelia odos nudegimus, ypač pastebimus po saulės vonių. Intensyvūs saulės spinduliai taip pat kenkia odos ląstelių DNR. Esant pernelyg dideliems DNR pažeidimams, odos ląstelės gali pradėti mutuoti, taip sukeldamos vėžinius susirgimus, pigmentaciją ir kitus odos pakitimus.

Siekiant išvengti odos vėžio ir kitų rimtesnių sveikatos sutrikdymų, esant įtarimų, po vasaros sezono rekomenduojama apsilankyti pas dermatologus, kosmetologus, kad šie įvertintų odos būklę. Tai ypač svarbu, pastebėjus nerimą keliančius odos pakitimus.

„Šiemet vasara buvo kaip niekad dosni saulės vonių, todėl rudenį vertėtų atidžiai įsivertinti jų padarytą žalą – dėl pigmento melanino sankaupų patamsėjusias odos vietas (hiperpigmentaciją), naujus apgamus ir kitus įtartinus odos darinius. Taip pat reikėtų išanalizuoti odos būklę, ar neatsirado smulkių bėrimų, alergijos, – pasakojo odos priežiūros ekspertė Irena Jokšienė. – Kadangi UVA ir UVB spinduliai sumažina drėgmės kiekį epidermyje ir dermoje, po saulėtų dienų odą gali varginti išsausėjimas, ji atrodo šiurkštesnė, sausesnė, praradusi elastingumą. Tik nustačius saulės poveikio neigiamus požymius kartu su specialistu, vertėtų imtis odos atstatymo veiksmų.“

„O.D.A.“  įkūrėja Irena Jokšienė

I. Jokšienės teigimu, didesnes odos problemas rekomenduojama spręsti kartu su odos priežiūros specialistu – kosmetologu, dermatologu. Specialisto naudojamos profesionalios priemonės turės aukštesnę aktyviųjų komponentų koncentraciją, padedančią efektyviau ištaisyti saulės padarinius odai. O jei rimtų odos pakitimų nėra, odos gydymo procedūras galima atlikti ir savarankiškai, specialistui sudarius odos priežiūros planą.

Anot ekspertės, visų pirma, svarbu atstatyti odos elastingumą ir drėgmės balansą. Siekiant užkirsti kelią priešlaikiniam senėjimui ir nuraminti sudirgusią bei dehidratuotą odą, vertėtų pasidomėti ingredientais, kurie reguliuoja odos drėgmės balansą bei atkuria elastingumą ir stangrumą.

„Saulės ir aplinkos veiksnių padarinius padeda ištaisyti organinė alfa hidroksirūgštis, natūraliai aptinkama daugelyje vaisių, cukranendrėse ir piene. Ji ypatinga tuo, kad pasižymi odos pigmentaciją ir senėjimo procesus slopinančiomis savybėmis bei gerina kolageno gamybą ir kraujotaką, – teigė I. Jokšienė, jau 20 metų dirbanti su organinėmis rūgštimis. – Taip pat, karšto oro ir intensyvios saulės išsausintą odą gelbsti ir drėgmę reguliuojantys aktyvieji komponentai. Tai gali būti hialurono rūgštis, kurios stambios molekulės pritraukia drėgmę iš aplinkos, o smulkios – skatina hialurono gamybą organizme.“

Ekspertė taip pat rekomenduoja nepamiršti ir vitamino C, kuris stimuliuoja kolageno sintezę, padeda apsaugoti odą nuo žalingo aplinkos poveikio ir reguliuoja melanogenezę, kad toliau vyktų melanino, suteikiančio odai spalvą, gamyba. Odos regeneraciją taip pat skatina pantenolis, alantoinas, vitaminai A, E.

Vis dėlto, anot I. Jokšienės, kol nekilo rimtų odos problemų, net ir prasidėjus rudeniui tikslinga pasirūpinti tinkama apsauga nuo saulės. Tai galima padaryti naudojant plataus spektro apsaugos nuo saulės priemones, turinčias mažiausiai SPF 30. Taip pat patartina rinktis apsaugą nuo saulės su mineraliniais filtrais, kurie atspindi saulės spindulius, mažiau dirgina odą ir, likdami odos paviršiuje, nesukelia nepageidaujamų šalutinių poveikių. Be to, nemažiau svarbu ir apsaugoti odą po intensyvių procedūrų, pavyzdžiui cheminio pilingo, kadangi, pašalinus negyvas odos ląsteles, odai reikia didesnės apsaugos nuo aplinkos veiksnių ir saulės spindulių.

Prasidedant naujam sezonui derėtų kartu su odos specialistu sutvarkyti atsiradusias odos problemas ir atstatyti barjerines odos funkcijas, kad neatsirastų naujų pigmentinių dėmių ar kitų nusiskundimų. Taip pat, siekiant išsaugoti skaisčią odą ir šaltuoju metų sezonu, svarbu laikytis tinkamos kasdieninės odos priežiūros rutinos bei stiprinti imunitetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją