Loreta Valatkevičienė

Ar spuogais nusėtas veidas jau yra aknės požymis?

Veido odą gali išberti ir esant alergijai, ir įkandus vabzdžiams, paveikus cheminėmis medžiagomis ir pan. Aknė – tai yra lėtinė, uždegiminė liga, turinti savo požymius. Paauglystėje, suaktyvėjus lytinių liaukų veiklai kiaušidės, sėklidės, antinksčiai išskiria didelį hormonų kiekį, didėja testosterono ir kitų vyriškų hormonų kiekis kraujyje. Šie hormonai mielai ir greitai „susidraugauja“ su receptoriais, esančiais plaukų maišeliuose, į kuriuos atsiveria riebalinių liaukų latakai. Riebalinės liaukos ima aktyviai gaminti riebų sekretą ir išskiria jį į plauko maišelį. Kai riebalų per daug – šioje terpėje ima „puotauti“ riebalus mėgstantys ligų sukėlėjai.

Riebalų rūgštys dirgina porų sieneles, šios ima gintis, t.y gaminti dar daugiau „sieninių“ ląstelių, tačiau dirgiklio atsikratyti nepavyksta, priešingai, tokiu būdu pora užkemšama raginiu kamšteliu, kurį mes įpratę vadinti inkštiru. Šie gali būti atvirieji ir uždarieji. Štai taip užkimšta pora vis labiau plečiasi, oda parausta, patinsta, „pasipuošia“ pūline viršūnėle, kitaip tariant prasideda uždegimas. Laiku neatkimšus tokios poros, t.y nesikreipus pagalbos pas kosmetologą, riebalinis turinys pratrūksta odos viduje, ne išorėje. Oda vėl bando sau padėti – ląstelės limfocitai ir fagocitai imasi gelbėjimo, tačiau tai nepraeina be pasekmių – lieka randeliai. Spuogai, dar juos vadiname pustulėmis, gali atsirasti ir patekus bakterijoms.

Taigi, komedonai ir yra vienas iš požymių, jog sergama akne, nes, kaip jau supratote, nuo jų prasideda minėtos odos problemos.

Aknė gali pasireikšti ne tik ant veido, bet ir krūtinės, pečių, nugaros srityse.

Tačiau ne visi paaugliai, jauni žmonės susiduria su šia problema, kokios šios ligos atsiradimo priežastys?

Labai teisingai pastebėjote, jog ne visi jaunuoliai yra sergantys akne. Pirmiausiai, kaip jau kalbėjome – tai itin aktyvi riebalinių liaukų veikla ir į riebalinius kamščius patekę ligos sukėlėjai. Kadangi tai susiję su hormonų veikla, aknę gali iššsaukti endokrininės ligos.

Labai svarbu – paveldimumas, retai sutiksite paauglį, sergantį akne, kurio bent vienas iš tėvų neturėtų riebios odos ir panašių problemų jaunystėje.

Aknės paūmėjimui turi įtakos nuolatinis stresas, nes jo metu organizme taip pat gaminasi hormonai, taip pat nuovargis, kai kurie medikamentai, virškinimo sutrikimai, netinkama mityba. Netgi, sakyčiau, svarbus žmogaus charakteris – kaip jis priima stresines situacijas, kaip į jas reaguoja.

Na ir, žinoma, netinkama odos priežiūra taip pat labai dažnai būna aknės paūmėjimo priežastis.

Papasakokite, ką svarbiausia žinoti apie sergančiųjų akne odos priežiūrą?

Neliesti patiems pustulių – nespaudinėti jų, nes atliekant tai patiems, galime padaryti daugiau žalos, nei naudos – valant uždegiminį darinuką netinkamai, jo turinys gali patekti ne tik į išorę, bet ir į gilesnius odos sluoksnius ir padidinti randų, dėmių atsiradimo riziką. Aknę galima išgydyti, o štai su randais ir dėmėmis kovoti gali būti beviltiška.

Kadangi jau aptarėme, jog uždegiminį procesą sukelia bakterijos, itin svarbi odos higiena, jos švara. Vadinasi, vienas svarbiausių odos priežiūros etapų – tinkamas jos prausimas ir šveitimas. Būtina rinktis prausiklius, tinkančius riebiai ar mišriai odai, dažniausiai jie būna putų, gelių konsistencijos, esant lengvai aknės formai – su rūgštimis. Odos prausimas turi tapti kasdieniu rytiniu ir vakariniu ritualu, kurio metu būtų švelniai pašalinami riebalų perteklius, nešvarumai, prakaitas, dekoratyvinė kosmetika.

Renkantis šveitiklius, reikėtų atsižvelgti, jog šie normalizuotų riebalinių liaukų veiklą, veiktų antimikrobiškai, ne tik nušveistų raginį odos sluoksnį, pvz., naminiu būdu kavos tirščiais atliekamas šveitimas nepadės.

Riebią odą taip pat būtina drėkinti – kremais, kurie nekemša porų, neuždeda ant odos paviršiaus okliuzinės plėvelės.

Riebiai odai itin tinka kaukės, kurias užtenka naudoti kartą per savaitę – jose dažniausiai būna valančių, atkemšančių poras, sugeriančių riebalų perteklių ingredientų.

Renkantis kosmetines priemones labai svarbu atsižvelgti į jų pH reikšmę – riebiai odai skirtų priemonių turėtų būti 5, kadangi pH poslinkis į šarminę reakciją skatina uždegiminius procesus.
Kosmetinės priemonės būtinai turi būti skirtos probleminei odai – užkertančios kelią spuogų formavimuisi, nekemšančios porų (tai labai aktualu renkantis dekoratyvinę kosmetiką). Stiprių antibakterinių savybių turintis arbatmedžio aliejus turėtų būti naudojamas lokaliai.

Turiu pabrėžti, jog visiškai netinkamos agresyvios ir sausinančios, džiovinančios odą kosmetinės priemonės, kadangi užsisuka užburtas ratas – kuo labiau odą „nuriebaliname“, tuo daugiau gindamasi ji išskiria riebalinio sekreto. Išsausėjusi oda negeba pati valytis, aš dažnai tokią odą lyginu su asfaltu – kas gi gali iš jo ištekėti, išeiti.

Labai svarbu imti gydyti aknę kaip įmanoma anksčiau, nes kaip ir bet kokią ligą lengviau gydyti ankstyvose stadijose. Esant ankstyvai, lengvai akbei dažnai užtenka subalansuoti mitybą, gyvenimo būdą, tinkamai prižiūrėti odą namuose ir periodiškai lankytis pas kosmetologą procedūroms. Sunkią aknės formą būtina gydyti kreipiantis pas dermatologus, kada skiriami vaistai – geriami, tepami. Jokiu būdu netikėkite sparnuotu posakiu, jog ši liga praeis, kai...baigsis paauglystė, ištekėsi, vesi, pagimdysi.

Aknė

Minėjote, jog tinkamos neagresyvios kosmetinės priemonės, ar esant aknei tinkamos natūralios medžiagos?

Natūralios medžiagos visais laikais buvo vertinamos ir veiksmingos, tiesiog siekiant pagaminti kosmetinį produktą pigiau, imtasi vis dažniau jas keisti pigesnėmis, lengviau išgaunamomis sintetinėmis.

Jei žmogus nėra alergiškas kuriai nors medžiagai, turint riebią probleminę odą puikiai tinka pelargonijų, rozmarino, kipariso, karčiojo apelsinmedžio eteriniai aliejai, jie puikiai sutraukia išsiplėtusias poras. Kartusis apelsinmedis dar ir puikiai balansuoja riebalinių liaukų veiklą. Valomųjų savybių turi jau minėtasis arbatmedžio, taip pat levandos, čiobrelio, mairūno, gvazdikėlių eteriniai aliejai.

Simondsijų aliejus balansuoja, drėkina, minkština odą, padeda išlikti jai elastingai.

Vynuogių kauliukų aliejus puikiai susigeria, nepalikdamas ant odos plėvelės, tuo pačiu reguliuoja sebumo išsiskyrimą.

O kaip gi rūštys – jos labai rekomenduojamos sprendžiant riebios odos problemas?

Tikrai taip, cheminiai šveitikliai arba AHA, BHA rūgštys – labai tinkamos medžiagos, kovojant su spuogais, keratinizacija, drėgmės praradimu, riebalinių liaukų veiklos hiperaktyvumu. Tačiau rekomenduočiau, jog procedūras su šiomis medžiagomis atliktų specialistai, nes tai aktyvios medžiagos, o riebiai odai labai svarbu ne tik jos neišsausinti, tačiau ir ją regeneruoti, nes sveikas apsauginis odos barjeras labai svarbus esant aknei siekiant apsisaugoti nuo išorinių grėsmių – taršos, bakterijų, kitų ligų sukėlėjų.

Kosmetines priemones su rūgštimis tinka naudoti ir namuose, tačiau, pasikartosiu – konsultuokitės su specialistais, tokiu būdu jums bus parinktos tinkamiausios priemonės, tinkamos koncentracijos, parinktas tinkamas naudojimo laikas ir ilgumas, suderintos tarpusavyje ir pan.

Aknė

Aknės gydymas dažnai ilgalaikis procesas, tačiau nepamirškite, kad rezultatų pasieksite tik ranka rankon dirbdami su odos specialistais – šie gi parinks kosmetines priemones, procedūras, esant reikalui – vaistus, o jūs laikysitės jų rekomendacijų, tinkamai maitinsitės, ilsėsitės, nes gydant svarbu – visuma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)