Ar galėtume teigti, jog renkantis kremą turi svarbią įtaką amžius?

Be abejo, jog taip. Kaip jau ne kartą esu sakiusi, kad žmogaus organizme nuolat vyksta vidiniai pokyčiai, atsiranda senėjimo, gyvenimo būdo, aplinkos, bendros savijautos nulemti pokyčiai, tad ir renkantis kremą bei kitas kosmetikos priemones, net sakyčiau, – jų kiekį, būtina atsižvelgti ne tik į odos būklę, tipą, lūkesčius, tačiau ir į amžių. Odos poreikiai skiriasi pagal tai (kaip ir poreikiai gyvenime – vienu metu mums reikia išmokti vaikščioti, kalbėti, kitu – bendrauti, mylėti, auklėti vaikus, dirbti ir ilsėtis) priklausomai nuo to, kokio amžiaus mes esame.

Kaip skiriasi kosmetinių priemonių poreikis pagal amžių, nuo kada jau reikia jas naudoti?

Iš karto noriu pasakyti, jog vidiniai mūsų organizmo pokyčiai ir jų sparta pas kiekvieną iš mūsų vyksta individualiai. Tad nereikėtų šių patarimų laikytis aklai, juk odos poreikiai peržengus kažkokį amžiaus dešimtmetį neprasideda vienu metu ir vienodais požymiais pas kiekvieną iš mūsų. Tačiau atsižvelgiant į žmogaus anatominius ir fiziologinius ypatumus, puikiai galime laikytis bendrųjų taisyklių ar patarimų, į ką turėtume atsižvelgti, renkantis kosmetines priemones.

Kremas pagal amžiaus grupę

Labai dažnai akcentuojame būtent jaunatviškos išvaizdos išsaugojimą, tačiau kosmetinių priemonių reikia jau ir kūdikiams, taip pat mažiems vaikams. Nenustebkite ir neišsigąskite, turiu galvoje tai, kad melanino gamyba kūdikystėje dar neveikia pilnu pajėgumu, todėl labai svarbu apsaugoti jautrią vaikų odelę nuo saulės spindulių poveikio. Pirmomis savo gyvenimo dienomis, savaitėmis naujagimiai dažnai suserga seborėjine egzema (prisiminkite savo vaikučių pleiskanotas galveles), tad ir čia reikalinga kosmetinių priemonių pagalba.

Kokie odos priežiūros produktai aktualūs paauglystėje?

Paauglystėje, suaktyvėjus lytinių liaukų veiklai ima aktyviai „darbuotis“ riebalinės liaukos, ima varginti komedonai, paprastieji spuogai. Šiuo amžiaus tarpsniu labai svarbu tinkamos veido odos prausimo, šveitimo procedūros, tinkamai parinkta dekoratyvinė kosmetika, nes odos problemas stengiamasi užmaskuoti storu pudros sluoksniu. Reikalingos priemonės, reguliuojančios riebalinių liaukų veiklą, antibakterinės, drėkinančios medžiagos.

Tačiau labai svarbu suderinti ir kosmetinių priemonių naudojimą, ir mitybos įpročius, ir specialistų konsultacijas bei procedūras.

O ar reikia kosmetinių priemonių jaunystėje?

Pasibaigus šioms problemoms, regis, odai nieko netrūksta, ji jauna ir graži. Tačiau reikia nepamiršti, kad šiame amžiaus etape ypatingai daug laiko praleidžiama prie kompiuterio, telefono, mažai būnama gryname ore, dažnai maitinamasi nesubalansuotai, trūksta poilsio ir darbo režimo. Ir net jei gyvenimas vyksta pagal „tobuląjį“ scenarijų, o oda išties švyti grožiu ir jaunyste, aš visuomet rekomenduoju prižiūrėti ją tinkamomis kosmetinėmis priemonėmis, kad kuo ilgiau ją tokią ir išsaugotume, kitaip tariant imtumėmės prevencijos. Kokį pavyzdį bepaimtume – naujų batų, grindų lentų – jei neskirsime tinkamos priežiūros, viskas greitai susidėvės ir atrodys prastai, tiks ir mūsų odai – ką į ją „sudėsime“ nuo pat jaunystės, tokį rezultatą turėsime vėliau.

Šiuo amžiaus etapu rekomenduoju odą tinkamai valyti, prausti, labai svarbu ją drėkinti ir suteikti jai energijos.

Paminėčiau maždaug 25 –uosius gyvenimo metus, kada jau išties pradedami matyti senėjimo požymiai – pirmosios raukšlelės, poilsio trūkumas „apdovanoja“ patamsėjusiais paakiais. Štai šiuo etapu jau derėtų odos priežiūros krepšelį papildyti serumais, odos imuninę sistemą ir gyvybingumą stiprinančiomis priemonėmis, saugoti nuo kenksmingų aplinkos veiksnių ir drėkinti bei suteikti energijos.

Kremai pagal amžiaus grupę

Ar sulaukus 30 –ties tinka tos pačios priežiūros taisyklės, kaip ir 25+?

Maždaug šiuo metu odos regeneracija sulėtėja, tad oda pradeda mums išduoti apie nemiegotas naktis, stresą, padarytas klaidas ją prižiūrint ar priežiūros nebuvimą. Rekomenduoju ne tik intensyviai odą drėkinti, bet ir padėti jai atsinaujinti – naudoti priemones, veikiančias pirmąsias raukšles. Taip pat labai svarbu aprūpinti odą reikalingais vitaminais, mineralais, deguonimi bei naudoti imuninę odos sistemą stiprinsiančias priemones.

Į ką atkreipti dėmesį kitame amžiaus dešimtmetyje?

Negalėčiau taip griežtai skirstyti tuos dešimtmečius – nuo iki – tačiau maždaug šiame etape odai jau pradeda akivaizdžiai trūkti stangrumo, menkos raukšlelės gilėja, nebe toks gražus veido ovalas. Vien tik tinkamai prausdamos ir drėkindamos, nepadėsime odai išlikti maksimaliai jaunatviškai ir sveikai. Rekomenduojama naudoti jau ne tik dieninį, bet ir intensyvaus poveikio naktinį kremą, skatinantį odos atsinaujinimo procesus, priemones su antioksidantais, rinktis kosmetikos priemones su vitaminu C ir E, glikolio, salicilo, hialurono rūgštiimi, peptidais. Labai svarbi apsauga nuo UV, aplinkos taršos poveikio.

Kas gi svarbiausia dar vėlesniame amžiuje?

Su metais lėtėja ne tik jau minėtieji procesai, bet ir odos gebėjimas pasisavinti jai duodamas priemones, tam turi įtakos raginis sluoksnis, tad derėtų atkreipti dėmesį į odos šveitimą, kosmetikos priemonių ingredientus, kurie pagerina veikliųjų medžiagų pernašą. Rekomenduoju kosmetiką su keramidais, hialurono rūgštimi, didesniu kiekiu aliejų, emolientų.

Plona plaštakų, paakių, kaklo oda dar labiau išplonėja, tad derėtų nepagailėti lėšų ir laiko šių kūno dalių tinkamai priežiūrai. Reikalingos koncentruotos regeneruojančios, maitinančios, stangrinančios priemonės.

Kremai pagal amžiaus grupę

Oda praranda tolygią spalvą, išryškėja kapiliarai, atsiranda pigmentinių dėmių, tad svarbu kremai su SPF, šviesinančiomis medžiagomis.

Kadangi menopauzė moterims prasideda skirtingu laikotarpiu, o dėl gerėjančios gyvenimo kokybės prasideda gerokai vėliau, konkrečiais gyvenimo metais išskirti šio laikotarpio nedrįsčiau. Tačiau šiuo gyvenimo etapu organizme vyksta įvairūs procesai, pakinta hormoninė pusiausvyra, odai ypatingai ima trūkti drėgmės, elastino, kolageno. Kaip niekada svarbi tampa kompleksinė odos priežiūra, siekiant skatinti trūkstamų medžiagų gamybą.

Kremai pagal amžiaus grupę

Pabaigai norėčiau pabrėžti, kad labai svarbu tinkamai prausti odą, tai vienas iš sveikos odos išsaugojimo būdų, nes net ir tepant daug aktyviųjų, naudingų odai turinčių ingredientų kremą ar serumą ant nešvarios odos, rezultato nebus. Nuo pat kūdikystės saugoti odą nuo UV spindulių, aplinkos taršos poveikio. Taip pat branginti savo pragyventus metus, mylėti ir kartu puoselėti savo raukšleles ir save, laimė kartu su tinkamomis kosmetikos priemonėmis tikrai padės išsaugoti jaunatvišką, sveiką ir gražią odą.

Loreta Valatkevičienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)